18/04/2019 | Yazar: Aslı Alpar

Gazetelerin LGBTİ+ haberlerinde bugün ODTÜ Şenlikleri gündemde.

Gazetelerde bugün: Cumhuriyet, Güneş, Egemen ve Diriliş Postası Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Gazetelerin LGBTİ+ haberlerinde bugün ODTÜ Şenlikleri gündemde.

Gazetelerin LGBTİ+ gündeminde bugün Cumhuriyet ve Adana’da yayımlanan Egemen gazetesinden birer haber ile Güneş ve Diriliş Postası’ndan birer köşe yazısı yer alıyor.

Cumhuriyet ve Egemen ODTÜ Şenlikleri’nin önce Rektörlük tarafından iptal edilip kamuoyundan gelen tepkiler ve öğrencilerin mücadelesi ile yeniden yapılacağının açıklanması gündemine hak ve özgürlükler temelinden bakan haberler yayımlarken Güneş gazetesinden Ahmet Yenilmez ayrımcı söylemle gündemi işgal ediyor.

Diriliş Postası ise şaşırtmıyor… Nefret söylemi içeren bir köşe yazısı ile haberimize konu oluyor.

Hedef göstermek, oh ne ala!

Güneş gazetesinden Ahmet Yenilmez’in bugün yayımlanan “Konu ODTÜ Şenlikleri değil” başlıklı köşe yazısı, önce rektörlük tarafından iptal edilen sonra sosyal medyada eleştirilen ve öğrencilerin mücadelesi ile yeniden yapılacağı açıklanan Orta Doğu Teknik Üniversitesi 33. Bahar Şenlikleri’ne dair.

Yenilmez yazısında doğrudan ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması’nı ve ODTÜ öğrencilerini hedef gösteriyor: “Bu cenahtan bir açıklama daha geldi, neymiş efendim ODTÜ Şenlikleri ODTÜ'de bulunan Devrim Stadyumsuz olmazmış(!) Bir de elbette, şenliklerin olmazsa olmazı da, ODTÜ LGBT'Lt Dayanışma üyeleri! Oh ne ala!”

Sudan sebepler…

Adana’da yayımlanan Egemen gazetesinde bugün Adana Baro Başkanı Avukat Veli Küçük,  ODTÜ Rektörü’nün “Öğrenci topluluğu, LGBT, Marksist, Aşırı Sol, HDP’li gruplarla toplantı yaptıktan sonra şenlik kararından vazgeçti” iddiasına dair görüşlerini aktarıyor.

“Küçük yasaklar değil özgürlükler ülkesi olmalıyız” başlıklı haberde Av. Veli Küçük, geleneksel ODTÜ Şenliği’nin rektörlük tarafından yasaklanmasının demokratik bir eğitim kurumuna yakışmadığını ifade ediyor.

Av. Küçük cümlelerini şöyle tamamlıyor: “Temel hak ve özgürlüklerin kullanımının kısıtlanması, her türlü hak ve özgürlük alanın daraltılması, toplanma ve gösteri yapma hakkının engellenmesi üniversiteler gibi kurumlara hiç yakışmamaktadır. Biz yasaklarla değil daha çok özgürlüklerle anılan bir ülke olmalıyız. Rektörlük özgürlükler alanına yaptığı müdahalelerden bir an evvel vazgeçmelidir." ifadelerini kullandı.”

Kutuplaştıran rektör

Bir ODTÜ haberi de Cumhuriyet’ten. Gazete’de Ozan Çepni’nin bugün yayımlanan ODTÜ’de öğrenciler kazandı: ‘Devrim’ zamanı başlıklı haberi, ODTÜ’de 33. Bahar Şenlikleri’nin yapılacağını müjdeliyor.

Çepni haberinde, “Öğrencileri ‘aşırı solcu, LGBT, HDP'li’ diye kutuplaştıran rektör Prof. Dr. Verşan Kök'ün, yüzlerce öğrencinin yönetim binası önünde eyleme başlarken meşgul olduğu gerekçesi ile üniversiteye gelmediği öğrenildi” bilgisine de yer veriyor.

İstanbul Tabip Odası yine hedefte!

Diriliş Postası’ndan Yasin Taçar’ın “Aklıma Takılanlar” başlıklı yazısı, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), Akit ve Milli Gazete’nin de hedef gösterdiği İstanbul Tabip Odası’nın (İTO) “Cinselliğin Farklı Yüzleri 6. Panel”ine dair nefret söylemi içeriyor. Taçar’ın yazısı lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks ve artılar için “sapkın”lıkla itham ediyor.

Kaos GL Derneği 9 yıldır medyayı izliyor

Kaos GL Derneği 9 yıldır lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslerin (LGBTİ) medyada yer alış biçimlerini izliyor. Her yıl yayınladığı medya izleme raporları ile hem medyadaki ayrımcı söylem, nefret söylemi, nefret suçu ve önyargıya dikkat çekmeye çalışıyor hem de medyada seyri takip ediyor. Derneğin 2017 yılına ait Medya Raporu'na buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: medya
İstihdam