27/02/2019 | Yazar: Aslı Alpar

Gazetelerin LGBTİ+ gündeminde bugün yerel ve ulusal basından 5 haber derledik.

Gazetelerin gündeminde bugün: Oscar, toplumsal cinsiyet ve trans seks işçileri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Gazetelerin LGBTİ+ gündeminde bugün yerel ve ulusal basından 5 haber derledik.

Gazetelerin LGBTİ+ gündeminde bugün Hürriyet, İstanbul’da yayımlanan Bizim Anadolu, Milliyet, Çanakkale’de yayımlanan Çan’ın Sesi, Kütahya’da yayımlanan Kırküç gazetesinden haberler yer alıyor.

Hürriyet, Milliyet ve Çan’ın Sesi Oscar törenine, Bizim Anadolu toplumsal cinsiyete, Kırküç ise Kütahya’da seks işçisi olarak çalışan translara dair haberler yayımladı.

Semercioğlu’ndan Billy Porter yorumu!

Daha önce Sinem Gedik ve İntizar'ın birlikte olduğu iddiasını “Yılın skandalı sonunda patladı” başladığıyla veren ve özel hayatın gizliliğini ilkesini yok sayan Semercioğlu Hürriyet gazetesindeki köşesinde bu defa da Oscar töreninde oyuncu Billy Porter’ın kıyafeti hakkında yazdı.

Porter’in giysisi için “yarı kadın yan erkek karışımı bir kostümle cinsel kimliğe vurgu yapmak mı” diye soran Semercioğlu, Portrer’in eşcinsel yönelimini de yazısına dâhil etti: “Billy Porter eşcinsel kimliğini saklayan bir oyuncu değil, nişanlısı Adam Smith'le iki yıl önce evlenmişlerdi. Oscar gecesi kabarık eteğiyle sosyal medyasına Adam Smith'le fotoğrafını koyup, ‘Yakışıklı kocamla kırmızı halıya çıkmadan önce’ diye yazdı. Bu kıyafeti bana çok zorlama geldi, hiç beğenmedim ama görünen o ki moda sınırları olmadığı bir yere doğru gidiyor...”

İkili cinsiyet dayatmasının ve heteroseksizmin dili ile yazılmış bu cümleler Semercioğlu’nun LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı ifadeler kullandığı yazılarına bir yenisini eklemiş oldu.

Çok yanlış anlamış…

Toplumsal cinsiyet eşitliği projelerinin Yüksek Öğrenim Kurumu ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından “toplumsal değerlere uymadığı” iddiasıyla kaldırılmasının ardından yapılan tartışmalara bugün Bizim Anadolu gazetesinden Hayrettin Ertekin isimli yazar da katılıyor.

Ertekin köşesinde toplumsal cinsiyetin insanların cinsel yönelimlerini değiştirmek için ortaya atıldığını iddia ediyor.

Ertekin’in iddiası şöyle: “İnsanların cinsel yönelimlerini değiştirebilecekleri fikri üzerinden hareket eden bir zihniyet kadınlara yönelik ayrımcılığı sonlandırmak bahanesi ile ‘toplumsal cinsiyet’ şeklinde yeni bir kavram üretmiştir.”

Cinsiyetsiz tören

Milliyet gazetesi magazin ekinde bugün “Cinsiyetsiz tören hayal ediyorum” başlıklı bir haber yayımladı. Haber, 91. Oscar gecesinde en iyi oyuncu kategorisinin kadın-erkek olarak ayrılmadığı günleri düşlediğini Lady Gaga’nın sözlerine yer veriyor.

Eşcinsel “propaganda”

Çanakkale’de yayımlanan Çan’ın Sesi gazetesi bugün, “Ödüller eşcinsellik propagandasına” başlıklı bir haber yayımladı. Bir cinsel yönelim olan eşcinselliği propagandası yapılacak bir ideoloji olarak yansıtan bu ayrımcı ve yanlış bilgi içeren haber şöyle devam ediyor: “ABD, Oscar’ı ustaca kullanıyor: Akademi Ödülleri, diğer adıyla Oscar, verilmeye başladığı ilk günden beri politik tartışmaların merkezinde oldu. Senelerce beyaz ırktan sinemacıların ön plana çıktığı ödüller, 2016 yılında yoğun eleştiri bombardımanına tutulunca ideolojik dengeler değişti. Artık Oscar'da siyahi isimlerin ön plana çıktığı eserler ses getiriyor. Ancak eş cinsel hayat tarzının propagandasını yapan filmlerin Oscar'da sıklıkla büyük ödüle kavuşması da dikkat çekiyor.”

Transfobik haber Kütahya’dan Kırküç gazetesinden

Kütahya’da yayımlanan Kıküç gazetesi bugün “Travestilere göz açtırmıyorlar” başlıklı transfobik bir haber yayımladı.

Haber, kolluk güçlerinin Kütahya'da “para karşılığı seks yapan travestilere” yasal işlem uyguladığını yazıyor. Gazete bu haberinde Türk Ceza Kanunu’nda “fuhuş”un suç olmadığını belirtmiyor, seks işçiliğini suç olarak yansıtıyor. Gazete bu haberi ile trans seks işçilerine karşı ayrımcı dil kullanıyor.

Kaos GL Derneği 10 yıldır medyayı izliyor

Kaos GL Derneği 10 yıldır lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslerin (LGBTİ) medyada yer alış biçimlerini izliyor. Her yıl yayınladığı medya izleme raporları ile hem medyadaki ayrımcı söylem, nefret söylemi, nefret suçu ve önyargıya dikkat çekmeye çalışıyor hem de medyada seyri takip ediyor. Derneğin 2018 yılına ait Medya Raporu'na buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: medya
nefret