14/11/2018 | Yazar: Kaos GL

Gazetelerin LGBTİ+ gündeminde bugün Akit, Önce Vatan ve Hürriyet’ten haberler var.

Gazetelerde kara çarşamba Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Gazetelerin LGBTİ+ gündeminde bugün Akit, Önce Vatan ve Hürriyet’ten haberler var.

İllüstrasyon: Ping Zhu

Gazetelerin LGBTİ+ gündeminde bugün haberler iyi değil. Bugün günlük gazete turumuz için Önce Vatan, Malatya Net Haber ve Akit’i seçtik. Bu üç gazetenin haberinde de LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemi yer alıyor.

Akit Notabene’yi ve LGBTİ+ derneklerini hedef gösteriyor

Akit’ten Harun Sekmen “Kaos GL Tüyap’ta” haberimizi okumuş, ilgili yerlere “sapkın”, “zehir” ve “homo” sözcüklerini ekleyerek “Sapkınlar Tüyap’ta” haberini yapmış. Hedef gösteren ve nefret söylemi üreten Akit haberinde “Kaos GL isimli homolar kulübü”, “LGBTİ’Lİ homolar çocuklarımızı zehirlemek için ortaya çıktı” gibi ayrımcı ifadeler geçiyor.

Haberde Kaos GL yayınlarını Tüyap’a taşıya NotaBene Yayınları’da şu cümlelerle hedef gösteriliyor: “Notabene Yayınları'nın standını kendilerine zırh edinen LGBTİ'li ahlaksızların, gencecik dimağları ağlarına düşürmek için sapkın propaganda yaptıkları bildirildi.”

Haberin “Akit yetkilileri uyarıyor” bölümünde ise yine Harun Sekmen imzalı 4 Temmuz’da yayımlanan “Sapkın dernekler kapatılsın” başlıklı habere gönderme yapılıyor, LGBTİ+ derneklerinin kapatılması çağrısını yineliyor.

Bitmeyen ayrımcı söylem

Önce Vatan gazetesinde Filiz Bahçıvan “Lut kavmine rahmet okutur bunlar” başlıklı yazısında çocuğa cinsel istismar suçunu işleyenlerle eşcinselleri bir tutuyor.

Şöyle yazıyor: “Lut kavmi cinsi bir sapıklık olan, şimdilerde eşcinsellik ve homoseksüellik diye tabirler kullanarak insanların gözünde hafifletmeye çalıştıkları erkek erkeğe ilişki gibi ağır bir cürüm işliyorlardı.”

Bahçıvan, eşcinsellere yönelik ayrımcı söylemde bulunuyor.

Dedikodu!

Hürriyet gazetesi “Magazin aleminden Elysee Sarayına” başlıklı haberinde Fransa’da yayımlanan bir biyografinin Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un danışmanlarından Michele Marchand'ı gündeme taşıdığını yazıyor.

Haberde bu kitapla Marchand’ın “kendisinden 25 yaş büyük olan Brigitte Macron ile evli olan ve eşcinsel dedikoduları çıkan Emmanuel Macron için imaj çalışması yaptığı”nı iddia ediliyor. Gazete kişilerin beyanı olmadığı halde herhangi bir cinsel yönelim atanmasını ‘dedikodu’ olarak ifade ediyor. Tekrar hatırlatalım açılmak haktır ancak kişilerin beyanı dışında bir cinsel yönelim anılması ‘dedikodu’ değil suçtur.

Kaos GL Derneği 9 yıldır medyayı izliyor

Kaos GL Derneği 9 yıldır lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslerin (LGBTİ) medyada yer alış biçimlerini izliyor. Her yıl yayınladığı medya izleme raporları ile hem medyadaki ayrımcı söylem, nefret söylemi, nefret suçu ve önyargıya dikkat çekmeye çalışıyor hem de medyada seyri takip ediyor. Derneğin 2017 yılına ait Medya Raporu'na buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: medya
nefret