27/06/2014 | Yazar: Duygu Aloğlu

Avrupa Gey Polis Derneği’nin 7. Konferansı, Berlin Pride haftasında yaklaşık 200 LGBT polisin katılımıyla gerçekleşti. Üniformalarıyla pride’a katılmaları engellenen polisler açılmaktan korkuyorlar

Gey Polisler Berlin’de Buluştu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Avrupa Gey Polis Derneği’nin 7. Konferansı, Berlin Pride haftasında yaklaşık 200 LGBT polisin katılımıyla gerçekleşti. Üniformalarıyla pride’a katılmaları engellenen polisler açılmaktan korkuyorlar

21 Haziran’da yapılan Christopher Street Day’in öncesinde Berlin önemli bir konferansa ev sahipliği yaptı. Avrupa Gey Polisler Derneği’nin (European Gay Police Association/EGPA) iki yılda bir düzenlediği ve bu yıl 7.’sini gerçekleştirdiği EGPA Avrupa Konferansı, 13 Avrupa ülkesinden ve bunun yanı sıra Amerika, Avustralya ve İsrail’den gelen yaklaşık 200 gey, lezbiyen ve trans polisin katılımı ile 18-21 Haziran arası Berlin’de yapıldı. Almanya’daki Lezbiyen ve Gey Polis Memurları Federal Derneği’nin (kısaca VelsPol e.V.), bu toplantıya ev sahipliği yaparken, Avrupa ve dünyadaki birçok gey, lezbiyen ve trans polis memurlarını bu konferansa katılmaya davet etti. Bu seneki konferansın odak noktasında Doğu Avrupa ülkeleri, özellikle doğrudan bir uyarı vermek istedikleri Rusya ve Ukrayna vardı.  Bu ülkelerden de katılımcıları olduğunu belirten VelsPol e.V, bu polis memurlarının konferansa ülkelerindeki eşcinsellere yönelik negatif tutum ve yasal çerçeve dolayısıyla gayri resmi olarak katıldıklarını açıkladı.

Berlin Belediye Başkanı Wowereit karşıladı
Berlin Belediye Başkanı Wowereit ile Berlin Belediye Binası’nda buluşan konferansa katılan polisler, Wowereit’in hepsini cesur oldukları için tebrik ettiğini söylemesi ile karşılandılar. Konferansta yapılan sunum, tartışma ve atölyelerde eşit yaşam ve iş koşulları, toplumdaki polisin görevi ve imajı, iş yerinde açılma (coming out), yaşanılan sorunlar gibi konular ele alındı. Özellikle polisin toplumdaki maskülen imajının hâlâ kırılmadığını belirten VelsPol Berlin-Brandenburg eş Başkanı Marco Klingberg, bu konferansın, toplumdaki bu imajı yıkması ve gey polislere yönelik kabulün artması yönünde önemli olduğunu ifade etti. 20 yıl öncesine kadar erkekler arasındaki cinsel ilişkiyi yasaklayan ve cezalandıran Paragraf 175’in uygulandığı bir ülkede, hâlâ gey ve lezbiyen polislerin açılmalarının tabu olması, açıldıkları zaman iş yerinde ayrımcılığa uğrayacaklarını düşünmeleri nedeniyle iş yerinde açılamadıkları da gözden kaçmamalıdır. Bir de buna, polisin toplumda yaygın olan maskülen imajı ve buna bağlı stereotipleştirmeyi düşününce, bu konferansın ve buna üye olan derneklerin ne kadar önemli olduğu da ortaya çıkmaktadır.
 
Gey memurların pride’a üniformalarıyla katılmaları polisin imajını mı bozar!
Velhasıl öyle ki, üniformasıyla birlikte maskülenleştirilen bu imaj nedeniyle, konferansın son aktivitesi olarak polislerin üniformaları ile Christopher Street Day’e katılması, Almanya’nın kimi eyaletlerinden gelen gey, lezbiyen ve trans polisler için sorun oldu. Brandenburg eyaleti, üniformanın hizmet kıyafeti olduğunu ve CSD’in ise hizmet dışı bir aktivite olması nedeniyle üniforma ile CSD’ye katılımı yasakladı. VelsPol Berlin-Brandenburg Derneği ise, disiplin cezasına rağmen üniformaları ile CSD’ye katılacaklarını açıkladı ve bu dernekten Klingberg yaptığı açıklamada, bu kararın “kendilerini 2. sınıf ve ayrımcılığa uğramış gibi hissetmelerine”  sebep olduğunu da söyledi. Aynı gerekçe ile Bayern cephesinden gelen ve Bayernli polislerin CSD’ye üniformalı katılımına dair yasak, “katılım kararının işle ilgili bir konferansın sonucu olduğu” gerekçesiyle daha sonra kaldırıldı. Brandenburg eyaletinin gey polislerle ilgili kararı ise aslında polisin imajını zedelenmesine dair bir kaygıları olduğu şeklinde okunabilir. Paragraf 175 artık yasal ve etkin olmasa da, toplumdaki homofobiye dair etkisi hâlâ yadsınamaz.
 
Gey polisler hâlâ açılmaktan korkuyor!
VelsPol e.V, bugün bile kurumlar içinde ve toplumda polisle gey/lezbiyen/trans olmanın bir düşünülmediğinden, gey bir polisin görev için “fazla zayıf” olduğunun hâlâ söylenebilir olduğundan, kısaca toplumda ve polislerin kendi içlerinde de var olan bir homofobiden bahsetmektedir. Yaklaşık 20 yıldır var olan federal dernek, iş yaşamında yaşanılan ayrımcılıklara, yasal olarak eşitliğin sağlanmasına, toplumda gey polislerin kabulüne ve yaygın olan bu maskülin imajın yıkılmasına yönelik işler ve projeler yapmaktadır. Ellerinde kesin bir veri olmamasına rağmen, dernek Almanya içinde polislerin yaklaşık %10’unun eşcinsel olduğunu tahmin etmekte. Fakat çoğunun iş yerinde ayrımcılığa uğrayacağı, açılmanın kariyerine zarar verebileceği, meslektaşları tarafından dışlanabileceklerini düşünmeleri gibi sebeplerle açılamadıklarını ya da açılmaktan korktuklarını dile getirmektedir. Bu anlamda da destek, bilgi, yönlendirme gibi işlevlere sahip olan dernek, eyaletlerde de aktif olarak hizmet vermektedir.
Village People’ın “YMCA” adlı videosunda  “maskülen mesleklere” dair ezber bozucu bir gey polis figürünün olması -bu anlamda- şaşırtıcı değil. Ama yazarın yaşadığı bu coğrafya içinde, gey polislerin varlığı ve açıkça CSD’ye katılmaları ne yazık ki hâlâ kimileri için şaşırtıcı.  

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam