31/12/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

‘Başka bir dünya mümkün’ diyenler için 2014 yılı gökkuşağının altından nasıl geçmiş derleyelim istedik. İşte Nisan’dan Haziran’a 2014’ün ikinci çeyreği.

“Yıllar geçse de hiçbir şey değişmiyor bu memlekette” hissi, değişime inananların ve bunun için mücadele edenlerin önünde heyula gibi duruyor. “Başka bir dünya mümkün” diyenler için 2014 yılı gökkuşağının altından nasıl geçmiş derleyelim istedik. Elbette, kısa tutulmuş, bilhassa başarıların altını çizen bir hatırlatma bu. İşte Nisan’dan Haziran’a 2014’ün ikinci çeyreğinde gökkuşağı:
 
Renklerin yaftalanıp cinsiyetlere hapsedilmesine karşı Antalya’da Pembe Caretta, 9 Nisan’da Pembe Günü’nü kutladı. Nisan ayının 2. haftasında Çarşamba günü kutlanan günde, Akdeniz Üniversitesi’nin LGBTİ topluluğu da “renklerin cinsiyeti yoktur!” dedi.
 
Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Bölümü yüksek lisans dersinde “Queer ve Mimarlık” kapsamında yapılacak söyleşi yerel medyadan gelen tehditler sonucu iptal edildi. Eğitim-Sen, üniversiteyi özür dilemeye çağırırken engellenen söyleşi, 21 Mayıs’ta ODTÜ’de yapıldı.  
 
İstanbul’da Daracık Sokak’ta iki trans kadın silahlı saldırıya uğradı. 21 Nisan’da gerçekleşen saldırı sonucunda 21 yaşındaki Çağla Joker hayatını kaybetti. Joker’in 17 yaşındaki katili H.T. yakalandı.
 
CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, “Başkan vekilliği ve yardımcılığı için kadınlara görev vermeyeceğiz” diyen Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi hakkında suç duyurusunda bulundu. Nazlıaka, “Belediye Başkanı cinsiyet, cinsel yönelim, din ve siyasal görüş ayrımcılığı yapamaz” dedi.
 
LGBTİ’ler 1 Mayıs’ta 18 şehirde sokağa çıktı, alanları gökkuşağına boyadı. Gökkuşağı bayrakları Adana, Ankara, Antalya, Antep, Balıkesir, Çanakkale, Dersim, Diyarbakır, Eskişehir, Giresun, İskenderun, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Malatya, Mersin ve Trabzon’da dalgalandı.
 
Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) gerçekleştirilen 4. Onur Yürüyüşü’ne 1500 civarında kişi katıldı. ODTÜ LGBTİ Dayanışması’nın çağrısıyla düzenlenen yürüyüş, şimdiye kadarki en kalabalık kampüs yürüyüşü oldu.
 
Kaos GL Derneği’nin düzenlediği 9. Homofobi Karşıtı Buluşma, homofobi, transfobi, nefret ve iş cinayetlerine yürüyüşle sonlandı. Soma’da yaşanan maden katliamının ardından Soma’ya adanan yürüyüşe binlerce kişi katıldı.
 
[Eski] Başbakan Erdoğdan’ın LGBTİ aktivisti Levent Pişkin’e açtığı “ibne” tweet’i davasında Pişkin’e 1500 lira para cezası verildi. Pişkin, Başbakan’ın “Alevilik Hz. Ali’yi sevmekse ben dört dörtlük bir Alevi’yim” açıklaması üzerine Twitter’dan “Erdoğan’dan ‘dört dörtlük ibneyim, ibneliği sizden öğrenecek değiliz’ açıklaması bekliyorum. Öptüm. #AnayasadaLGBT” yazmış, Başbakan Erdoğan da Pişkin hakkında basın yoluyla hakaret suçundan şikâyetçi olmuştu. 
 
Bu yıl ikincisi düzenlenen İzmir Onur Yürüyüşü’nde “çarkın dişlerini direnme gayretimizle kıracağız” denildi. Antalya’da ise Pembe Caretta’nın çağrısıyla nefrete karşı 2. Onur Yürüyüşü yapıldı. Malatya Homofobi ve Transfobi Karşıtı Gençlik İnisiyatifi şehirdeki ilk onur yürüyüşünü gerçekleştirirken İskenderun Özgürlüğün Renkleri LGBT topluluğu İskenderun’da ilk kez onur yürüyüşü düzenledi.
 
“Faili Devlet” temasıyla düzenlenen 5. Trans Onur Haftası, İstiklal Caddesi’nde yürüyüşle sonlandı. Boğaziçi Köprüsü’ne gökkuşağı bayrağı asılmasıyla başlayan hafta; başlangıca yakışır bir görkemle sonlandı. Binlerce kişi bir kez daha “Travestiyi, buradayız, alışın, alışın gitmiyoruz” dedi.
 
Aşk, eşitlik ve özgürlük için binlerce kişi 12. İstanbul LGBTİ Onur Yürüyüşü için İstiklal Caddesi’ni doldurdu. Taksim Meydanı’na çıkışın Emniyet tarafından engellenmesiyle yürüyüş Fransız Konsolosluğu’nun önünden başladı. Yürüyüş ilk kez Ramazan ayına denk geldi. 

Etiketler: yaşam
İstihdam