01/11/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Geçiş sürecine başlayan trans çocukların aileye açılma süreci, 12. Cinsellik ve Cinsel Tedaviler Ulusal Kongresi’nin “Cinsiyet Geçiş Süreci” oturumunda ele alındı.

“Geçiş sürecinde ailenin desteği hayat kurtarıyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Geçiş sürecine başlayan trans çocukların aileye açılma süreci, 12. Cinsellik ve Cinsel Tedaviler Ulusal Kongresi'nin “Cinsiyet Geçiş Süreci” oturumunda ele alındı.

Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği'nin (CETAD) bu yıl on ikincisini düzenlediği Cinsellik ve Cinsel Tedaviler Ulusal Kongresi’nde “Cinsiyet Geçiş Süreci” oturumunun ikinci bölümünde aileye açılma süreçleri ele alındı.

Prof. Dr. Şahika Yüksel’in kolaylaştırıcılığını üstlendiği ve Dr. Seven Kaptan’ın vaka örnekleriyle anlattığı “Cinsiyet Geçiş Süreci” oturumunun bu bölümünde geçiş sürecine ilişkin uluslararası uygulamalara değinildi.

“Ergenlik dönemindeki trans çocuğa öncelikle güvenli alan yaratmamız gerekiyor”

Prof. Dr. Şahika Yüksel ergenlik dönemindeki trans çocuğa öncelikle güvenli alan yarattıklarını, bu süreçte aileye psikolojik bilgilendirmeyi sürdürdüklerini ve gerektiği durumda aile ile açıma sürecini değerlendirdiklerini belirtti.

“Geçiş sürecine başlayan çocukların ruh sağlığında ciddi bir iyileşme görüyoruz”

Prof. Dr. Yüksel ve Dr. Kaptan oturumda danışanların değerlendirilmesi ve cinsiyet geçiş sürecinin uygun şekilde desteklenmesine ilişkin güncel uluslararası kılavuzlar ve bu doğrultuda izlenmesi gereken yollara değindi.

Dr. Kaptan trans çocukları olan ebeveynlerin kendi transfobileri ile yüzleştikten sonra kaygılarının süreç içinde nasıl değiştiğini şöyle anlattı: “Geçiş sürecine başlayan çocukların ruh sağlığında ciddi bir iyileşme görüyoruz. Yaşam kalitesini etkileyen olumlu değişiklikler varken aile de yanlış bir şey yapmadığımızın farkına varıyor.”

Aile desteği önemli

Oturumda ergenlik dönemindeki başvurularda kişiye ve ailesine sunulabilecek sağlık hizmetiyle ilgili güncel gelişmeler ile bu dönemde uzman desteğinin gerekliliği ve işlevselliği vaka örnekleri aracılığıyla katılımcılarla paylaşıldı.

Trans ebeveynlerin kendi transfobiyleriyle yüzleşmelerine değinen Dr. Kaptan “Çocuğu trans geçiş sürecine başlayan aile çocuğunun mutsuz ve başarısız olacağını varsayıyor. Biz ailelere ‘siz çocuğunuza sırtınızı dönmeyin çocuğunuz başarılı ve mutlu olur’ diyoruz. Onlara ailenin desteğinin hayat kurtardığını söylüyoruz.”

İlgili haber:

Ruh sağlığı çalışanları ikili cinsiyet rejimiyle nasıl ilişkilenmeli?


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam