09/05/2007 | Yazar: İsmail Alacaoğlu

Onurun, umudun ve farklılığın sembolü gökkuşağı bayrağının 8 renkten 6 renge nasıl dönüştüğünü ve eşcinsel hareketin bayrağına nasıl dönüştüğünü biliyor musunuz? Yanıtı yazının devamında…

Onurun, umudun ve farklılığın sembolü gökkuşağı bayrağının 8 renkten 6 renge nasıl dönüştüğünü ve eşcinsel hareketin bayrağına nasıl dönüştüğünü biliyor musunuz? Yanıtı yazının devamında…

KAOS GL

Derleyen: İsmail Alacaoğlu

6 renkten oluşur: Kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi ve mor.

Renkler LGBT topluluğunun tarihinde ve onurlarını ifade etmelerinde önemli bir rol oynamıştır. Mesela İngiltere’de kraliyet döneminde yeşil renk eşcinselliği temsil etmekteydi. Daha sonraki yıllarda mor renk gey ve lezbiyenler arasına popüler oldu ve ‘mor güç’ olarak tanımlandı.

Üçgenlerden gökkuşağına

PEMBE ÜÇGEN (THE PINK TRIANGLE): Nazi toplama kamplarındaki eşcinsel tutsaklar üzerinde kullanıldı. Nazi toplama kamplarında öldürülen eşcinselleri anımsatıcı bir işaret olduğu için 1970’lerin başlarında ABD’deki gey aktivistler tarafından dayanışma ve direnişin sembolü olarak kullanılmaya başlandı. Gey özgürlük hareketinin dünya çapında bilinen işaretlerindendir.

Pembe üçgen ilk kez Hitler tarafından Nazi kamplarında geyleri işaretlemek için kullanıldı, siyah üçgen ise lezbiyen ve diğer asosyalleri işaretlemek için kullanıldı. 1980’lerin başında LGBT topluluğu tarafından, pembe ve siyah üçgen sembolleri, ruhumuzun gücünü ve yaşamımızı sürdürme isteğimizi göstermek için kullanılmaya başladı. Zaman içinde haklarımızı teker teker elde etmeye başladığımızda baskı ve eziyet sembollerinin yerini kutlama sembolleri almaya başladı. Buraya kadar sembollerimizin en renklisi gökkuşağı bayrağı oldu. LGBT topluluğunun farklılığını temsil eden gökkuşağı bayrağının renkleri kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi ve mordur.

İlk gökkuşağı bayrağını 1978 yılında, San Fransisco’lu bir sanatçı olan Gilbert Baker, aktivistler tarafından yapılan LGBT topluluğu için bir sembol çağrısına istinaden tasarladı. Gilbert, ‘ırkların bayrağı’ olarak bilinen 5 renkli bayraktan esinlendi ve bayrağını sekiz renk olmak üzere tasarladı: pembe, kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, çivit ve menekşe. Bu renkler sırasıyla şu değerleri temsil ediyordu: cinsiyet, hayat, sağlık, güneş, doğa, sanat, ahenk ve ruh.

Baker, tasarladığı bayrağın seri üretimini yapmak üzere fabrikaya geldiğinde, ‘sıcak pembe’ renginin mevcut olmadığını gördü ve bayrak yedi renge düşürüldü.

Kasım 1978 yılında, şehrin ilk açık eşcinsel müfettişi Harvey Milk suikaste uğraması, San Francisco’lu lezbiyen, gey ve biseksüelleri şaşkına çevirdi. Bu trajedinin ardından gey topluluğunun gücünü ve dayanışmasını ortaya koymak üzere bir gösteri düzenlemek isteyen eşcinseller, Baker’in tasarladığı yeni bayrağı kullanmaya karar verdiler. Bu arada çivit rengi, yürüyüşün yapılacağı yolun her iki tarafına eşit sayıda renk koyulabilmesi için bayraktan çıkarıldı. Çok kısa bir süre sonra bu sekiz renk şeridi bir araya getirilip bugün popüler olan ve Uluslararası Bayrak Kongresi tarafından tanındı.

Bayrak, LGBT topluluğunda onur ve farklılığı temsil eden uluslar arası bir sembol haline geldi.

Gökkuşağı Bayrağı neye işaret ediyor?

Onurun Sembolü

Gökkuşağı bayrağı, lezbiyen, gey, biseksüel ve trangenderların onurunun bir sembolüdür. Pride, sadece yaşamı sürdürmeyi değil aynı zamanda büyümeyi ve ilerlemeyi temsil eder. Bizim kim olduğumuzun ve gücümüzün bir göstergesidir.

Umudun Sembolü

Eşit haklar için mücadelemizde büyük gelişmeler kaydettik ve adım adım daha da fazla haklar kazanıyoruz. Bize karşı olan insanlar düş kırıklığına uğramaya başladılar çünkü onların nefreti bizim sevgimize galip gelemeyecek. Durum tabi ki mükemmel değil ama üstesinden geldiğimiz şeyler olağanüstü... Ve gökkuşağı bize gelecekte her şeyin daha iyi olacağına dair umut veriyor.

Farklılığın sembolü

Son olarak gökkuşağı farklılığın sembolü. Söylenenlerin ve stereotip portrelerin eşcinselleri bir bütün olarak görmelerine rağmen biz biliyoruz ki gerçekte çok farklı bir topluluğuz. Her ırktan, her kültürden, her dilden, her dinden insanlardan oluşuyor topluluğumuz. Lezbiyen, gey, biseksüel ve trangender ‘ hayat tarzı’ yoktur, sadece lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender insanlar vardır. Milyonlarcayız ve her birimiz ayrı bir bireyiz! İşte bu bizim gücümüz.

Etiketler: yaşam
nefret