01/01/2015 | Yazar: Ömer Akpınar

‘Başka bir dünya mümkün’ diyenler için 2014 yılı gökkuşağının altından nasıl geçmiş derleyelim istedik. İşte Ekim’den Aralık’a 2014’ün son çeyreği.

Gökkuşağının 2014’ü: Ekim-Kasım-Aralık Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
“Yıllar geçse de hiçbir şey değişmiyor bu memlekette” hissi, değişime inananların ve bunun için mücadele edenlerin önünde heyula gibi duruyor. “Başka bir dünya mümkün” diyenler için 2014 yılı gökkuşağının altından nasıl geçmiş derleyelim istedik. Elbette, kısa tutulmuş, bilhassa başarıların altını çizen bir hatırlatma bu. İşte Ekim’den Aralık’a 2014’ün son çeyreğinde gökkuşağı:
 
Pembe Hayat Derneği’nin 20 Kasım etkinlikleri kapsamında Nefret Suçlarıyla Mücadele Onur Ödülü’nü bağımsız LGBTİ aktivisti Öykü Ay aldı. 20 Kasım’da düzenlediği yardımlaşma defilesi hakkında “herkes büyük bir başarı olduğunu söylüyor, ben daha neler yaptığımızı idrak edemedim” diyen Ay, defile ve etkinlikleri LGBTİ’lerin dayanışmasına katkı sağlamak amacıyla geliştirerek sürdürmek istediklerini anlattı.
 
Kocaeli LGBTİ İnisiyatifi, 2 yıl önce asılan “Eşcinsellik yasaklansın” pankartına tepki ile başlayan örgütlenme serüvenlerinin ardından kuruldu. Kütahya’da ise “her türlü ayrımcılık ve ayrıştırmacılığa karşı birlik olmak” amacıyla Kütahya LGBTİ İnisiyatifi kuruldu.
 
CHP Milletvekili Binnaz Toprak, transfobik nefret cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla Meclis’te bir basın açıklaması yaptı. Trans aktivistlerinin de katıldığı açıklamada “Anayasal eşitlik” talebi yinelendi. Toprak’a eşlik eden CHP Milletvekili Aykan Erdemir ise “Türkiye’de her vatandaşın, LGBTİ bireyler dâhil, eşitçe, insanca ve özgürce yaşayabileceği demokratik bir ülke talep ediyoruz,” dedi.
 
Adalet Bakanlığı, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın LGBT haklarına ilişkin bilgi edinme başvuruna yanıt verdi: “Lezbiyen, gey, biseksüel ve trans yurttaşların insan haklarının tanınması ve korunmasına yönelik Başkanlığımızca bugüne dek yürütülen herhangi bir faaliyet bulunmamaktadır.” Bakanlık, LGBT hükümlü ve tutuklulara yaklaşım konusunda ise cezaevi psiko-sosyal servis uzmanlarına eğitimler verildiğini belirtti
 
Tüzüğünde “cinsel yönelim” ifadesi geçtiği ve hiyerarşiye dayanmayan bir örgütlenme modelini benimsediği için Ekogenç hakkında açılan kapatma davası sonuçlandı. Mahkeme, Ekogenç’in cinsel yönelim alanında faaliyet göstermesinin “ahlâka aykırı” olmadığına hükmetti.
 
Türkiye’deki LGBT’lerin yaşadığı hak ihlalleri Cenevre’de yapılan Evrensel Periyodik İnceleme’nin Türkiye ön oturumunda görüşüldü. Ön oturumu katılan Kaos GL Derneği’nden Ezgi Koçak ile LGBTI News Turkey’den Zeynep Bilginsoy “Türkiye’de LGBT Yurttaşlara Yönelik İnsan Hakları İhlalleri” raporunu hazırladı.
 
Ege Üniversitesi’nin Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Araştırmaları ve Dayanışma Topluluğu LeGeBİT, resmî topluluk olma başvurusunun reddedilmesi üzerine 3. kez “Ege’de Varım” yürüyüşü düzenledi.
 
Yüzlerce kadın 25 Kasım’da “erkek, devlet, IŞİD şiddetine karşı” Taksim Tünel’den Galatasaray’a yürüdü, “Fıtratımız direniştir” dedi, kadın ve nefret cinayetlerini protesto etti. Ankara’da ise polis 25 Kasım Gece Yürüyüşü’nü engelledi, kadınlar Yüksel Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.
 
Kaos GL Derneği’nin bu yıl 3.sünü düzenlediği Ayrımcılık Karşıtı Sempozyum bir araya gelen katılımcılar “LGBTİ hakları sendikal haklardır!” dedi. Sekiz ülkeden sendikacılar, KESK üyesi sendikaların temsilcileri ve yerellerden LGBTİ örgütleri temsilcileri Ankara’da bir araya geldi.
 
CHP’li 24 Milletvekili trans geçiş sürecinde alınan sağlık hizmetinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin Meclis araştırması açılmasını istedi. Trans Danışma Merkezi Derneği’nin (T-Der) çalışmaları sonucunda hazırlanan önergede, Türkiye’de yaşayan transların mevcut mevzuat hükümleri ve bu hükümlerin uygulanması sırasında temel insan haklarının ihlal edildiği vurgulandı.
 
Bilkent Üniversitesi’nde kan bağışı toplamak için açılan Kızılay çadırı, homofobi karşıtı öğrenciler tarafından protesto edildi. Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, “HIV/AIDS virüsü eşcinsellerde yoğun olarak gözükür ve eşcinsel ilişkiyle başkalarına bulaşır veya kan yoluyla bulaşır” ifadelerinde bulundu. Liseli Genç Umut Türk Kızılayı Genel Müdürlüğü önünde Akar’ın açıklamasını protesto ederek ”homofobi tedavi edilebilir bir hastalıktır” dedi.
 
Pembe Hayat’ın Temmuz ayında Side’de düzenlediği Trans Kadın Kampı’nın katılımcılarıyla gazeteci-yazar Yıldız Tar’ın gerçekleştirdiği röportajlardan oluşan “Dönmelere Doyamadık” kitabı çıktı. Kitap, farklı meslek ve yaş gruplarından on bir trans kadının eğitim, çalışma hayatı, sosyal güvence, barınma, göç, nefret saldırıları, gündelik yaşam, hukuk, cezaevleri, sağlık ve transfobiyle mücadele gibi konulardaki deneyim ve düşüncelerine yer veriyor.
 
Avrupa Parlamentosu’nun temel haklar ve LGBTİ’lerin ayrımcılıktan korunmasına ilişkin Tiran’da düzenlediği seminere AKP’li Nursuna Memecan ile CHP’li Binnaz Toprak katıldı. Memecan, tüm dezavantajlı gruplara haklarının teslim edilmesi gerektiğini söyledi. Millî Gazete, seminere Türkiye’den vekillerin de davet edilmesini "ahlâksızlık" olarak paylaşmıştı.
 
Ankara’da cadde ve sokaklara kartvizit bırakan seks işçileri ile bu kartları basıp dağıttığı iddia edilen 19 kişi hakkında açılan davada mahkeme hapis cezası yağdırdı. Mahkeme, kartvizit sahibi seks işçilerine “çocukların görebileceği yerde müstehcenlik” iddiasıyla 1,5 yıl hapis ve 5 bin TL, kartları bastığı iddia edilen kişiye de 2 yıl hapis ve 5 bin TL para cezası verdi.
 
2015’te de mücadeleye devam! 

Etiketler: yaşam
İstihdam