06/02/2020 | Yazar: Kaos GL

Türkiye’de yaşayan LGBTİ+ mültecilerin katkılarıyla hazırlanan “Gökkuşağı Sınır Tanımaz” isimli Kaos GL Dergi özel sayısında neler var?

“Gökkuşağı Sınır Tanımaz”da kimler yazdı, kimler çizdi? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Eser: Shermin, umum

Kaos GL Dergi Türkiye’de yaşayan LGBTİ+ mültecilerin katkılarıyla “Gökkuşağı Sınır Tanımaz” temalı özel bir sayı yayımladı. Peki, Arapça, Farsça ve İngilizce dillerinde yayımlanan özel sayıda okurları neler bekliyor?

Sayıya katkıda bulunan LGBTİ+ mülteciler aktivizm, sanat, spor, eğitim, aile deneyimlerini, geçmişlerini, bugünlerini ve güçlenme süreçlerini paylaştı.

Irak’taki LGBTİ hareketine dair gözlemlerini ve Türkiye ve mülteci LGBTİler arasında dayanışmanın nasıl örülebileceğine dair fikirlerini aktaran A Queen Behind Bars, non-binary bir özne olarak Türkiye’de çalışma hayatındaki karşılaşmalardan ve İstanbul Pride Yürüyüşünden bahseden Artin, Orta Doğulu bir eşcinsel erkek olma deneyimlerinden bahseden Bated Writer bu sayıda.

Donna ile yapolan röportajda queer, evli, mülteci ve çocuklu bir aile olma deneyimi paylaşırken, Fariman Kashani mülteci LGBTİlerin eğitim hakkına erişimlerinde yol gösteren tavsiyelerde bulundu. Keven, Irak’taki yaşamından kesitler sundu, Draco ise kısa öykü ve şiir olmak üzere sayıya iki farklı edebi tür ile katkıda bulundu.

Suriye’den Türkiye’ye yolculuk hikâyesini anlatan M. J. ve İran’da ile Türkiye’de aktivizm deneyimlerini paylaşan Ramtin Zigorat da bu sayıda. Ayrıca Shaya, geçmişini, bugününü ve Geri Gönderme Merkezi sürecini, Shermin, İranlı, trans bir sanatçı olma halini kaleme aldı. S. Gh. İran’dan ayrılış ve veda hikâyesini anlatırken Mika, Bahri, Medric ve Dayan profesyonel sporcu olma sürecini aktardı.

Sayının anonim yazarları hayallerinden ve tüm LGBTİ’ler için nasıl bir dünya hayal ettiklerinden bahsetti.

Sayıda aynı zamanda “Cinsel Sağlık; Yasal Haklar; Trans Geçiş Süreci; UNHCR ve Üçüncü Ülkeye Yerleştirme” ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular ve Doğru Bilinen Yanlışlar köşesi ile Kaos GL Mülteci Programının sağladığı danışmanlık hizmetleri ve Kaos GL’nin mülteci alanındaki faaliyetlerinin geçmişe yönelik hikâyesi de yer alıyor.

Son olarak mültecilerin Türkiye’de destek ve danışmanlık alabilecekleri kurumların bir listesi ile queer tınılara sahip birbirinden güzel Arapça şarkılara dair bir derleme de içeriyor bu sayı.

Derginin “umum” çalışması ise Shermin’e ait.

“Gökkuşağı Sınır Tanımaz” özel sayısına ArapçaFarsça ve İngilizce burada yer alan linklerden erişebilirsiniz.


Etiketler: medya, kültür sanat
İstihdam