17/09/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Gazetelerin LGBTİ+ gündeminde bugün bir hak haberi ile iki ayrımcı köşe yazısı yer alıyor.

Gazetelerde bugün: translar, biseksüeller ve eşit evlilik hakkı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Gazetelerin LGBTİ+ gündeminde bugün bir hak haberi ile iki ayrımcı köşe yazısı yer alıyor.

İllüstrasyon: Jun Cen

Gazetelerin LGBTİ+ gündeminde bugün Evrensel, Antalya’da yayımlanan İleri ve Trabzon'da yayımlanan Günebakış gazeteleri var.

Evrensel gazetesi translara yönelik nefret cinayetlerine dikkat çekerken, Günebakış ve İleri gazeteleri LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı köşe yazıları yayımladı.

Evrensel trans cinayetlerine dikkat çekiyor

Evrensel gazetesinden Şenay Kumuz bugün “Cezasızlık cinayetleri artırıyor” başlıklı haberinde translara yönelik cinayetlere dikkat çekiyor.

Kumuz, trans kadın Esra Ateş’in evinin önünde boğazı kesilerek katledilmesinin ardından translara yönelik saldırıları İstanbul LGBTİ Derneği Başkanı Kıvılcım Arat, Oyuncu Seyhan Arman ve CHP Avcılar İlçe Yöneticisi Niler Albayrak’a soruyor. Kumuz haberinde Avrupa trans ağı Transgender Europe'in (TGEU) 2015 yılındaki raporunda Türkiye’nin trans cinayetlerinde Avrupa'da birinci, dünyada ise dokuzuncu sırada yer aldığına dikkat çekiyor.

Cinsel yönelimi hedef almak

Trabzon’da yayımlanan Günebakış gazetesi Pazar günü Sabah gazetesinde yayımlanan Melih Altınok’un “Bak şu konuşana” başlıklı yazısına yer veriyor.

Altınok, biseksüel olarak açılan Elif Şafak’ı hedef alarak şöyle yazıyor: “Yurtdışındaki panellerde ‘Biseksüelim biseksüelim sormayın gitsin... Ama diktatör bana engel oluyor. Lütfen müdahale edilsin’ diye isyan eden yazarlara..”

Altınok yazısında Şafak’ın siyasi duruşunu eleştiriyor gibi görünse de onun cinsel yönelimini hedef alıyor. Alaylı ifadesi ile Şafak’ı değil biseksüelleri karikatürize ediyor, ayrımcı bir dil kullanıyor.

Hakları yok sayan bir komplo teorisi

Antalya’da yayımlanan İleri gazetesinden Ali Tongülüs “Dünya ‘tek devlet’ mi olacak?” başlıklı yazısında teknolojik gelişmelerin insanlığı felakete sürükleyeceğini ileri sürüyor.

Tongülüs, “Dünyadaki gelişmelere dikkat edin.. Bir yandan da eşcinsel evliliklere izin verilmesi, insanlara cinsel partner olarak robotların imal edilmesi gibi gelişmelerle, ‘insan nüfusunu kontrol altına alma’ çalışması yapılıyor.. Şu anda öyle robotlar geliştirdiler ki; kısa bir süre içinde hiçbir insan hiçbir konuda "karşı cinse" ihtiyaç duymayacak..” diyor. Tongülüs yazısında yüzlerce yıllık hak mücadelesi sonucunda eşit evlilik hakkının tanındığı gerçeğinden uzak bir komplo teorisi üretiyor. Ve bu yazısı ile ayrımcı söylemde bulunuyor.

Kaos GL Derneği 9 yıldır medyayı izliyor

Kaos GL Derneği 9 yıldır lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslerin (LGBTİ) medyada yer alış biçimlerini izliyor. Her yıl yayınladığı medya izleme raporları ile hem medyadaki ayrımcı söylem, nefret söylemi, nefret suçu ve önyargıya dikkat çekmeye çalışıyor hem de medyada seyri takip ediyor. Derneğin 2017 yılına ait Medya Raporu'na buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: medya
İstihdam