08/01/2020 | Yazar: Kaos GL

“Artificial Bloom; Fluid Archives” sergisi, sanal ağları feminen ve kuir hatıranın kendine yuva bulacağı bir mekân olarak ele alırken, belgeleme araçlarının siber-feminist bağlamı üzerine düşünüyor.

Gerçek hayat ve sanal varlık arasındaki çizgi bulanıklaştıkça: “Artificial Bloom; Fluid Archives” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sergiden

Zeynep Beler, Luz Blanco ve Christiane Peschek’in işlerini çizgisel olmayan, akışkan ve hibrid gerçeklikler bağlamında gösteren “Artificial Bloom; Fluid Archives” sergisi Melih Aydemir küratörlüğünde gerçekleşiyor. 6 Aralık’ta Sanatorium (İstanbul) ev sahipliğinde açılan sergi 19 Ocak’a kadar ziyaretçiye açık olacak.

Serginin çağrı metninden:

“IRL (gerçek hayattaki) ve sanal varlığımız arasındaki çizgi bulanıklaştıkça kendimizi tekrar inşa etmek ve bedensel sınırlarımızı genişletmek için yeni ihtimaller ve yollar buluyoruz. Varlığımız sürekli genişleyen İnternet üzerinde hatıralarımızı toplama ve saklama yollarımız ile dönüşüyor. Sergi, dijitalin deneyimlerimizi, anılarımızı ve kimliğimizi kapsayan bu alanında belirli bir bakışın yarattığı çizgisel anlatıların dışındaki ihtimalleri arıyor. Bunun yanında sanal ağların sağladığı genişlemeyi, feminen ve kuir hatıranın kendine yuva bulacağı bir mekân olarak ele alırken, uzantımız haline gelen belgeleme araçlarının siber-feminist bağlamı üzerine düşünüyor.”

“Akışkan Arşivler, belgelenmeye değersiz bulunmuş, belki ‘gerçek-dışı’ ancak beden hafızası yoluyla aktarılmış ve yayılmış anıları katmanlaştırır. Artificial Bloom (Yapay Çiçeklenme) SOPHIE’nin kişinin bedeninin tekrar-inşasını olumlayan 2018 tarihli ‘Faceshopping’ şarkısından bir alıntıdır. Artificial Bloom bu geçiş sürecini (transition) bir çiçek açılması olarak ele alır. Bloom aynı zamanda fotoğraf düzenleme programlarında fotoğrafa yoğun bir aydınlık ekleyerek detayları yumuşatan efektin adıdır.”

Sanatorium adres: Kemankeş Mahallesi, Mumhane Caddesi, Laroz Han, No:67/A, Beyoğlu / İstanbul


Etiketler: kültür sanat
İstihdam