10/04/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

Genç LGBTİ+’dan Barış Azar, LGBTİ+ Dostu Yurtlar Projesi’ni kaosGL.org’a anlattı.

Genç LGBTİ+, yurt deneyimlerini bekliyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Genç LGBTİ+’dan Barış Azar, LGBTİ+ Dostu Yurtlar Projesi’ni kaosGL.org’a anlattı.

Genç LGBTİ+ Derneği, LGBTİ+ gençlerin öğrenci yurtlarında yaşadıkları deneyimleri görünür kılmak üzere yeni bir çalışmaya başladı. Gençler, kendi hikayelerini anlatarak daha kapsayıcı ve erişilebilir yurtları hedefliyor.

Yurtlar “makul kız” ya da “makul erkek” olmayan kişiler için zorlaşıyor

Genç LGBTİ+’dan Barış Azar ile yurt projeleri kaosGL.org'a anlattı:

LGBTİ+’ların yurt hikâyeleri neden önemli?

Genç LGBTİ+’ların yurt hikâyeleri çok önemli çünkü devlet yurdu ya da özel yurt fark etmeksizin, yurt yönetimleri öğrencilere heteroseksüelliği ve cisgender kimliği direkt atıyor. Yurtların “kız” ve “erkek” yurdu olarak iki seçenekli olması, karma yurtların ve hâliyle deneyimlerinin çok az olması aslında çok şey anlatıyor. “Makul kız” ya da “makul erkek” olmayan kişiler için yurt aslında handikaplı ve zor bir yer hâline gelebiliyor. Herkesin eşit bir şekilde faydalanması gereken bu alanlardaki deneyimleri, politika geliştirmek adına dernek olarak önemsiyoruz.

Hikâyeler daha sonra ne olacak?

Gelen hikâyeleri daha sonra kitaplaştıracağız, kitabı dijital ortamda yayınlayacağız. Yurtlarda yaşanan ayrımcılıklarla ilgili internette çok az deneyim yazısı var, yaşananlar birinin daha başına geldiğinde hangi yollara başvurabileceğiyle ilgili net bilgi bulmak çok zor. Bu kitapla, kimsenin yalnız olmadığını, gösterilen çözümsüzlüğün ve kimlik ifşasının hukukî yollarla peşine düşülebileceğini göstermek istiyoruz.

Çalışma sadece şu an öğrenci olan kişileri mi kapsıyor?

Hayır, yurtta bir süre kalmış ve hâlen kalmaya devam etmekte olan herkese açık bir çalışma. İster 10 yıl önce olsun ister 2 ay önce olsun, LGBTİ+’ların özel ya da KYK, üniversite yurdu, yatılı lise ve ilkokulda yaşadıkları tüm yurt deneyimlerini bekliyoruz.

Deneyimimi yazmak istiyorum 

Çalışmaya katılmak için herkesin kendi hikayesini kendi ağzından yazması bekleniyor. Yazıda bulunması istenen önemli noktalar ise şöyle:

Yurdun statüsünü (özel ya da KYK üniversite yurdu, yatılı lise ve yatılı ilkokul gibi),

Eğer zor duruma sokmayacak, kimlik ifşa etmeyecekse yurdun adını ve bulunduğu şehri,

Yazılar bir kitapta derleneceği için isim ya da kullanılması istenen rumuzu,

Hâlen devam etmekte olan bir süreç anlatılabileceği gibi geçmişte yaşanılan bir deneyim de aktarılabileceği için anlatının gerçekleştiği zaman dilimini belirtmek gerekiyor.

Deneyiminizi yurt@genclgbti.org adresine yazabilir, her türlü soru ve katkı için aynı adresten çalışmayı yürüten kişilere ulaşabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, barınma
İstihdam