23/04/2015 | Yazar: Yıldız Tar

Kaws Kuzah LGBTİ Antakya’da homofobi ve transfobiye karşı mücadele için kuruldu. Suriyeli mülteci LGBTİ’lerin de yer aldığı oluşum 1 Mayıs’a hazırlanıyor.

Kaws Kuzah LGBTİ Antakya’da homofobi ve transfobiye karşı mücadele için kuruldu. Suriyeli mülteci LGBTİ’lerin de yer aldığı oluşum 1 Mayıs’a hazırlanıyor.
 
Antakya’da homofobi ve transfobi karşıtları Kaws Kuzah LGBTİ’de bir araya geldi. Arapça “gökkuşağı” anlamını taşıyan Kaws Kuzah LGBTİ’den Cihan Aydeniz oluşumlarını KaosGL.org’a anlattı.
 
Suriyeli mülteci LGBTİ’ler de Kaws Kuzah’da
 
10 Mart Dünya Kadın Yürüyüşü’nde bir araya geldiklerini ve 12 Mart’ta Kaws Kuzah’ı kurduklarını hatırlatan Aydeniz, “Yine yeniden bir aradayız daha kuvvetli daha inançlı bir şekilde yola devam ediyoruz. Kısa bir sessizlik döneminden sonra 10 Mart Dünya Kadın Yürüyüşü’nde bir araya geldik. Hızlı bir örgütlenme süreci sonunda Suriye’den gelen mülteci LGBTİ’lere de ulaşarak temellerimizi atmış olduk” diyor.
 
Kaws Kuzah ilk etkinliğini Mustafa Kemal Üniversitesi Kampüs Cadıları ile birlikte yaptı. Oluşum Kavram Atölyesi ve LGBTİ’nin Türkiye’deki Mücadele Tarihi sunumlarıyla yola koyuldu.
 
Neden Kaws Kuzah?
 
Aydeniz kendilerine neden Kaws Kuzah ismini seçtiklerini ise şöyle aktarıyor: “Yaşadığımız coğrafyada Arap halkının yoğunluğu inkar edilemez. Devletin her türlü asimilasyon çabalarından en büyük zararı elbette buradaki halkın ana dili görmüştür. Buna tepki olarak ana dil yüreğin kapısıdır diyerek ismimizi Arapça seçtik.”
 
Antakya’da homofobi ve transfobiye karşı mücadele etmenin kendine özgü kolaylık ve zorlukları olduğunu da ifade eden Aydeniz’e göre Antakya eskisine göre daha iyi durumda. Henüz “iç rahatlatıcı” bir atmosferden bahsetmek zor olsa da 10 Mart Kadın Yürüyüşü’nde gökkuşağı bayrakları ilgi çekti. 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde mitingin diğer katılımcıları tarafından gereksiz bulunan gökkuşağı bayrağı, 10 Mart’ta sahiplenildi.
 
1 Mayıs’ta LGBTİ’ler bir arada yürüyecek!
 
Kaws Kuzah önümüzdeki dönemde üniversitede çeşitli etkinliklerle mücadelesini sürdürecek. İlk yapmayı planladıkları ise 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mitinginde LGBTİ’ler olarak bir arada yürümek. Aydeniz ilk kez 1 Mayıs’a bir arada katılacakları için heyecanlı olduklarını belirterek, herkesi kortejlerine davet ediyor.
 
Kaws Kuzah’ı ve çalışmalarını facebook sayfalarından takip edebilirsiniz. 

Etiketler: yaşam
İstihdam