19/11/2015 | Yazar: Yıldız Tar

Karakolda işkence gördükten sonra yaşamını kaybeden 17 yaşındaki Afgan mülteci Lütfullah Tacik davasına mülteci hakları örgütlerinin müdahillik talebi reddedildi.

Gözaltında ölen mülteci çocuk davasında sivil topluma red! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Karakolda işkence gördükten sonra yaşamını kaybeden 17 yaşındaki Afgan mülteci Lütfullah Tacik davasına mülteci hakları örgütlerinin müdahillik talebi reddedildi. Davada, sorumlu polisler ‘kasten yaralama’ ve ‘görevi kötüye kullanma’ suçlarından yargılanıyor.

Van Yabancılar Şube Müdürlüğü’nde işlemleri yapılırken işkenceye maruz kalan ve üç gün yoğun bakımdan sonra 31 Mayıs 2014’te yaşamını yitiren Afgan mülteci çocuk Lütfullah Tacik davasının ilk duruşması görüldü.

Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmayı Mülteci Hakları Koordinasyonu takip etti. Koordinasyon üyesi Kaos GL Derneği’nden Av. Hayriye Kara, Mültecilerle Dayanışma Derneği’nden Eda Bekçi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı’ndan Av. Senem Doğanoğlu’nun yanı sıra Gündem Çocuk Derneği’nden Ezgi Koman davaya müdahillik talebinde bulundu.

Mahkeme, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'nden bir gün önce görülen duruşmada sivil toplumun müdahil olma talebini reddetti. Bir sonraki duruşma 19 Ocak 2016’da görülecek.

Ne olmuştu?

Faryab/Afganistan doğumlu çocuk Lütfullah Tacik 16 Mayıs 2014’te Iğdır ili Aralık ilçesinde yanındaki 20 kişi ile birlikte Türkiye’ye iltica ederken jandarma tarafından yakalandı. Yakalananlar hakkında 17 Mayıs 2014’te idari gözetim kararı verildi.

Ardından İçişleri Bakanlığı Iğdır Yabancılar Şubesi'nde tutulan, aralarında Lütfillah’ın da olduğu 35 kişinin Van Geri Gönderme Merkezi'ne gönderilmesini kararlaştırdı.

Lütfillah Tacik, Geri Gönderme Merkezi'nde tutulan diğer altı çocukla birlikte sınırdışı işlemleri sonuçlanıncaya kadar muhafaza edilmek üzere, Geri Gönderme Merkezi'ndeki polisler tarafından Van Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne teslim edildi.

27 Mayıs 2014’te Yabancılar Şube Polisi Van Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nde bulunan yedi çocuğu teslim alarak bulaşıcı hastalık ve yaş tespitlerinin yapılması amacıyla Geri Gönderme Merkezi'ne götürdü.

Lütfillah Tacik burada görevli yabancılar şube polis memuru tarafından “yanlış bilgi verdiği” gerekçesi ile darp edilip işkenceye maruz kaldı.

Beraber tutulduğu çocukların yanına geldikten sonra darbeler yüzünden baygınlık geçiren Tacik bilincini kaybetti.

Geri Gönderme Merkezi polislerince Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürüldü ancak üç gün yoğun bakım ünitesinde kaldıktan sonra 31 Mayıs 2014’te hayatını kaybetti.

Kameralar bozuk!

1 Haziran 2014’te yapılan otopside saç deri altında çok sayıda 2 cm çaplarında cilt altı kanama alanları olduğu, beyin ve beyincik kesitlerinde yaygın ağır ödemli kanama izlendiği tespiti yapıldı.

Savcılıkça kesin ölüm nedenini belirlemek amacıyla kan örnekleri, göz sıvısı ve organ doku örnekleri 11 Haziran 2014 tarihinde Trabzon Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.

Savcılık olay yerindeki kamera kayıtlarına el konması için Van Edremit Polis Merkezi Amirliği’ni görevlendirdi. İncelemede, sadece olay yerine bakan güvenlik kamerasının “arızalı olduğu ve görüntü kaydetmediği” bildirildi.

İddianame 1 yıl sonra ancak hazırlandı!

Lütfillah Tacik'in ölümü ile ilgili soruşturma 6 Haziran 2015 tarihinde tamamlandı ve Van Cumhuriyet Başsavcılığınca iddianame hazırlandı. Nihayet olayın üzerinden 395 gün geçtikten sonra, 30 Haziran 2015 tarihinde iddianame kabul edildi ve dava konusu olabildi.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı hazırladığı iddianamede olayda sorumluluğu tespit edilen polis memuru Serdar Oran ile ilgili Türk Ceza Kanunu’nun “Kasten yaralama” suçunu düzenleyen 86/2 ve “Neticesi sebebiyle ağırlaştırılmış yaralama” suçunu düzenleyen 87/4 maddeleri gereği cezalandırılmasını talep etti.

İddianamede polis memuru Hasan Özgür Özdemir ile ilgili de Türk Ceza Kanununun “Görevi kötüye kullanma” suçunu düzenleyen 257/1 maddesi gereği cezalandırılması talep edildi.

Mülteci Hakları Koordinasyonu

Mülteci Hakları Koordinasyonu şu bileşenlerden oluşuyor:

Helsinki Yurttaşlar Derneği (hYd), İnsan Hakları Derneği (İHD), İnsan Hakları Gündemi Derneği (İHGD), Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği (Kaos-GL), Mültecilerle Dayanışma Derneği (Mülteci-Der), Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi (UAÖ)


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam