06/04/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

Grindr, kullanıcıların isteğe bağlı işaretledikleri HIV durum bilgileriyle ilgili ortaya çıkan güvenlik açığı için özür diledi.

Grindr’dan güvenlik açığı özrü Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Grindr, kullanıcıların isteğe bağlı işaretledikleri HIV durum bilgileriyle ilgili ortaya çıkan güvenlik açığı için özür diledi.

Geçtiğimiz hafta, eşcinsel ve biseksüel erkeklerin tanışma platformu olan Grindr’ın kullanıcı bilgilerini iki özel şirketle paylaştığı ortaya çıktı. Platformun paylaştığı bilgiler arasında, uygulamanın geliştirilmesi için kullanıcıların isteğe bağlı işaretledikleri HIV durum bilgilerinin de olduğu tespit edildi.

Endişelendirdiğimiz için özür dileriz

Grindr, önce özür dilemeyi reddetti ve bunun bir “yanlış anlaşılma” olduğunu söyledi. Ancak tepkiler artınca, Grindr sözcüsü Jack Harrison-Quintana, uygulama kullanıcılarına seslenen bir video yayınlayarak sebep oldukları kaygı konusunda özür diledi.

“Son zamanlarda neden olduğumuz tüm sıkıntılar için Grindr ekibindeki herkesten özür dilemekle başlamak istiyorum. Birçoğunuzun Grindr profilinize koyduğunuz bilgilerle ilgili sorularınız olduğunu biliyorum ve bugün bu soruların bazılarını yanıtlamaya çalışacağım.”

“Öncelikle, hiç bir zaman kullanıcı verilerini, özellikle HIV bilgilerini, reklam verenlere veya başka kimseye asla satmadığımız ve satmayacağımızı söylemek istiyorum. Üç yıl önce kullanıcılarımızdan en sık duyduğum şeylerden biri, platformda cinsel sağlıkla ilgili ayrımcılıkların olması endişesiydi.”

“Grindr'deki HIV durum bilgisinin doldurulması her zaman isteğe bağlı oldu. Daha önce de belirttiğim gibi Grindr, özellikle HIV durumu hakkında kullanıcı bilgilerini hiçbir zaman satmayacak. Çalıştığımız şirketler gizliliği ve güvenliği bizim kadar ciddiye alan saygın şirketler.”

“Son iki gün içinde endişelerinizi dile getirdiğiniz mesajları inceledik. Gizliliğiniz ve güveniniz bizim için çok önemli. Bu yüzden bu verileri daha da güvenli tutmak için ek değişiklikler yapıyoruz. Bundan sonra, sahip olduğumuz bilgilerin geri kalanından HIV durum verileri yalıtılacak, böylece her gün birlikte çalıştığımız en güvenilir iş ortaklarımız bu bilgiye erişemeyecek.”

Grindr’dan “Düzenli HIV testi yaptırıyor musun?” hatırlatması

Platform yakın zamanda gelen güncellemeyle, kullanıcılarına üç ayda bir ve altı ayda bir seçenekli olmak üzere “HIV testi yaptırdın mı?” hatırlatması getirecek. Bu hatırlatma aynı zamanda kullanıcının yaşadığı bölgeye göre ayrımcılığa uğramayacaklarını taahhüt eden test merkezlerini de listeliyor olacak. Ayrıca, HIV alanında çalışan dernek ve sivil toplum örgütleri için ücretsiz reklam verebilecekleri bir alan yaratacak.


Etiketler: medya
nefret