17/12/2019 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Derneği’nin yayımladığı “Türkiye’nin LGBTİ Mültecilerle İmtihanı” başlıklı raporda barınma hakkı ihlal edilen LGBTİ mülteciler anlatıyor.

“Güneşliği bile açmıyoruz evde iki erkeği görmesinler diye” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Eser: Cansu Dinç, Connected (!) Cities

Türkiye’deki LGBTİ mültecilerin temel hak ve hizmetlere erişimlerinde yaşadıkları ihlalleri ortaya koyan “Türkiye’nin LGBTİ Mültecilerle İmtihanı” raporunda görüşmecilerin aktarımları, mültecilerin barınma haklarının nasıl ihlal edildiğine dikkat çekiyor.

Kaos GL Derneği’nin yayımladığı raporda barınma hakkı ihlal edilen LGBTİ mülteciler anlatıyor.

“Burada iki erkeğin yan yana olmasını istemiyorlar”

Raporda barınma hakkı ihlali yaşadığını söyleyen görüşmecilerin %8’i ev kiralama sürecinde kendilerine “evli ve ailenin olup olmadığının” sorulduğunu belirtiyor. Gey mülteci bu durumu şöyle aktarıyor:

“Emlakçılar ‘Evli misiniz? Neden yalnızsınız? Aileniz nerede?’ diye soruyorlar. Ben Türkiye’yi böyle düşünmemiştim. ‘Şimdiye kadar neden evlenmediniz? Sünni misiniz, Şii misiniz?’ diye soruyorlar. Tekrar çevrede komşular, ‘Neden evlenmediniz? İran’da ne yapıyordunuz? Nereye gideceksiniz?’ diye soruyor. Ben burada hissediyorum ki, burada iki erkeğin yan yana olmasını istemiyorlar. Selam verirken bile iki kere düşünüyorlar. Aslında bizim gey olduğumuz çok belli olmuyor. Bir komşu gelip sordu ‘Misafirin mi var?’ dedi. O nedenle evde de rahat değiliz, bizden bir şey öğrenmek istediklerini düşünüyoruz. Güneşliği bile açmıyoruz evde iki erkeği görmesinler diye.”

“‘Ya kâfir ya ibnesin’ diyorlar”

Raporda, ev sahiplerinin mültecilere yönelik tavrının sıklıkla yabancı düşmanlığı içerdiğine dikkat çekiliyor bu durumu bir gey mültecinin şöyle aktarıyor:

“Belki bu şehir biraz daha büyük olsaydı bu problemleri yaşamazdık. Çünkü artık bütün emlakçılar ben İranlıyım deyince ‘ya kâfir ya ibnesin’ diyorlar.”

Bir başka gey mültecinin aktarımı ise şöyle:

“Ev kiraladıktan sonra da komşular çok rahatsız ediyor. Neden yabancıya neden bekâr birine ev vermiş ev sahibi diye sorun çıkarıyor. Bir arkadaşımızın ev sahibiyle sorunu olmamasına rağmen komşulardan dolayı evden çıkarıldı.”

“Benden çok fazla para alıyordu”

Bir diğer barınma hakkı ihlali LGBTİ mültecilerin ev kiralama sırasında ve sonrasında dolandırılması. Görüşmecilerin yüzde 25’i emlakçı ve ev sahibi tarafından dolandırıldığını söylüyor. Gey mülteci şöyle anlatıyor:

“Kaç tane ev değiştirdim… Ya ev iyi değildi ya da ev sahibi iyi değildi. Ruhsatsız evlerde kalıyordum. Ev çünkü gecekondu. Bir daireyi birkaç kişiye kiralıyorlardı. Nüfus İdaresi o evde başkası oturduğu için beni o eve kaydedemiyordu. İkinci evden çıkarken de depozito alamadım. Başka bir daireye gittim. Benden çok fazla para alıyordu. Faturalar için ‘Bu kadar para tuttu’ deyip kapıma geliyordu. Buraya yakın başka bir ev kiraladım. 4 ay da orada yaşadım. O zaman bir ev arkadaşım oldu. O ev de icralık imiş. Yönetici gelip söyledi. Gey olduğumuzu bilmiyorlar. Şiddet ve homofobiden dolayı ev sahibinin bilmesini istemiyorum. Bir sefer gökkuşağı bayrağını yatağıma sermiştim ev sahibi bunu gördü. ‘Kaldır şunu’ dedi.”

“Çünkü hiç belli etmiyoruz kendimizi”

Raporda ev kiralayabilen mülteciler de özel hayatlarına müdahale edildiğini belirtiyor. Lezbiyen mültecinin aktarımı şöyle:

“Şu an partnerimle kalıyorum. Şimdiye kadar ev sahibi ve komşularla ilgili olarak bir sorun yaşamadık. Çünkü hiç belli etmiyoruz kendimizi. Sadece partnerim dış görünüşü biraz daha farklı sadece biraz bakıyorlar ona.”

Kiracılarının cinsiyet kimliğinden dolayı onları evden çıkarmaya hazır ev sahiplerine karşı tetikte bekleyen trans kadın mülteci ise “Asla kirayı geciktirmiyorum ev sahibi ile bir sorun yaşamayayım diye” diyor.  

Başka bir trans kadın mülteci kendisine “travesti misin” diye sorulduğunu belirtiyor: “Yönetici bir kere geldiğinde ‘sen travesti misin’ dedi. Ben de ‘hayır benim çocuğum var İran’da’ dedim. Sonra emlakçıyı aradım neden böyle dedi diye. O da ben çaresine bakıyorum dedi.”

 “Türkiye’nin LGBTİ Mültecilerle İmtihanı” başlıklı rapora buradan ulaşabilirsiniz.




Etiketler: insan hakları, mülteci, barınma
İstihdam