22/03/2016 | Yazar: Gözde Demirbilek

İçinde bazen Didem Madak’ın kahverengi çaydanlığını ya da Birhan Keskin’in taş parçalarını, bazen de Türkiye’de ve dünyada feminist mücadele için ‘bir taş atmış’ kadınların yansımalarını bulabileceğiniz bir çizgi-portalda yolculuk yapmaya ne dersiniz?

Gündem ve gündeliğin çizimlerine yolculuk: Özge’nin Çizgileri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İçinde bazen Didem Madak’ın kahverengi çaydanlığını ya da Birhan Keskin’in taş parçalarını, bazen de Türkiye’de ve dünyada feminist mücadele için “bir taş atmış” kadınların yansımalarını bulabileceğiniz bir çizgi-portalda yolculuk yapmaya ne dersiniz?

(heteronormatif ilişkinin imkansızlığı - 1)

Özge Göncü’nün çizgileri annenizin mutfağından gelen kokunun; aslında annenizin nasıl bir mücadele verdiğinin sinyalleri olabileceğini düşündürüyor. “Anneniz sadece anne midir?” sorusunu bir domates çorbası ekşiliğinde tartışmaya sunan “Özge’nin Çizgileri” aynı zamanda gündemle ilgili “çok insanî” bir portre ortaya koyuyor.

Pazarda enginar gördüğünde, o enginarın süperliğindeki can acısını hissedenlere hitap ediyor Özge çizimleriyle. Açıkçası dolu dizgin bir Madak hayranı olarak, bu çizimlere baktığımda fesleğenlerin hüznünü hissediyorum boğazımda. 

Feminizm ile ilgili düşüncelerini şöyle anlatıyor Özge: "Bence ataerkilliğin inşa ettiği erkeklik, gerçek bir şehvet duygusuna erişemeyecek kadar örselenmiş. Ve onarılamaz maalesef. Erkekler, ataerkillik sizin şehvetinizi -yani tüm erkekliği üzerine kurduğunuz o şeyi- elinizden alıyor. Elleriniz bomboş. Sonuç olarak; o fellik fellik kaçtığınız feminizm size çok lazım. Haberiniz olsun."

Özge aynı zamanda Kaos GL'nin sıkı bir takipçisi... "Feminizm benim hayatımda çok değiştirdi. LGBTİ hareket ile tanışmam ve Kaos GL'yi takip etmeye başlamam ise başka bir eşikti" diye tanımlıyor LGBTİ hareketiyle tanışma sürecini.

 

"Birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde" asıl ihtiyacımızın tanımı yapılmış ve içi boşaltılmamış bir "barış" olduğunu anlatırken Özge: 

Bu kimlikler ne olacak Özge? sorusuna ise "Sınırsız, sınıfsız ve cinsiyetlerimizi tanımlamak zorunda kalmayacağımız bir dünya için umutlu olalım hepimiz" diye cevap veriyor.

"Öyle çok şimşek çaktı gece / Ben sonu Z harfi olarak düşündüm / Son harf olarak / Ben zeni düşündüm ahbap." Didem Madak.

Özge'nin Çizgileri'ni buradan takip edebilirsiniz.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam