03/03/2014 | Yazar: Tunca Özlen

Gökkuşağının Kızılı LGBT’leri (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) ve ayrımcılık karşıtlarını oy kullanmaya ve sandık güvenliği için görev almaya çağırdı.

Gökkuşağının Kızılı’ndan Seçim Çağrısı: ‘LGBT’ler Sandığa, AKP Mezara!’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Gökkuşağının Kızılı LGBT’leri (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) ve ayrımcılık karşıtlarını oy kullanmaya ve sandık güvenliği için görev almaya çağırdı. Yapılan açıklamada seçimlerin hükümet açısından güven oylaması olacağı belirtilerek LGBT’lerin temel talepleri sıralandı.
 
Sosyalist LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) örgütü Gökkuşağının Kızılı, yaklaşan yerel seçimlere dair tutumunu açıkladı. Açıklamada sürecin genel seçim havasında geçtiği, hükümet krizinin derinleştiği belirtilirken AKP’yi cemaatin veya ABD’nin değil halkın iktidardan indirmesi gerektiği vurgulandı.
 
Seçimlere LGBT adayların da katılması, ayrımcılık karşıtı mücadelenin ve Haziran Ayaklanması’nda sağlanan görünürlüğün kazanımı olarak yorumlanırken, tüm adayların LGBT’lerin yaşam, barınma ve çalışma başta olmak üzere tüm temel haklarını savunması gerektiği ifade edildi.
 
“LGBT’ler sandığa, AKP mezara!” başlığını taşıyan açıklamanın tam metni şöyle:
30 Mart günü sadece yerel düzeydeki temsilcileri belirlemeyecek, AKP’nin akıbetini ve ülkenin geleceğini de oylayacağız. Gökkuşağının Kızılı tüm LGBT’leri ve ayrımcılık karşıtlarını oy kullanmaya, seçim güvenliğini sağlamak üzere sandıklarda görev almaya çağırıyor. Hırsızlar çetesinin seçim sandıklarını ayakkabı kutularıyla değiştirmeye çalışacağından kuşkumuz yok, 30 Mart günü hepimiz uyanık ve tetikte olmalıyız.
 
Önümüzde yerel seçim durmakla birlikte süreç “genel seçim” havasında geçmektedir. Haziran Ayaklanması’nın etkisiyle başlayan hükümet krizi, düzen içi hesaplaşmaya kilitlenmiş, halkın kendisini taraf hissetmediği bir görünüme bürünmüştür. Seçimler, tüm ezilen kesimlerin ve LGBT’lerin yeniden taraf olması için bir fırsattır. AKP’yi tarihin çöplüğüne cemaat veya ABD değil, halk süpürmelidir.
 
Haziran Ayaklanması’nın birleştirici sloganı olan “Hükümet istifa!”, tüm adayların temel talebi olmalıdır. Boğazına kadar yolsuzluğa gömülen AKP iktidarının hiçbir meşruiyeti kalmamıştır. Yerel seçim bu bağlamda hükümet açısından güven oylaması olacaktır. AKP’nin yerelliklerde geriletilmesi, kaybettiği yerleşimlerde ilerici, ayrımcılık karşıtı, sosyalist adayların seçilmesi büyük önem taşımaktadır.
 
AKP’nin karşısına çıkan adayların AKP’de somutluk kazanan gericiliğe, piyasacılığa ve işbirlikçiliğe karşı tavizsiz bir tutum sergilemeleri gerekmektedir. Sağdan oy almak adına bu ilkeleri çiğneyen veya bizzat sağcı olan adaylar, AKP’ye boyun eğmeyen emekçileri, kadınları, gençleri, LGBT’leri temsil edemez.
 
Burjuva demokrasisi tüm sömürülen ve ezilen kesimlerin siyasi karar alma süreçlerinden dışlanmasına dayanıyor. Desteklenecek adaylar, tüm bileşenleriyle toplumsal muhalefetin daha etkili bir biçimde temsil edilmesini sağlamakla yükümlüdür. Farklı siyasi partilerden gösterilen LGBT adaylar, ayrımcılık karşıtı mücadeledeki yükselişin ve Haziran Ayaklanması’yla sağlanan görünürlüğün kazanımıdır.
 
Bundan sonraki hedef LGBT’lerin belediye başkanlıkları ve milletvekilliği için aday gösterilmeleridir.  Bu sayede sistem içi temsil mekanizmalarının doğal sınırlarına bir adım daha yaklaşılacak, köklü bir düzen değişikliğine duyulan ihtiyaç daha fazla açığa çıkacaktır.
 
Desteklenecek adaylar, LGBT’lerin yaşam, barınma ve çalışma başta olmak üzere tüm temel haklarını kararlı bir biçimde savunmalı, homofobiye ve transfobiye karşı ikirciksiz bir pozisyon almalıdırlar. Kamusal alanda görünür olmaları çeşitli mekanizmalar ile engellenen LGBT’ler kent merkezlerinden uzaklaştırılmak istenmektedir. Bu sürgün politikasına karşı LGBT’lerin yanıtı bellidir: Gettoları değil kentin tamamını istiyoruz!
 
Hangi partinin kaç tane LGBT adayı kaçıncı sıradan aday gösterdiği üzerinden yapılan tartışmalar, LGBT hareketinin taleplerini gölgede bıraktığı ölçüde anlamsızdır. Toplumun politize olduğu bir dönemde tüm LGBT adaylar sorunlarımızı ve taleplerimizi en geniş kesimlere anlatmaya odaklanmalı, seçim sürecinin toplumsal dönüşüme yapacağı katkının önemi her an akılda tutulmalıdır.

Bu bağlamda, CHP’nin, HDP’nin ve TKP’nin LGBT aktivistlerini belediye meclislerinde aday göstermesini;
 
HDP’nin, TKP İstanbul B.B. adayı Aydemir Güler’in ve Ankara’nın ortak sol adayı olan Kaya Güvenç’in seçim bildirgelerinde LGBT’lerin taleplerine yer vermesini;
 
Sol Cephe’nin, diğer ayrımcılık türlerinin yanı sıra cinsel yönelim ayrımcılığına da karşı olan adayların desteklenmesi yönünde yaptığı çağrıyı selamlıyoruz.
 
Gökkuşağının Kızılı tüm LGBT adaylarla dirsek teması içinde olacak, belediye meclislerine seçilmeleri halinde onları yalnız bırakmayacaktır.  Hepsine başarılar diliyoruz.
 
LGBT’ler sandığa, AKP mezara!   

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam