23/07/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Gazetelerin LGBTİ+ gündeminde bugün, Cumhuriyet, Milliyet, Hürriyet ve Adana Egemen gazetelerinden haberler var.

Gazetelerde bugün gündem yoğun Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Gazetelerin LGBTİ+ gündeminde bugün, Cumhuriyet, Milliyet, Hürriyet ve Adana Egemen gazetelerinden haberler var.

Gazetelerin LGBTİ+ gündemi için bugün beş haber seçtik. Bu beş haber, Cumhuriyet, Hürriyet, Milliyet ve Adana’da yayınlanan Egemen gazetesinden.

Bugün, Cumhuriyet gazetesinin LGBTİ+ gündeminde dünyadan bir haber ile bir söyleşi var. Hürriyet ve Egemen gazetesinden “Mustafa Ceceli”ye dair birer köşe yazısı yer alırken Milliyet gazetesinde Pedagoji Derneği’nin transfobik açıklaması hakkında bir yazı okumak mümkün.

Cumhuriyet: “Eşcinsel evliliğine onay”

Küba’da yeni anayasa taslağında cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim temelli ayrımcılığın yasaklanması Cumhuriyet’in gündeminde. “Küba yeni anayasayı tartışıyor” başlıklı haberde Cumhuriyet konuya şöyle değiniyor: “Geçmişte eşcinsel hakları konusunda karnesi zayıf olduğu eleştirilerine uğrayan Küba'nın yeni anayasasında eşcinsel evliliğinin önünün açıldığı bildirildi.”

Konuya ilişkin ayrıntılı haberi buradan okuyabilirsiniz.

Cumhuriyet’ten trans doktor adayı Toprak ile söyleşi

Cinsiyet geçiş operasyonu masrafları için başlattığı kampanyası hakkında Cumhuriyet’ten Seyhan Avşar ile görüşen tıp öğrencisi trans kadın Toprak’ın haberi bugün için seçtiklerimizden

“Trans doktor adayı destek istiyor” başlıklı haberde Seyhan Avşar, Toprak’ın karşılaştığı hak ihlallerini ve başlattığı kampanyasını okurlara aktarıyor.

Toprak’ın kampanyası hakkında ayrıntılı bilgi için burayı ziyaret edebilirsiniz.

“Biz gazeteciler insanların cinsel yönelimlerini suçlama vesilesi yapamayız”

Hürriyet gazetesinden Faruk Bildirici bugün köşesinde Mustafa Ceceli ve Cengiz Semercioğlu’nun “özel hayatın gizliliğini ihlal”i üzerine yazdı. Bildirici, Semercioğlu’nun kendisine gelen tepkileri yanıtladığı yazısına değiniyor ve iki kadının ilişkisini skandal olarak yorumladığı için ayrımcılık yaptığına dikkat çekiyor.

“Eşcinsel çiftlerin çocuğu olamaz mı” diye soran Bildirici “Oysa biz gazeteciler ünlü de olsalar insanların cinsel yönelimlerini suçlama vesilesi yapamayız” diyor.

Asu Maro Pedagoji Derneği’nin transfobisini yazdı

Milliyet gazetesinden Asu Maro, “Oğlunuz bebekle oynarsa” başlıklı köşe yazısında bugün, Pedagoji Derneği’nin transfobik açıklamalarına değindi.

Maro, “…ülkemizde haddinden fazla olan transfobik söyleme önemli bir katkıda bulunuyor ki sanırım pedagojinin görev alanı bu olmamalı” diyor.

Tüm erkeklerden soğumak

Adana’da yayınlanan Egemen gazetesi yazarı Ayça Öztorun, “Bunların namusu bu kadar” başlıklı yazısında Mustafa Ceceli’yi eleştiriyor ve “Cinsel tercihini kendi özgür iradesi ile belirleyen iki kişinin ne yaşadığı insanları bağlamaz” diyor.

Öztorun’un “Ceceli’nin eski eşi, Ceceli gibi bir karakter yüzünden tüm erkeklerden” soğuduğu önermesini ise mizahi bir yaklaşım olduğunu umuyoruz.

Kaos GL Derneği 9 yıldır medyayı izliyor

Kaos GL Derneği 9 yıldır lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslerin (LGBTİ) medyada yer alış biçimlerini izliyor. Her yıl yayınladığı medya izleme raporları ile hem medyadaki ayrımcı söylem, nefret söylemi, nefret suçu ve önyargıya dikkat çekmeye çalışıyor hem de medyada seyri takip ediyor. Derneğin 2017 yılına ait Medya Raporu'na buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: medya
nefret