23/01/2017 | Yazar: Umut Güner

Pembe Hayat Yönetim Kurulu Başkanı Buse Kılıçkaya Trans Ağı’ndan Dilek İnce Giysi Bankası’na derneğin ağlarını, çalışmalarını anlattı.

Gökkuşağı ağlarla kurduk Pembe Hayat’ı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pembe Hayat Yönetim Kurulu Başkanı Buse Kılıçkaya Trans Ağı’ndan Dilek İnce Giysi Bankası’na derneğin ağlarını, çalışmalarını anlattı.

Trans Ağı, Dilek İnce Giysi Bankası, Avukat Ağı, Pembe Sanat… Pembe Hayat Derneği’nin ağlarından birkaçı. Peki Pembe Hayat ne yapıyor? Bu ağlar ne işe yarıyor? Biz sorduk, derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Buse Kılıçkaya yanıtladı.

Pembe Hayat çeşitli ağlarla örgütlenen bir dernek. Bunlardan biraz bahseder misin?

Avukat Ağı, 2011 yılında ilk kez düzenlenen avukat eğitimleri ve sonrasında Pembe Hayat LGBTT Derneği ile birlikte Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu Projesi kapsamında, Antalya, İzmir, Mersin, Adana, Antep, Diyarbakır, Eskişehir, Hatay, Trabzon, Ankara’da eğitimler yapıldı. Nefret Etme projesi kapsamında Avukat ağı düzenledi ve bu ağa katılan avukatların katılımı ile esnek bir ağ oluşturuldu. Bu ağdan beklenti, avukatların birbirleriyle deneyimlerini paylaşabilecekleri, LGBTİ davalarına görüş verebilecekleri esnek bir ağ oluşturulmak. Ağın koordinasyonunu Pembe Hayat ve Kaos GL Derneği birlikte yürütüyor.

Bir süredir devam eden Trans Ağı da var değil mi? O ne aşamada?

Bu sene yedincisi düzenlenen Trans Ağı toplantısı, trans aktivistlerin güçlendirilmesi ve kendi “trans gündemleriyle” bir araya gelebilmelerini hedefliyor. Bu kapsamda Pembe Hayat Derneği, trans aktivistlere yönelik HIV/AIDS, güvenlik, medya eğitimi, kampanya, gibi farklı konularda eğitimler düzenleyerek hem trans aktivistleri güçlendirmeyi hem de aynı zamanda trans ağının devamlığını sağlamayı amaçlıyor. Trans Ağı’na aynı zamanda Pembe Hayat içinde uzunca bir süredir tartıştığımız, “transların insan hakları savunucularının güvenlik ağı” işlevini de yüklemeye çalışıyoruz. Sekreteryasını Pembe Hayat üstleniyor. Trans aktivistlere açık. Örgütsel ya da bireysel katılıma müsait. Trans alanında çalışan aktivistler de katılabiliyor.

Pembe Hayat kurulduğu günden bu yana seks işçiliği alanında da çalışan bir dernek. Bu alandaki çalışmalarınızı nasıl örgütlüyorsunuz?

2008 yılında kurulan Kırmızı Şemsiye Seks İşçileri Ağı/İnsiyatifi, 3 Mart Dünya Seks İşçileri Günü etkinlikleri kapsamında, seks işçilerinin örgütlenme önündeki sorunlarının tartışılmaya başlanmasıyla kurulan ağ. LGBTİ örgütlerin, insan hakları örgütlerinin, feminist örgütlerin katılımına açık. Her sene düzenli olarak LGBTİ aktivistlerle seks işçilerini buluşturan etkinlikler düzenleyen Kırmızı Şemsiye Seks işçileri ağının sekreteryasını kurulduğundan beri Pembe Hayat Derneği üstleniyordu. Bu dönem Siyah Pembe Üçgen Derneği’nden Demet Uanardağ üstleniyor.

Pembe Hayat Derneği’nin transların çalışma hayatına karşılaştıkları sorunları tartışmaya açma zeminlerinden biri olan 3 Mart Dünya Seks İşçileri Günü dışında düzenli olarak seks işçilerine hukuki destek veriyoruz. 2006 yılından bu yana HIV/AIDS alanındaki çalışmalara etkin olarak katılan Pembe Hayat Derneği seks işçiliği alanındaki sürveyans çalışmaları, davranış çalışmaları ve akran danışmanlık faaliyetleri yürütüyor.

Çalışmaların önemli bir kısmını da LGBTİ mahpuslar oluşturuyor. LGBTİ mahpuslara ilişkin neler yapıyorsunuz?

Pembe Hayat Derneği kurucularından Dilek ince’nin Eryaman davası sırasında uğradığı pompalı saldırı sonrasında öldürülmesiyle onun adını yaşatmak amacıyla kurduğumuz Dilek İnce Giysi bankası öncelikli olarak mülteciler ve hapisteki transeksüellere kıyafet yardımı sağlıyor. Bu sistem sayesinde Türkiye’deki bütün hapishanelerdeki translarla ilişkimiz var. Bu kişiler sayesinde hapishanedeki LGBTİ’lere yönelik insan hakları ihlalleri hakkında bilgi alıyoruz.

Yeni kurulan bir sanat ağınız da var değil mi?

Pembe Sanat’ın bir grup sanatçının bir araya gelerek oluşturduğu ağ şeklinde çalışmalarını yürüten bir sistemi var. LGBTİ haklarının görünürlüğü için mücadele ediyor. Aynı zamanda özellikle Pembe Hayat’ın bellek çalışmalarını yürütüyor. Türkiye’deki LGBTİ sanat tarihini gün yüzüne çıkartmak ve LGBTİ sanatçı ağı kurulması hedefleniyor.


Etiketler: insan hakları
İstihdam