17/07/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

LGBTİ temalı ürünler satan Limbo Consept adlı mağazanın sahibi Arzu Çakmaklı ile gökkuşağının içinden gelen bir esnaf olmayı konuştuk.

Limbo Consept, İstanbul’da LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) temalı ürünler satan bir mağaza. Geçtiğimiz Nisan ayında Beyoğlu Aznavur Pasajı’nda açılan mağazanın sahibi Arzu Çakmaklı ile gökkuşağının içinden gelen bir esnaf olmayı konuştuk.
 
Limbo Consept olarak yola çıkış hikâyenizi anlatabilir misiniz?
 
Yakın zamana kadar Pride günlerinde satın almak için bir gökkuşağı bayrağı bile bulamıyorduk. Lamda İstanbul’un hazırladığı dövizler ve bayraklar dağıtılıyordu. Bir sonraki Pride’da kullanılmak üzere haklı olarak toplamak zorunda kalıyorlardı dağıtılan bayrak ve dövizleri. LGBTİ’lere yönelik bir kolye, bileklik bulmak için yurt dışına gidiyor ya da arkadaşlarımıza ısmarlayıp sonra onların dönüşünü bekliyorduk dört gözle. Dünyanın her yerinde LGBTİ’lere yönelik mağazalar varken ve o mağazalarda kendi kimlikleri ile özgürce, rahatça alışveriş yapabiliyorlarken, kendileri için üretilen aksesuar, tekstil, ev eşyası ürünlerine ulaşabiliyorlarken, ülkemizde neden yok, düşüncesi ile 2 yıl önce araştırmalarımıza ve bu mağazayı kurmak için gerekli olan altyapı çalışmalarına başladık. Geçtiğimiz Nisan ayında da iki senedir olgunlaşan fikrimizi ete kemiğe büründüren mağazamızı Beyoğlu Aznavur Pasajı’nda açtık. Türkiyedeki LGBTİ’lere hitap edecek, renkli kişiliklerini yansıtacak ürünleri bulabilmeleri için çok uzaklara gitmelerine gerek olmadığını düşünüyoruz. Bu ülkede yaşayıp kimliklerimizi bu ülkede özgürleştirmek istiyorsak bunu hayatın her alanında yapmamız gerekiyor.
 
Böyle bir mağaza kurarken sıkıntılarla karşılaştınız mı?
 
Yıllardır Beyoğlu’nda yaşayan ve hep farklı işlere imza atan kişileriz. Bölgede tanınan bir esnaf olmanın faydalarını tabii ki gördük. Yıllardır, sadece LGBTİ değil diğer tüm “ötekiler” için mücadele eden bir çevrenin içinde olmanın ve birçok grup için bireysel hak savunuculuğu yapmanın da katkısı tabi iki büyük ama buna rağmen yakın çevremizden bile “yani yapamazsınız Türkiye henüz buna hazır değil” gibi laflar da işitmedik değil ama cesaretimizi kaybetmedik. Birkaç sorunla da karşılaştık, mesela bayrak renklerimizi kullanarak yaptırmak istediğimiz bazı tasarımlarımızı yapamayacaklarını söyleyen ya da ederinden çok fazla fiyat sunan bazı üreticiler ile karşılaştık ki bu zaten ön gördüğümüz bir durumdu, canımızı sıkmadı açıkçası.
 
İstanbul dışında yaşayan eşcinsel bir arkadaşımızın umutlarının tükendiği bir dönemde bizi görüp çok mutlu olduğunu ve hayata dair inancının tekrar canlandığını anlatan mesajı bizlere doğru yolda olduğumuzu bir kez daha gösterdi.
 
Ayrıca Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek bütün zorluklara rağmen ticarî unvanımıza LGBTİ SHOP yazdırmış olmanın mutluluğu içerisindeyiz.
 
Limbo Consept’te ithal ürünlerin yanı sıra kendi tasarımlarınızı da satıyorsunuz. Türkiye’deki LGBTİ kültürü tasarımlarınıza nasıl yansıyor?
 
Heteroseksüel estetik anlayışına alternatif bir LGBTİ estetiği olması gerektiğine inanıyoruz. Bu alternatif estetiğin, uçlarda seyreden tepkisel bir refleksten öte, sakin, evrensel ve daha kapsayıcı olması gerektiği fikrindeyiz. Evrensel kodlar yakalamak, trendleri takip etmek ve bunları ürünlerimize yansıtarak evrensel LGBTİ estetiğini yakalamak ve buna katkıda bulunmak için çalışıyoruz. Tasarladığımız ürünlerin  kendine has kimliklerinin olmasını da önemsiyoruz. Şu an için gökkuşağının altı rengini kullanarak temel ürünler ile başladık. Tasarımlarımızla Türkiye’ye gelen turistlerin arkadaşlarına, sevgililerine hatıra götürebilecekleri Türkiye’ye özgü gökkuşağı ürünlerini tasarlamak da önem verdiğimiz bir diğer konu.
 
