16/10/2018 | Yazar: Kaos GL

GittiGidiyor Çalışan Deneyimi Direktörü Murat Yüksel, LGBTİ+ farkındalık etkinliklerini anlattı.

GittiGidiyor Direktörü: Kültürel değerlerimizden biri çeşitlilik Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

GittiGidiyor Çalışan Deneyimi Direktörü Murat Yüksel, LGBTİ+ farkındalık etkinliklerini anlattı: Kültürel değerlerimizden biri çeşitlilik ve dahil etme.

eBay Gelişmekte Olan Avrupa Ülkeleri ve GittiGidiyor Çalışan Deneyimi Direktörü Murat Yüksel, çeşitlilik çalışmalarını Hürriyet’ten Burcu Özçelik Sözer’e anlattı. Yüksel, LGBTİ+ çalışanları içermek için yaptıkları çalışmaları şöyle anlattı:

“Mesela işaret dili eğitimleri, yaşayan kütüphane uygulaması eBay tarafından çok sevildi. Biz trans-nefret suçları haftası kapsamında yaşayan kütüphane yaptık, 10-11 farklı insanı davet edip yaşayan kütüphane olmalarını istedik, bu kişilerin içlerinde trans bireyler de var, eşcinsel annesi olanlar da… Siz oturup soru soruyorsunuz onlar da anlatıyor. Bu etkinlik çok sevildi. Geçen senelerde büyükelçiliklerle ortak etkinliklerimiz vardı... Tabii hassas bir konu. Bizim yaptığımızı şey ‘LGBTİ nedir, ne değildir’i anlatmak. Çok iyi hatırlıyorum seminerde psikiyatr’ın sorduğu ilk soru ‘aramızda kimler heteroseksüel’ sorusu idi ve kimse el kaldırmadı, çünkü kimse bilmiyor aslında, farkındalık için çok çalışmalar yaptık. Bu gibi şeyler dikkat çekti, eBay’in gözünde böyle şeylerin olması çok hoşlarına gitti. Çünkü kültürel değerlerimizden biri çeşitlilik ve dahil etme. Bu çeşitlilikten sorumlu liderimizin de listesinde… Bununla ilgili röportaj da verdik Amerika’da…”

Röportajın tamamını okumak için tıklayın.

Özel sektör çalışanları gizlenmek zorunda kalıyor

Kaos GL Derneği’nin, “Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İntersekslerin Durumu 2017 Raporu” Türkiye’de özel sektör çalışanı LGBTİ’lerin yaşadığı sorunları ortaya koyuyor.

LGBTİ çalışanların yalnızca yüzde 17’sinin tamamen açık olduğunu ve yüzde 65’inin iş yerinde ayrımcılığa uğradığını veya bunu önlemek üzere kimliğini gizlemek zorunda bırakıldığını ortaya koyan raporda istatistiklerin dışında, LGBTİ çalışanların anlatıları da yer alıyor.

Rapor, özel sektörde çalışan LGBTİ’lerin işe alım sürecinde cinsel kimliği konusunda açık davranamadıklarını ve zorlayıcı içsel deneyimler yaşadıklarını açıklıyor. Yaklaşık olarak “7 çalışandan 1’i” iş başvurusu esnasında cinsel kimliğine ilişkin tamamen açık, rahat ve özgür davranabildiğini belirtti.

Rapor, araştırmaya katılan 166 kişiden 26’sının, yani yüzde 16’sının cinsel kimliği nedeniyle işyerinde ayrımcılığa maruz kaldığını ve 82 kişinin de “ayrımcılığa maruz kalmamak için cinsel kimliğini gizlediğini” bildiriyor. Özetle, katılımcıların yüzde 65’i iş yerinde ayrımcılığa uğramış veya bunu önlemek üzere kimliğini gizlemek zorunda kalmış.

Kaos GL’nin bu yıl (2018) Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Araştırmaları Merkezi ile yürüttüğü özel sektör çalışanı LGBTİ’lerin durumunu araştıran çalışmanın sonuçları önümüzdeki günlerde açıklanacak.

2017 raporuna ulaşmak için tıklayınız


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
nefret