27/08/2019 | Yazar: Aslı Alpar

Gazetelerin LGBTİ+ gündeminde bugün 24 Saat Gazetesi, Çukurova Press, Yeni Akit, Milat ve Gaziantep Referans’ın haberlerini inceledik.

Gazetelerde bugün Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Gazetelerin LGBTİ+ gündeminde bugün 24 Saat Gazetesi, Çukurova Press, Yeni Akit, Milat ve Gaziantep Referans’ın haberlerini inceledik.

Fotoğraf: Leni Sonnenfeld

Gazetelerin gündeminde bugün İstanbul Sözleşmesi, kadına, çocuğa ve LGBTİ+’lara yönelik erkek şiddeti var.

Kıyaslama

Ankara’da yayımlanan 24 Saat Gazetesi’ndeki Kırmızı Hat isimli köşesinde Utku Şensoy, Almanya’daki eşit evliliklerin sayısına dair bir istatistik sunuyor ve Türkiye’deki kadına ve çocuğa yönelik erkek şiddetini kıyaslıyor. Şensoy yazısında “eşcinsel evlilikler” için “çoğumuza ters gelen şeyler” diyor ancak Türkiye’deki çocuğa yönelik cinsel istismarın sapkınlık olduğunu da belirtiyor: “Çoğumuza ters gelen bu tür nikâhlar mı yoksa 12 yaşındaki çocukları hamile bırakmak mı sapkınlık? Şapkayı önümüze alıp düşünmemiz lazım.”

“Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği Anayasa'nın 10. maddesine ayrımcılık yapılamayacak koşullar olarak açık bir şekilde eklenmelidir”

Adana’da yayımlanan Çukurova Press’te gazeteci Sabit Özkeser’in haberinde Adana Çocuk ve Kadın Hakları Derneği (ÇKHD) Başkanı Çiğdem Akça “Kadın cinayetleri toplumun yüz karasıdır" diyor. Akça İstanbul Sözleşme hükümlerine uygun olarak, ailenin bir parçası gibi değil özerk bireyler olarak görülmesi gerektiğini de vurgularken “Toplumsal cinsiyet, yaş, sağlık durumu, azınlık olma durumu, engellilik, göçmen ya da sığınmacı olma, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği Anayasa'nın 10. maddesine ayrımcılık yapılamayacak koşullar olarak açık bir şekilde eklenmelidir” diyor.

Paçavralarda ne var ne yok?

Bugün İstanbul Sözleşmesi'ni gündemine alan diğer iki gazete Yeni Akit ve Gaziantep Referans. Bu iki gazete de Sözleşme’yi “Batı’nın dayatması” olarak ele alıyor ve “eşcinsel sapkınlığın önünü açıyor” diyerek LGBTİ+’lara yönelik nefret söyleminde bulunuyor.

Milat gazetesinden Tayyar Tercan “Solculuk mu?” başlıklı yazısında LGBTİ+’lara yönelik nefret söyleminde bulunuyor: “Gerçekte sosyalist rejimler insan fıtratına aykırı olan sapık LGBT gibi şeyleri yasaklarken bizdeki solcular bu işlerin en büyük savunucusu ve bayraktarıdır.”

Kaos GL Derneği 10 yıldır medyayı izliyor

Kaos GL Derneği 10 yıldır lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslerin (LGBTİ) medyada yer alış biçimlerini izliyor. Her yıl yayınladığı medya izleme raporları ile hem medyadaki ayrımcı söylem, nefret söylemi, nefret suçu ve önyargıya dikkat çekmeye çalışıyor hem de medyada seyri takip ediyor. Derneğin 2018 yılına ait Medya Raporu'na buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: medya
İstihdam