Ayrıca, ürünlerini veya tasarımlarını hayata geçirmek isteyen bütün LGBTİ’lere kapımız sonuna kadar açık.
 
Ürünlerden elde ettiğiniz gelirin bir kısmı LGBTİ, HIV/AIDS ve insan hakları alanında çalışan kurumlara gidiyor. Ayrıca LGBTİ mahkûmların cezaevlerinde yaptıkları ürünleri herhangi bir gelir beklentisi olmadan satışa sunuyorsunuz. Hak ve özgürlük mücadelesiyle irtibat halinde olmanın sizin için önemi nedir?
 
Bu konuyu önemsiyoruz çünkü o özgürlük mücadelesi içerisinde olan kardeşlerimiz, arkadaşlarımız komşularımız var. HIV pozitif olan yakın arkadaşlarımız, trans komşularımız ve eşcinsel aktivist arkadaşlarımız, ceza evinde kötü muameleye uğrayan dostlarımız var, neler yaşadıklarını yanlarında olarak onlarla birebir yaşayan kişileriz bizler de. Hal böyleyken yaşanılan sorunları görmezden gelmemize tabii ki imkân yok. Önyargı denen kuvvetli bir zehir var hayatımızda ki neredeyse tüm alanlarda ve bunun panzehirinin de paylaşmak olduğuna inanıyoruz. Bu arada yeri gelmişken şunu da duyurmak istiyoruz cezaevinde bulunan trans arkadaşlarımıza ulaşımımız tahminimizce ceza evi yönetimi tarafından engelleniyor bu yüzden henüz yaptıkları ürünleri alıp satışına başlayamadık. Her ay düzenli olarak trans bir mahkûma belli bir miktarda maddi yardım yapabiliyoruz.
 
Açılışımızın üzerinden çok kısa süre geçmesine rağmen yapmış olduğumuz bu girişimden cesaret alarak bizimle fikirlerini paylaşan ve yol göstermemizi isteyen, benzer girişimlerde bulunmak isteyen kişilerin olması bahsetmiş olduğunuz özgürlük mücadelesine olan desteğimizin somut bir örneği aslında. 
 
Şimdiye kadar en çok hangi ürünleriniz ilgi gördü?
 
Tasarladığımız künye kolye, bileklik, plastik termos bardaklarımız, gökkuşağı sigara tabakalarımız ve çakmaklarımız, buton rozet ve yaka rozetlerimiz tahminimizden çok ilgi gördü.
 
Mağazanızı merak eden ancak İstanbul’da yaşamayanlar size nasıl ulaşabilir?
 
Mağazamızı İstanbul dışından birçok kişi ziyaret etti ve onların yoğun istekleri üzerine büyük bir hızla internet satış mağazamızı hazırlıyoruz. Bu süre içerisinde mağazamızı telefon ile arayarak birkaç ürün göndermemizi isteyen arkadaşlarımızı da kırmadık ve kargo ile ürünlerini gönderdik.
 
Son olarak, Limbo Consept olarak Türkiye’deki LGBTİ’lere ne gibi bir mesaj vermek istersiniz?
 
Kimsenin bir diğeri üstünde üstünlük sağlamadığı ve kimsenin renklerini göstermekten korkmadığı, eşcinsel olduğu için ailesi tarafından öldürülmediği, trans olduğu için nefret cinayetine maruz kalarak hayatını kaybetmediği bir ülke olmak uzak ve ulaşılmaz bir hayal değil. Alışacaklar, alışmak zorundalar çünkü “LGBTİ ler vardır”, “alışacaklar” ve bu tek başına değil bütün “öteki”leştirilen kitlelerin birbirlerini anlaması ve diğerinin derdini kendi derdi olarak sahiplenmesi ile mümkün olacak. Özetle “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz.”
 
Sloganımız ise “Ne arada, ne arafta; renklerimiz her tarafta”.
 
Limbo Consept’e Facebook sayfasından, Twitter hesabından ya da internet sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz. Adres: İstiklal Caddesi, Aznavur Pasajı, No:108/Alt Kat 11 Beyoğlu-İstanbul 

Etiketler: yaşam, gezi/mekan
İstihdam