08/11/2010 | Yazar: Levent Pişkin

Öğrenci Gençlik Sendikası Genç-Sen uzun tartışmalar sonu

Genç-Sen Ve LGBT Öğrenci Örgütlenmesi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Öğrenci Gençlik Sendikası Genç-Sen uzun tartışmalar sonucunda kurulmuş ve Türkiye sol gençlik hareketine umut vermiş bir oluşumdur. Yola çıkarken uzun tartışmalar tüketilmiş ve nihayet 2007’de Genç-Sen kurulmuştur. Zaman içerisinde Genç-Sen’le ilgili ortaya atılan eleştiriler öyle zannediyorum bu yazının konusu değil. Bu yazı Genç-Sen’in LGBT öğrencilerin sorunlarına örgütlenme şekli açısından nasıl yaklaşması gerektiğini anlatan kısa bir örgütlenme yazısı olacak.
 
Genç-Sen, eğitim alanına öğrenci cephesinden bakan ve hiçbir ayrım gözetmeksizin bütün öğrencileri temsil eden bir sendika olarak LGBT öğrencilerin sorunlarını görmezden gelmemiştir ve gelmeyecektir de. Homofobiyi disiplin suçu sayan tek örgütlenmedir. Söylem düzeyinde güçlü ancak pratik bakımdan zayıf olduğu da bu konu bağlamında yadsınamaz bir gerçeklik. Genç-Sen, LGBT öğrencilerin öz örgütlenmeleriyle –İstanbul Üniversitesi/Radar, Sabancı Üniversitesi/Cins Kulüp, Boğaziçi Üniversitesi/Lubunya, Bilkent Üniversitesi/LGBTQ, ODTÜ/LGBTT Dayanışması, Bilgi Üniversitesi/Gökkuşağı- ilişkiye geçmeli, ortak bir duruş sergilemelidir. Her zaman bu örgütlenmelerin yanında kitlesel bir biçimde durduğunu fiiliyatta göstermelidir. Yine Genç-Sen, LGBT örgütlenmeleriyle (Kaos GL, Pembe Hayat, Lambdaistanbul, MorEl, Siyah-Pembe Üçgen, Hewjin), bu örgütlerin eğitim ya da öğrenci komisyonlarıyla ve Eğitim-Sen gibi Türkiye’deki devrimci-muhalif eğitim sendikalarıyla iletişime geçmeli, bu konuda çağrıcı olmalı ve raporlar hazırlayıp “homofobi ve transfobinin” üniversitelerde ne boyutta olduğunu tespit etmeli, bunları gerekli mercilere ve basına ulaştırıp ifşa etmelidir. Mümkün olduğunca heteroseksist-patriarkal eğitim sistemini gözler önüne sermelidir, alternatif eğitim modelleri önermelidir.
Genç-Sen ve LGBT öğrenci örgütlenmesinde biçime ilişkin kısma bakıldığında ise, Genç-Sen’in son olarak Aralık 2009’da yaptığı Olağan Genel Kurul’da önerge olarak sunulan ve kabul edilen kararından başlamak lazım gelir:
 
LGBT Öğrenci Komisyonu’nun kurulması ile ilgili kabul edilen önergeyi Genç-Sen gibi umut vaat eden bir örgüt için tarihsel bir hata olarak nitelendirmek abartı olmayacaktır. Sol gençlik muhalefetine yeni bir soluk getirmeyi, birleşik öğrenci mücadelesini şiar edinmiş bir örgüt, klasik sol anlayışlardan farklı bir bakış açısıyla LGBT öğrencilere “ASLA YALNIZ YÜRÜMEYECEKSİN” demeliydi. Klasik olarak nitelendirebileceğimiz “LGBT Komisyonu” fikrinin ve pratiğinin “homofobi ve transfobi”yi yenme konusunda çok işe yaramadığı aşikâr. Bu taktiksel bir hata oluyor çoğu zaman, toplum içerisinde “öteki” olarak bulunan LGBT bireylerin, ayrı bir komisyonda kendi sorunlarıyla alakalı işlere bakıp sürekli rapor vermekle sorumlu tutulmaları ötekileştirmeyi örgüt içerisinde yine yeniden inşa ediyor bir bakıma. Ayrıca LGBT olmayan bireylerin bu gündemlerle ilgilenmemesine sebep oluyor ve yine LGBT “cemaati” kendi kendine iş üretmeye çalışıyor ki bu durum özellikle homofobi ve transfobiye karşı içselleştirilmiş ve kitlesel bir duruş sergileyememek bakımından sakınca oluşturuyor.
 
