21/08/2009 | Yazar: Anıl Üver

Atletizm kurulu, kadınlarr 800 metrede 1’55.45 saniye ile bu yılın en iyi derecesiyle şampiyon olan Güney Afrikalı atlet Castor Semenya’nın, ‘kadın olarak yarışmak için gerekli şartlara sahip

Atletizm kurulu, kadınlarr 800 metrede 1’55.45 saniye ile bu yılın en iyi derecesiyle şampiyon olan Güney Afrikalı atlet Castor Semenya’nın, ‘kadın olarak yarışmak için gerekli şartlara sahip olmadığı’ gerekçesiyle cinsiyet tespit testinin şart olduğu açıklamasını yaptı.  

Atletin babası Jacob Semenya popüler yerli tabloid gazete Sowetan’a verdiği demeçte, ‘Castor benim minik kızım, onu ben yetiştirdim ve cinsiyetinden de hiç şüphem yok. O bir kadın ve bunu milyonlarca kez söyleyebilirim. İlk kez Güney Afrikalıların gurur duyacakları biri çıkıyor ama ardından birileri tamtam yapmaya başlıyor. Bu haksızlık. Kızımı artık rahat bıraksınlar’ dedi.  
 
Atletin Limpopo eyaletinde kırsal bir köyde yaşamakta olan 80 yaşındaki ninesi Maphuti Seklaga ise The Times’a yaptığı açıklamada Semenya’nın spor bilimi bölümünde örgenciliğinin ilk yılında erkeksi görünümü ve bölge takımında futbol oynayan tek kız olması nedeniyle uzun zaman taciz edildiğini söyledi ve ‘bu tartışmalar beni çok da enterese etmiyor, çünkü biliyorum ki o bir kadın. Benim ellerimde büyüdü. Bu test meselesi ortaya çıkar çıkmaz beni aradı ve bana kendisinin erkek olduğunu sandıklarını söyledi. Erkek olmadığı halde ona erkek olduğunu söyleyenler varsa ben ne yapabilirim? Tanrı onu öyle yaratmış’ dedi.
 
Semenya’nin eski lise antrenörlerinden biri kısa bir koşu için kızlar ve erkekler grubu kurduğu sırada atletin kız olduğunu anladığını ifade etti. Semenya’nın koçu Michael Seme gazetelere verdiği demeçte bütün bu iddialara güldüğünü söyleyerek, antrenmanlar sırasında Semenya’nın birçok genç atletin kız mı erkek mi olduğu sorularıyla karşılaştığını ekledi ve ‘o zaman sesinin kaba olmasına rağmen gerçekten kız olduğunu açıklamak zorunda kalıyor. Cinsiyet hakkında sorular sorulduğunda Castor son derece sakin kalıyor ve ağırbaşlılığını koruyor’ dedi. 
 
Semenya’nın bir kaç kez çok çirkin aşağılamalara da maruz kaldığını dile getiren Seme, ‘geçen sene bir gün bazı kişiler Castor’ın kadınlar tuvaletine girmesine izin vermediler. Bunun üzerine Castor, ‘donumu indirip göstermemi mi istiyorsunuz?’ yanıtını verdi. Bu insanlar daha sonra Castor’dan özür dileyerek son derece üzgün olduklarını söylediler’ diye ekledi.
 
Semenya’nın zaman içindeki dramatik gelişimi, kas yapısı ve kalın sesi cinsiyeti hakkında söylentilere neden olmuştu. Aslen, bir atlet hakkındaki bu tür tartışmalar yarışmadan önce ele alınır, fakat Semenya’nın ‘tanınmayan genç bir koşucu’dan ‘800 metre şampiyonu’ olması bir anda olan bir olay. Bu nedenle, birkaç hafta süren cinsiyet testi zaten zamanında sonuçlanamazdı.
 
IAAF sözcüsü Nick Davies bunun tıbbi bir mesele olduğunu ve hile olmadığının altını çizerek bu son derece karmaşık olan cinsiyet testinin yapılmaya başladığını belirtti. Test fiziksel ve tıbbî ölçüler içeriyor ve uzman bir jinekolog, endokronolojist (iç salgı bezleri uzmanı), psikolog, dâhiliye doktoru ve gender konusunda uzman kişi raporları gerektiriyor.
 
IAAF Genel Sekreteri Pierre Weiss’in yaptığı açıklamaya göre, 800 metre için madalyalar verilecek, fakat testin sonucuna bağlı olarak kazandığı altın madalya Semenya’ya verilmeyebilir.(AE)


Etiketler: yaşam, spor
nefret