20/06/2020 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Derneği Mülteci Hakları Programı 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü için basın açıklaması yayımladı: “COVID-19 pandemisi mülteci LGBTİ+ların en yaşamsal ihtiyaçlarını dahi karşılayamadığı çok daha zorlu koşullara yol açtı.”

Gökkuşağı sınır tanımaz! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çizim: Aslı Alpar

Bugün, Dünya Mülteciler Günü. 2001 yılından beri her yıl 20 Haziran’da mültecilerin yaşadığı sorunları görünür kılmak için çeşitli etkinliklerin düzenlendiği bugün Kaos GL Derneği Mülteci Hakları Programı bir basın açıklaması yayımladı.

Kaos GL Derneği Mülteci Hakları Programı’nın yayımladığı 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü basın açıklamasının tamamı şöyle:

“Bugün 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü. 20 Haziran, 2001 yılından bu yana mültecilerin yaşadığı sorunlara ve maruz bırakıldıkları hak ihlallerine küresel ölçekte dikkat çekmek için kutlanıyor.”

“Kaos GL olarak mülteci hakları alanında 2007 yılından bu yana mülteci LGBTİ+’larla yan yana sınırları aşan ayrımcılığa karşı mücadele ediyoruz. Kaos GL’nin mülteci hakları alanına dahil olması Kaos GL Kültür Merkezi’nin kapısının mülteci LGBTİ+’larca da çalınmaya başlamasıyla oldu. 2007 yılında İnsan Hakları Programı bünyesinde başlayan mülteci LGBTİ+’larla dayanışma mücadelesi, 2017 yılından bu yana ayrı bir program bünyesinde devam ediyor. Alanda birbirimize her temas edişimiz her türden sınırın “kurgusallığını”, dayatılmışlığını ve bu kurgulara eklemlenen ayrıştırma ve yabancılaşmanın yapaylığını gözler önüne serdi, sermeye devam ediyor.”

“COVID-19 Pandemisi 2020 yılında, mültecileri ve LGBTİ+ları dışlayan toplumsal sistemin eşitsizliklerini hiç olmadığı kadar görünür hale getirdi. İş bulabildikleri sektörlerin pandemiden en çok etkilenen sektörler olması ve beraberindeki işsizlik, mülteci LGBTİ+ların en yaşamsal ihtiyaçlarını dahi karşılayamadığı çok daha zorlu koşullara yol açtı. Ayni ve nakdi yardımlara ayrımcılığa uğramadan eşit şekilde erişebilmek mülteci LGBTİ+lar açısından her zaman olduğundan daha yaşamsal hale geldi ve öyle olmayı sürdürüyor. Bu anlamda karantinanın dayattığı maddi koşullarda hayatta kalma endişesi, COVID-19 ile enfekte olma endişesinin önüne geçmiş durumda. Buna ek olarak salgından dolayı üçüncü ülkeye yerleştirmelerin durması mülteci LGBTİ+ların kalıcı bir hukuki statüye ne zaman erişilebileceklerine dair belirsizlik hissini arttırdı. Bu yönüyle gelecek, hiç olmadığı kadar zorlu duygularla deneyimleniyor.”

“Bu koşullarda hayatta kalma ve kendilik mücadelesi veren mülteci LGBTİ+lar, mücadelelerimize ilham veriyor. Bu ilham, mevcut formlardaki dayanışma pratiklerimizi sorgulatıyor, herkesle her alanda ve her koşulda dayanışma örgütlenebileceğini bize tekrar tekrar öğretiyor ve dayanışma kültürümüzü dönüştürüyor. Kaos GL olarak tüm renklerimizle solmadan birlikte dönüşmeye ve mücadeleye her koşulda devam edeceğiz.

Çünkü gökkuşağı sınır tanımaz.”

Kaos GL Mülteci Hakları Programı


Etiketler: mülteci
nefret