31/12/2013 | Yazar: Tunca Özlen

Gökkuşağının Kızılı’ndan yeni yıl mesajı

Sosyalist LGBT örgütü Gökkuşağının Kızılı yayınladığı yeni yıl mesajında 2013 yılındaki gelişmeler değerlendirildi. Haziran Ayaklanması’nın AKP’nin bitiş sürecini hızlandırdığı vurgulanırken, “Başladığımız işi 2014’te bitirelim” çağrısı yapıldı.
 
Yeni yıl mesajı yayınlayan Gökkuşağının Kızılı, 2013 yılında gerçekleşen önemli olayları değerlendirdi. Mesajda AKP’nin homofobik politikalarına tepki olarak LGBT’lerin (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans) Haziran Ayaklanması’nın ilk günüden itibaren içinde yer aldıkları, 50 bin kişilik Onur Yürüyüşü’nün gericiliğe başkaldıran tüm kesimlerin gövde gösterisi olduğu belirtildi.
 
Düzen muhalefetinin aynı yolda AKP’siz devam etmek istedikleri vurgulanırken, farklı adlar altında aynı zihniyetin sürmemesi için AKP’yi yaratan düzenin değişmesi gerektiği ifade edildi. Bazı yerelliklerde gündeme gelen LGBT aday konusundaki tavrını açıklayan Gökkuşağının Kızılı, LGBT’lerin siyasi temsili başlığının solu göreve davet ettiğini belirtti.
Yeni yıl mesajının tam metni şöyle:
Başladığımız işi 2014’te bitirelim
 
11 yıldır AKP karanlığını yaşayan ülkemizde 2013 yılı, halkımız devreye girdiğinde işlerin egemenler için nasıl da tersine döndüğünü gösterdi. Haziran Ayaklanması içinde yer alan milyonların yaşamını değiştirdi, ülkenin siyasi dengelerini alt üst etti. İktidar blokunun dağılması, etrafa pisliklerin saçılması ve AKP’nin gidici olduğunun belirginlik kazanması tesadüfle açıklanamaz. Haziran Ayaklanması, AKP’nin ölüm fermanıydı.
 
AKP’nin sonunu getirenler güçler arasında, Haziran Ayaklanması’na ilk günden itibaren katılan LGBT’ler de yer alıyor. LGBT’leri yok sayan, hasta veya sapkın ilan eden, hedef gösteren, nefret saldırılarının faillerini koruyan AKP’nin yenilgisinde tüm ezilenlerin ortak imzası var. AKP iktidarı boyunca öldürülen, saldırıya uğrayan onlarca arkadaşlarımıza verdiğimiz sözün arkasındayız, bu daha başlangıç! Anayasa ve “açılım” başlıklarında “AKP ile pazarlık değil mücadele edelim” derken çok haklıydık. AKP’nin soluğu kesilmeden, toplumsal muhalefet nefes alamaz.
 
2013’e damgasını vuran gelişmelerden biri de Onur Yürüyüşü’dür. Haziran Ayaklanması’nın tamamlayıcı bir unsuru olarak örgütlenen yürüyüş, AKP’nin inşa ettiği yeni rejime sığmayan tüm kesimleri bir araya getirmeyi başardı. Gösterilere kapatılmak istenen İstiklal Caddesi, gericiliğe başkaldıran 50 bin kişinin gövde gösterisine ev sahipliği yaptı. Daha kitlesel ve devrimci bir Onur Yürüyüşü için şimdiden kolları sıvamalıyız.  
 
AKP gidici, bunu başa yazalım. Yerine kim gelecek diye ise birileri ABD’ye, cemaate, sermaye çevrelerine bakıyor. AKP’yi götüren halk ama düzen muhalefeti çareyi halkın Haziran’da verdiği mesajı tersine çevirmekte görüyor. Sokak sola, düzen sağa çekiyor.
Düzenin sacayağını oluşturan gericilik, piyasacılık ve emperyalizme bağımlılığın cisimleşmiş hali olan AKP’nin gidişi, ancak düzenin içinden çıkaracağı alternatifin kabul görmemesi durumunda zaferin yolunu açabilir. Yoksa biri gider, diğeri gelir. Farklı adlar altında aynı zihniyetin sürmemesi için AKP’yi yaratan düzenin değişmesi gerekiyor.
 
Mücadelemizin bir kazanımı olarak gündeme giren “LGBT aday” başlığının, “AKP kalsın yeter ki müzakereler sürsün” yaklaşımıyla veya AKP’nin gidişinden doğan boşluğu sağdan doldurmaya talip olan bir muhalefet anlayışıyla meşruiyetini sürdürmesi ise mümkün değil. AKP bitmiştir, sağ zihniyet hızla tükenmektedir. Dümeni sağa kıran siyasetlerin LGBT’lerin siyasi temsiline soyunması ise solu göreve davet etmektedir. Düzen dışı solun seçimlere yüklediği anlam LGBT varoluşunun düzeni çatırdatan potansiyeline de hitap ederse, söz konusu ikilem aşılabilir.
 
Tüm direnişçilere ve LGBT’lere çağrımızdır: Gelin, başladığımız işi 2014’te bitirelim.
 
Ayrımcılığı ve heteroseksizmi üreten mekanizmaların çarkına çomak sokmak, Haziran Ayaklanması’nın tarihin çöplüğüne süpürdüğü pisliğin AKP ile sınırlı kalmaması, ödenen bedellerin düzenin restorasyonuna malzeme olmaması için örgütlenelim. 2014 tarihsel gelişmelere sahne olacak, öznesi biz olalım. 
 
Gökkuşağının Kızılı
30 Aralık 2013
İletişim: 0551 7072247 / gokkusagininkizili@gmail.com

Etiketler: yaşam
İstihdam