Bu noktada yapılması gerekenin farklı bir oluşum ya da farklı bir yöntem olduğunu vurgulamak ve bunu açmak gerekir. Bu yöntem, karar organlarında LGBT bireylerin daha aktif olarak yer alması olacaktır. Söz konusu karar ve yürütme organları Genç-Sen özelinde konuşmak gerekirse, Üniversite Yürütme Kurulu(ÜYK), Temsilciler Meclisi (TM) ve Merkez Yürütme Kuruludur(MYK). ÜYK en az 20 üyesi olan her üniversitede olması zorunlu bir organdır. Üye sayısı oranında temsilci ÜYK içerisinden seçilir. LGBT bireylerin doğrudan bu ÜYK içerisinde yer alması gereklidir ve hatta şarttır. ÜYK içerisinde görev bölümü yapılırken temsilci olarak seçilmesi isabetli olacaktır, ancak ondan daha iyi bir yol var ki o da bu sene ODTÜ’de işletilmeye çalışılan ama ne yazık ki çok da başarılı olunamayan “Eşitlik Bürosudur”. Her ÜYK bir eşitlik bürosu kurmalı, bu eşitlik bürosunda toplumsal cinsiyet konusunda hassas ve birikim sahibi arkadaşlar faaliyet göstermeli ve LGBT bireylerin büro içerisinde faaliyet göstermesi sağlanmalı, teşvik edilmelidir. Eşitlik Bürosu üniversite içerisindeki homofobik ve transfobik davranışların doğrudan şikâyet mercii olmalıdır. Bu konuda ÜYK’yı ve hatta üniversite meclisini toplantıya çağırıp gereken eylemlerin seri bir şekilde örgütlenmesini sağlamalıdır. LGBT öğrencilerin eğitim hayatlarında yaşadıkları sorunların biricik temsilcisi olma konumunu Genç-Sen böylelikle hak edebilir kanaatindeyim. Bir başka organ olan Temsilciler Meclisinde (TM) ise LGBT öğrencilerin temsiliyetinin sağlanması ve sendikanın politik faaliyetlerine yön vermede söz, yetki, karar sahibi olması gereklidir. Bu bağlamda ÜYK’lardan temsilciler seçilirken bu konuda duyarlı davranılması ve buna uygun adımlar atılması şarttır. Böylelikle sendikanın politikasını belirleyen ve Genel Kuruldan sonra en yetkili organ sayılabilecek bu organda LGBT temsiliyeti sağlanmış olur. Keza aynı şekilde MYK için de bu büyük bir önem arz etmektedir. Basınla ilişkilerde, diğer kurum ve kuruluşlarla olan ilişkilerde MYK’nın görevli olduğunu göz önüne alırsak LGBT görünürlüğünü bir biçimde artırmaya katkı sağlayacaktır MYK’da LGBT bireylerin bulunması. Örgüt içerisindeki homofobik ve transfobik algıyı yıkmak açısından da bir araç işlevi görebilecektir, çünkü MYK üyeleri Genel Kurul tarafından seçilmektedir ve Genel Kurul tüm üyelerin kesin ve net bir biçimde bulunduğu yahut delegasyonla tespit edilen en yetkili organdır.
 
Genç-Sen’in bu minvalde bir rota çizmesi durduğu yer ve politik tutumu bakımından önemlidir ve hatta gereklidir. Filizlenmeye başlayan “Homofobi ve Transfobi Karşıtı Öğrenciler” oluşumuna doğrudan ve aktif destek sağlamalı, üyelerine bu konuda eğitimler vermeli, raporlar, kitapçıklar hazırlamalı ve kampüslerde dağıtmalıdır. İşte o zaman Genç-Sen “homofobi ve transfobi” konusundaki duruşunu sağlamlaştıracak, LGBT öğrencilerin kendilerini en rahat biçimde ifade edebilecekleri ve LGBT öğrencileri temsil edebilecek örgüt olma yolunda ilerleyebilecek, diğer sol gençlik örgütlenmelerine örnek teşkil edebilecek bir duruş sergilemiş olacaktır.
 
Levent Pişkin
Genç- Sen Ankara Üniversitesi Temsilcisi
 
[[http://www.kaosgl.org/icerik/kaos_gl_114_sayisi_ile_karsinizda|Kaos GL 114. Sayısı İle Karşınızda]]
 
 
[[http://kaosgl.org/icerik/lgbt_ogrencilerin_akademik_ve_politik_mucadelesinin_kusbakisi_gorunumu|LGBT Öğrencilerin Akademik ve Politik Mücadelesinin Kuşbakışı Görünümü]]


Etiketler:
nefret