14/12/2012 | Yazar: Murat Köylü

Eşcinselliği ‘Afrika-dışı’ kabul eden pek çok kıta ülkesinin varlığına rağmen eşcinsel evliliğini tanıyan Güney Afrika Anayasası’na atıfta bulunan Zuma: ‘Eşcinsel evliliği hepimizin saygı duyduğu anayasamızda gayet net biçimde kabul edilmiş bir hak.’

Güney Afrika Devlet Başkanı Zuma, LGBT Haklarında Mandela’nın İzinde Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Eşcinselliği “Afrika-dışı” kabul eden pek çok kıta ülkesinin varlığına rağmen eşcinsel evliliğini tanıyan Güney Afrika Anayasası’na atıfta bulunan Zuma: “Eşcinsel evliliği hepimizin saygı duyduğu anayasamızda gayet net biçimde kabul edilmiş bir hak.”
13 Aralık Perşembe günü Guardian’da Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma ile yapılan bir söyleşi yayımlandı. Söyleşiyi gerçekleştiren David Smith’in odağında geçtiğimiz Ağustos’ta 47 işçinin Güney Afrika kolluk kuvvetleri tarafından öldürüldüğü Marikana Madenci Grevi Katliamı ve ülkedeki ekonomik durum vardı. Bu katliam apartheid döneminden bu yana devletin en büyük şiddet kullanımı olarak tarihe geçmiş ve apartheid sonrası yeni özgürlükçü ve eşitlikçi anayasası ile takdir kazanan Güney Afrika yoğun uluslararası eleştirilere maruz kalmıştı.
 
“Ülkemizde eşcinseller var ise anayasada da olacaklardır”
 
Aynı zamanda iktidardaki Afrika Ulusal Kongresi Partisi’nin de başkanı olan Zuma’ya söyleşi esnasında eşcinsel evliliği de soruldu. Zuma’nın devlet ve iktidar partisi başkanı olarak verdiği yanıt dikkat çekici. Eşcinselliliği “Afrika-dışı” kabul eden pek çok kıta ülkesinin varlığına rağmen eşcinsel evliliğini tanıyan Güney Afrika Anayasası’na atıfta bulunan Zuma “Bu konuda benim değil, Güney Afrikalılar’ın ne düşündüğü önemli. Eşcinsel evliliği hepimizin saygı duyduğu anayasamızda gayet net biçimde kabul edilmiş bir hak. Bu yüzden, benim görüşlerimin ne olduğu önemli değil.” şeklinde konuştu. Bu açıdan yanıtı, anayasa yapma sürecinde konuyu olumsuz bir tavırla önüne getirenlere Devlet Başkanı Nelson Mandela’nın yanıtına benzerlik içeriyor. O dönemde Mandela da, “ülkemizde eşcinseller var ise anayasada da olacaklardır.” demişti.
 
 
İlgili haber:
 
Desmond Tutu, Uganda’nın “Eşcinselleri Öldürün” Tasarısına Karşı Çıktı

Etiketler: yaşam, siyaset
nefret