16/06/2015 | Yazar: Yıldız Tar

Geçiş masrafları için desteğe çağıran Mira Yılmaz, ‘SGK güvencesi uygulamada işimize yaramıyor’ dedi.

Genç trans kadından cinsiyet geçiş masrafları için kampanya Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Üniversite öğrencisi trans kadın Mira Yılmaz, gittiği hiçbir devlet hastanesi geçiş ameliyatını yapmadığı için dayanışma kampanyası başlattı. Geçiş masrafları için desteğe çağıran Yılmaz, “SGK güvencesi uygulamada işimize yaramıyor” dedi. Pembe Hayat’tan Buse Kılıçkaya da geçiş sürecinde uzman doktor azlığına dikkat çekerek, “Doktorları yetiştirmek ve ameliyatların ücretsiz olmasını sağlamak devletin sorumluluğu” dedi.
 
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) tüm eğitim ve araştırma hastanelerine 2014 yılında gönderdiği yazı, cinsiyet geçişiyle ilgili masrafların SGK güvencesinde olduğunu belirtiyor. Ancak uygulamada birçok sıkıntı yaşanıyor.
 
Devlet hastanelerinin birçoğunda trans geçiş süreci ameliyatlarını yapabilecek yeterlilikte sağlık görevlisi ve doktor bulunmuyor. Hastanelerin bir kısmında ise teknik sorunlar yaşanıyor. SGK güvencesinin uygulamada herhangi bir karşılığı bulunmuyor. Bu durum ise transları özel hastanelerde yüklü paralar ödeyerek cinsiyet geçiş ameliyatı olmaya zorluyor. Parası olmayan translar, geçişlerini tamamlayamıyor.
 
Hiçbir devlet hastanesinde ameliyat olamadı
 
İstanbul Üniversitesi öğrencisi 22 yaşındaki Mira Yılmaz da devlet hastanelerinde ameliyat olamadığı için sorun yaşayan trans kadınlardan biri. Türkiye’nin dört bir yanındaki hastanelerle bağlantıya geçen ancak hiçbirinden olumlu geri dönüş alamayan Mira, cinsiyet geçiş ameliyatını olmak için bir dayanışma kampanyası başlattı.
 
meetmira.com websitesi üzerinden indiegogo kampanyasını yürüten Mira, “Geçtiğimiz sene SGK’nın aldığı kararla cinsiyet değiştirme ameliyatı sağlık güvencesi kapsamına alındı ancak ne yazık ki sürecimin tamamlanması ve ameliyat iznimi almamla birlikte başlattığım hastane arama girişimim bu ameliyatı devlet hastanesinde yapan doktor olmadığını öğrenmem sonucu hüsranla sonuçlandı. Durum böyle olunca ameliyatımı özel hastanede olmaktan başka bir çarem kalmadı” diyerek dayanışmaya çağırıyor.
 
Mira, ameliyatı için gerekli 15bin TL ve websitesi için harcanan 1200 TL’yi topladıktan sonra artan parayı Trans Misafirhanesi’ne bağışlayacak.
 
“SGK güvencesi uygulamada çok işimize yaramıyor”
 
Kendisiyle tanışmaya ve destek olmaya çağıran Mira’ya biz de KaosGL.org olarak mikrofon uzattık ve sürecini anlatmasını istedik. İstanbul, Bursa, Antalya ve Zonguldak’taki birçok hastaneye başvurduğunu ancak hepsinden değişik gerekçelerle olumsuz geri dönüş aldığını söyleyen Mira şöyle devam etti:
 
“Bazı hastaneler daha önce bu ameliyatı hiç yapmadıklarını söyledi, bazıları yetersiz olduklarını ifade etti. Aklınıza gelebilecek neredeyse her hastaneye sordum. Ben illa özel hastanede ameliyat olacağım diye tutturmuyorum ama kendimi daha önce hiç ameliyat yapmamış birisine de emanet etmek istemiyorum. Devlet hastanesinde ameliyatı yapan, daha önceden deneyimi olan ve bu ameliyatı hakkıyla yapabilecek birisi olduğunda tabi ki yaptırırım. Genelde translar bu sorunlardan dolayı özel hastanelere mecbur bırakılıyor. SGK güvencesi uygulamada pek işimize yaramıyor.”
 
“Geçiş sürecinde iş bulamadım, her kapı yüzüme kapandı”
 
Mira ameliyatın kendisi için olan önemini ise kampanyasında şöyle aktarıyor:
 
“Tam zamanlı olarak kadın görünümüyle yaşamak bu sürecin bir parçası olduğundan dolayı iş bulmakta epey zorlandım, zira transseksüel bir kadın olarak biyolojik bir kadından ayırt edilemeyecek düzeyde kadınsı özelliklere sahip olmanız gerekiyor ki iş bulma olasılığınızın artsın. Ne yazık ki hormon süreci öncesinde o özelliklere sahip olmadığım için çaldığım her kapı yüzüme kapandı.
 
“En hayati ve insani hak ve özgürlüklerimiz olan yaşama, çalışma ve barınma konularında transseksüel bireylere karşı ne kadar adaletten uzak olunduğu hepimizin malumu. Erkek üreme organına sahip olduğum gerekçesiyle elime tutuşturulan mavi kimlik, kadın görünümümle sosyal ve profesyonel hayata atılmamın önünde büyük bir engel. Bu yüzden bu fiziksel bütünlemeye ihtiyaç duyuyorum. Bu durum hayati ve insani hak ve görevlerim başta olmak üzere her türlü alanda bana güçlük çıkarıyor ve engel oluşturuyor. Her şey bir kenara, bu ameliyatı olmak istememin başlıca nedeni hayatımın geri kalan kısmını bedenimle uyumlu ve barışık bir şekilde yaşamayı istememdir.”
 
“Alanda uzman doktorlar yetiştirilmeli ve ameliyat tamamen ücretsiz olmalı”
 
Görüşlerine başvurduğumuz Pembe Hayat Derneği’nden Buse Kılıçkaya da birçok trans kadının devlet hastanelerinde ameliyat olamadığını söyledi. “Türkiye’de yasalar çok iyi dahi olsa her zaman uygulamada sorun çıkıyor” diyen Kılıçkaya şunları belirtti:
 
“Ülkemizde trans kadınlar çoğu zaman sağlık alanında ayrımcı uygulamalarla karşılaşıyor. Yasalarda doğrudan olumsuz bir durum olmasa dahi uygulamada ayrımcılık her yerde devam ediyor. Hastanelerde eşitsizlik ve ayrımcılık kol geziyor. Sağlık sisteminin böyle olduğu bir durumda haliyle cinsiyet geçiş süreci de birçok ayrımcılığın yaşandığı bir alana dönüşüyor. Devlet hastanelerinde ameliyata hakim doktor sayısı azlığından ya da başarılı ameliyatlar yapılamamasından ötürü trans kadınlar bu riski almak istemiyor ve özel hastanelerde ameliyat olmak zorunda kalıyor. Son zamanlarda örneğin birçok trans kadın Tayland’a gidip orada ameliyat oldu. Bütün bu süreçler de ciddi para gerektiriyor ve parası olmayan trans kadınların sorunları iki katına çıkıyor. Devletin ve Sağlık Bakanlığı’nın cinsiyet geçiş ameliyatlarında uzman doktorlar yetiştirmesi ve sürecin her aşamasında sosyal güvencenin olması gerekiyor.” 

Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret