25/06/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Gazetelerin LGBTİ gündeminde bugün neler var?

Gazetelerde kavram karmaşası Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Gazetelerin LGBTİ gündeminde bugün neler var?

Gazetelerde LGBTİ gündeminde bugün üç gazete dört haber yer alıyor. İzmir’de yayınlanan Ege Telgraf ile Cumhuriyet, Star ve Posta gazetesinden yer verdiğimiz haberlerin ortak bir özelliği var: Bu haberlerin biri hariç hepsinde yanlış bir terim kullanılmış.

Cinsel tercih, cinsel azınlık, LGBTİ’liler gibi sıklıkla karşılaştığımız yanlış kullanımlardan birer örnek için sizi habere alalım.

Cushman’ı hatırlamak

Ege Telgraf gazetesindeki köşesinde Hayrettin Filiz, 1816 doğumu tiyatro oyuncusu Charlotte Saunders Cushman’ın hayatını anlatıyor. Filiz Cushman için, “O öncü yaşam tarzıyla da unutulmaz değişimlerin uygulayıcısıdır. Ondan söz edilecekse; bir kadın olduğu halde birçok kadın sevgilisiyle cinsel tercihini hiç gizlemeden yaşayarak, -şimdi bile birçoğuna göre günah, garip ya da toplum dışı kabul edilerek dışlanan- kapalı ve tutucu toplumlarda başka türlü bir hoşgörü kültürü yaratılmasındaki cesur yaşam biçiminden de söz edilmelidir. Çünkü Cushman’ın yaşadığı zamanlarda, fiziksel arzunun sadece eril bir özellik olduğu düşünülmektedir” diyor.

Filiz Cushman’ın hayatını anlattığı yazısında LGBTİ’lerin haklarına saygılı haber yapıyor yalnızca ‘cinsel yönelim’ yerine ‘cinsel tercih’ terimini kullanıyor.

Eşcinsel hakları mı ‘cinsel azınlıklar’ mı?

Bugün Cumhuriyet ve Star gazeteleri aynı haberi farklı üsluplarla ele aldı. Haber, Amerika Birleşik Devletleri sözcüsü Sarah Sanders'ın önceki akşam Virginia eyaletindeki bir restorandan kovulmasına dair.

'Ayrımcılığa tepki için istenmedi' başlıklı haberde Cumhuriyet, Sanders’ın restoranda istenmeme sebebini “Trump'ın eşcinsel haklarına, azınlıklara karşı politikası” olarak yazıyor.

Star gazetesi ise aynı haberi “Trump’ın Sözcüsü Restorandan Kovuldu” başlığıyla gördü ve restoran sahibinin gerekçesini “Trump'ın cinsel azınlıklara karsı politikasının hoş görmedikleri” olarak verdi.

Kim bu LGBTİ’liler?

Posta gazetesi “300 Yıllık Sarayda Eloktronik Parti” başlıklı haberinde, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Elysee Sarayı'nda verdiği elektronik müzik partisinden detaylar aktarıyor. Fransa'da her yıl kutlandığı belirtilen Müzik Festivali kapsamında düzenlenen partiye 1500 kişinin katıldığı ve konuklar arasında LGBT toplulukların da olduğu bilgileri bu detaylar arasında.

Posta, haberi “LGBT'liler gece sonunda Macron ile hatıra pozu çektirdi” cümlesi ile bitirerek, LGBTİ’ler demek yerine hiçbir anlama gelmeyen ‘LGBTİ’liler’i kullanıyor.

Kaos GL Derneği 9 yıldır medyayı izliyor

Kaos GL Derneği 9 yıldır lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslerin (LGBTİ) medyada yer alış biçimlerini izliyor. Her yıl yayınladığı medya izleme raporları ile hem medyadaki ayrımcı söylem, nefret söylemi, nefret suçu ve önyargıya dikkat çekmeye çalışıyor hem de medyada seyri takip ediyor. Derneğin 2017 yılına ait Medya Raporu'na buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: medya
İstihdam