01/03/2009 | Yazar: Reşat Şaban

PinkNews.co.uk Google'a yasak dolayısı ile yasal işlem başlatmayı düşünüyor...

PinkNews.co.uk Google'a yasak dolayısı ile yasal işlem başlatmayı düşünüyor...

Salı günü PinkNews.co.uk sitesini ziyaret etmek isteyenleri büyük bir süpriz bekliyordu. Çünkü Google siteyi kötü amaçlı yazılım (malware) içeriyor gerekçesi ile ‘tehlikeli’ siteler kategorisine aldı. Kurulduğu Ağustos 2005 tarihinden beridir LGBT gündemini tüm dünyadaki okuyucularına ulaştıran PinkNews.co.uk bloklamadan oldukça etkilenmiş durumda. Ama yine de LGBT bireylerin siteye ilgi göstermeleri ve dayanışma içinde sitenin tekrar hayata dönmesi için çalışma yürütmeleri sevindirici.
 
PinkNews editörü Tony Grew; ‘Geri döndük. 48 saat Google listelerinde "tehlikeli site" listesinde yer aldıktan sonra artık dünyanın her yerinden okuyucularımız sitemize erişebilecekler.
 
Dünyanın her yerinden yüzlerce okuyucu PinkNews.co.uk adresini tıklayarak bizim düzenli olarak yayınladığımız haberlere ulaşamamanın endişesini dile getirdiler.
 
Google'ın PinkNews.co.uk sitesini, hizmeti olan StopBadware.org sitesinde "kötü amaçlı yazılım" içeren bir site olarak gösteren kararı bu sabah itibarı ile kaldırıldı. Ama kafalardaki sorular devam ediyor.

Firefox, Safari, Chrome ve Google arama motoru kullanıcıları bu hafta Salı-Perşembe arasında yaklaşık 48 saat için sözde güvenlik açıkları nedeniyle PinkNews.co.uk sitesine erişemedi.’

StopBadware.org servisi, büyük olasılıkla üçüncü şahıslar tarafından (hackerlar) yüklenen güvenlik açıklarını listeliyor. Kötü amaçlı yazılım (Malware) trojanlar, casus yazılım veya virüsler gibi tüm zararlı yazılım türleri için genel bir terimdir.

PinkNews.co.uk editörü Tony Grew:

‘Google'ın PinkNews.co.uk sitesini bir saldırı sitesi olarak listeme kararı bize gelir, bunun yanı sıra itibar kaybettirdi.

LGBT topluluğu da bir yandan en güvenilir haber kaynağından mahrum edilmiştir, diğer yandan da çevrimiçi konuşma özgürlüğü kısıtlanmıştır. Sonuç olarak, biz, ciddi bir şekilde hukuki konumumuzu göz önünde bulunduruyoruz.

Google blok sorununun nasıl çözüldüğünü açıklamamıştır. Onlar, "tehlikeli" siteleri "kullanıcıları korumak için" izole ettiklerini; çünkü bazı üçüncü parti şahısların yöneticisinin bilgisi olmadan kötü amaçlı yazılım kodlarını sitelere saldırarak yerleştirebileceğini söylüyorlar.

Biz hiçbir kötü amaçlı yazılım kodu bulmadık ve sitenin temizlenmesine yönelik herhangi bir eylemde bulunmadık.

Blok aniden kaldırıldı - neden?

Google gibi büyük şirketlerin, bu şekilde küçük firmalara yönelik hareketlerine kızgınız.’

Google sözcüsü ise PinkNews.co.uk hakkında:

‘Google potansiyel tehlikeli siteleri endeksleme sırasında elemek için bir takım otomatik sistemler kurdu ve bu da kötü amaçlı yazılımlar  için bir araç gibi görünen sitelere etiket ekliyor ve onları ziyaret eden kullanıcıları koruyor.

Bizler de ayrıca site yöneticileri ile sitelerini güvenli kılmalarına yardımcı olmak için çalışıyoruz.
Bu siteler bazen site yöneticisinin bilgisi dışında tehlike ile karşılaşabiliyor, bu nedenle de onlardan kendi sitelerini incelemeleri talebinde bulunuyoruz. Site yöneticilerine tespit ettiğimiz sorunları çözebilmeleri için temizleme uygulamaları da sunuyoruz çünkü bu konuda taviz vermemek önemlidir.

Tüm bunlar doğrudan güvenlik felsefesinin kaynaklanıyor: Biz, eğer hepimiz birlikte çalışıp tehditleri belirlersek ve onları temizlersek, inanıyoruz ki interneti herkes için daha güvenli bir yer haline getirebiliriz.

Bu noktada, diğer arama motorları da kötü amaçlı yazılım bulaşmış siteleri tespit etmeye yardımcı olmak için benzer araçlar uygulamaya koydular.’
 
Bu durumda, tarafların farklı pozisyonları dolayısı ile sorunu yargı önüne taşıyacakları malumunuz. Ama anlaşılmayan konu ise Google’ın neden PinkNews sitesini bloklamak istediği? Çünkü PinkNews sitesi Google şirketinin geliştirmiş olduğu otomatik reklam kodlarını barındırıyor. Sitenin kullanıcı sayısındaki artış ve azalış Google şirketini de etkiliyor. PinkNews gibi hergün milyonlarca ziyaretçi barındıran bir sitenin reklam gelirlerinin hiç de küçümsenmeyecek miktarlarda olduğunu göz önüne aldığımız zaman, bu olayın perde arkasında başka şeylerin de olduğunu düşünmemek elde değil! Gelişmeleri hep birlikte takip edeceğiz.


Etiketler: medya
İstihdam