13/06/2012 | Yazar: Caner H

Sosyolog Debra Umberson ve Corinne Reczeck uzun süreli ilişki içindeki gey, lezbiyen ve heteroseksüel çiftlerin sağlıkla ilgili davranışlarını inceledi.

Gey, Lezbiyen Çiftlerin Heteroseksüel Çiftlerden Bir Eksiği Yok Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Sağlık Davranışları Bakımından Karşılıklı Olarak Gey, Lezbiyen Birliktelikler ve Heteroseksüel Evlilikler
 
Türkçe’ye İletişim Yayınları tarafından ‘’Ebeveynin Ölümü’’ adlı kitabı çevrilen sosyolog Debra Umberson (Teksas Üniversitesi Austin), ve Corinne Reczeck (Cincinnati Üniversitesi) uzun süreli ilişki içindeki gey, lezbiyen ve heteroseksüel çiftlerin sağlıkla ilgili davranışlarını inceledi.
 
Araştırmacılar uzun süreli  20 heteroseksüel, 15 gey ve 15 lezbiyen partnerliği (ilişkiyi) inceledi ve 100 derinlemesine röportaj yaptılar.
 
Bulguları arasında öne çıkanlar şunlardı:
 
-          Önceki araştırmalarda da doğrulandığı gibi uzun süreli heteroseksüel ilişkilerde kadının partnerinin sağlığı için daha çok efor ortaya koyan olduğu bir daha görüldü. İki araştırmacı, bunun nedenini kadının erken çocukluktan itibaren bakıcı rolleriyle sosyalleştirilmiş olması diye belirttiler.
 
-          Heteroseksüel, gey ve lezbiyen çiftlerin üçte dördünde (3/4) en az bir partnerin diğer partnerin sağlığı için bir şey yaptığı ve bunun iki nedenle gerçekleştiği görüldü: ya diğer partnerin sağlığı için kötü alışkanlıkları var ya da bir partner sağlık konusunda daha uzman olarak tanımlanmaktadır.
 
-          Sağlık konusunda  uzman olarak tanımlanan partner, heteroseksüel ilişkilerde özellikle kadın olurken, gey ve lezbiyen ilişkilerde toplumsal cinsiyet rollerinden bağımsız olarak bir partner bu şekilde tanımlanmaktadır.
 
-          Heteroseksüel çiftlerde tipik olarak erkekler daha sağlıklı bir hayat stili için yardıma ihtiyacı olan olarak tanımlanmıştır.
  
-          Karşılıklı olarak partnerlerin birbirlerinin sağlığı için emek sarfetme davranışıysa, gey çiftlerde %80, lezbiyen çiftlerde %86 oranındayken, heteroseksüel çiftlerde  %10 oranında görülmektedir.
 
Araştırmacılar bu bulguları şöyle değerlendirmiştir:
 
‘‘Gey ve lezbiyen çiftlerin içinde yaşadığı -genel olarak heteronormatif ve homofobik kültür ve kurumsallaşmamış heteroseksüel olmayan birliktelikleri içeren- toplumsal ve kurumsal ortam, karşılıklı dayanışmacı, daha eşitçi sağlık emek süreçlerinin ortaya çıkması adına eşsiz bir ilişkisel ortamı biçimlendirmektedir.’’
 
Araştırma hakkındaki basın bülteni:

Etiketler: insan hakları, aile
İstihdam