08/11/2010 | Yazar: KAOS GL

Rum kesiminde düzenlenen bir barış konseri, 100 aşırı milliyet&

Gökkuşağı Festivaline Baskın Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Rum kesiminde düzenlenen bir barış konseri, 100 aşırı milliyetçi kişinin baskınına uğradı. Sopa ve bıçaklarla konseri basan sadırganlar, Kıbrıslı şarkıcı Sertunç Akdoğdu’yu iki yerinden bıçakladı.
 
Kıbrıs Rum Kesimi’nde ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı her yıl Larnaka’da yapılan Rainbow Festivali’ne bu yıl kan karıştı.
 
Vatan gazetesinden Emre Diner'in haberine göre Cuma akşamı binlerce kişilik kalabalık, konserleri izlemek için toplanırken, aşırı sağcı ‘Helen Direniş Hareketi’ ve ‘Tüm Kıbrıs Anti-İşgal Hareketi’ isimli örgütlerin yaklaşık 100 üyesi festival alanına doğru yürümeye başladı.
 
Polisin barikat kurarak durdurduğu eylemciler Yunan milli marşını okuyup ‘Yabancılar Kıbrıs’tan dışarı’ sloganları atmaya başladı. Saldırgan grup, festivale katılanlara şişe attılar, müzik grubunun performansı sırasında elektrik kablolarını kesti. Festival alanındakiler ise “Nazi’ler dışarı” sloganlarıyla karşılık verince tansiyon yükseldi. Irkçı gruplar polis barikatını zorlayarak festival alanına girmeye başladı.
 
11 Yaralı, 7 Gözaltı
Maske takan ırkçılar, festivaldekilere sopa, zehirli boya ve hatta bıçaklarla saldırdı. Festivaldekiler de ırkçılara taş ve sandalyelerle karşı koyunca arbede yaşandı. Saldırıda konser vermek için festivale katılan Kıbrıslı şarkıcı Sertunç Akdoğdu da yaralandı. Beyzbol sopalarıyla darp edilen 30 yaşındaki müzisyen ciğerleri ve midesinden 2 bıçak darbesi aldı. Larnaka Hastanesi’ne kaldırılan Akdoğdu ameliyat edildi. 3-4 gün hastanede kalacağı belirtilen Akdoğdu dışında S. Ö. adındaki bir kişi de şiddetli şekilde darp edildi. Polis olayları güçlükle yatıştırırken, toplam 11 kişinin yaralandığı, 7 kişinin de gözaltına alındığı belirtildi.
 
‘Polis Özellikle Engellemedi’
Olayların ardından görgü tanıkları Rum polisini suçladı. Festival alanında bulunan Beran Cemal, “Kavgadan sonra festivale katılan birçok Kıbrıslı Türk, Larnaka karakoluna sığındı. Olay yatışınca sınırı geçmek için yola çıkmaya hazırlanan Kıbrıslı Türkler, tehlikeli olacağı gerekçesiyle ayrılmamaları konusunda uyarıldı. Rum polisinden eskortluk yapmasını istendi. Ancak polis bunu reddetti. Saldırganlara bir şey yapmadılar. Bizi provokasyon olacağı gerekçesiyle fotoğraf çekemememiz için uyardılar” dedi.
 
Festivali düzenleyen Eşitlik, Destek ve Irkçılık Karşıtı Hareket Başkanı Doros Polycarpau da polisten, protestocuların yürüyüş yönünü değiştirerek, festival alanından geçmesini engellemelerini talep ettiklerini söyledi: “Bu talebe karşın polis tam tersini yaptı ve onların bize doğru ilerlemelerine izin verdi. Etkinliğin bulunduğu alana geldiklerinde kendimizi korumak için barışçı bir şekilde yere oturarak yolu kapadık ki polisi onları uzaklaştırmaya ikna edelim. Ancak polis onlara izin verdi.”
 
 

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam