25/10/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

BDSM pratiklerde insanlar birbirleri ile fantezileri, sınırları ve arzuları hakkında konuşur. Peki kuralları kim koyar?

Güvenli BDSM pratikler için nelere dikkat etmek gerekir? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

BDSM pratiklerde insanlar birbirleri ile fantezileri, sınırları ve arzuları hakkında konuşur. Peki kuralları kim koyar?

BDSM, bir cani – mağdur ilişkisi değil; yetişkin kişilerin rıza dahilinde ilişkilenmesidir. Master, mistress, dom, top gibi uygulayıcı kimlikler ve submissive, bottom, köle, hizmetkar gibi kimliklerin arasında arzulanan eylemler rıza alındıktan sonra gerçekleşir. Sanılanın aksine, BDSM ilişkilerde insanlar birbirleri ile fantezileri, sınırları ve arzuları hakkında konuşur hatta sözleşme imzalayabilirler.

Rızanın hâlen tartışmalı bir konu olduğunu biliyoruz. Özellikle de arzu oyunları ve pratikleri bu tartışmalardaki düşünce ve çekincelerimizi derinleştirebilir. Ancak tam da bu noktada sözleşmelerin bunun için olduğunu hatırlamakta fayda var. Hayalini kurduğumuz “sınırsız bir dünya” ile korumayı istediğimiz kişisel sınırlarımızı ayrı tutmak gerekebilir. “Queerliğimize zeval gelmesin, sözleşme de neymiş?” demeden karşılıklı olarak istek ve arzuları konuşmak ve sınırları belirlemek güvende hissettirebilir.

Bu içerikte, sözleşmeleri yaparken dikkat edilmesi önerilen bazı noktalara değineceğiz.

Kırmızı çizgiler

Submissivelerin (köle) kırmızı çizgilerini oluşturarak bir liste oluşturması kolaylaştırıcı olabilir. “Hoşlandıklarım”, “denemek istediklerim”, “tolere edebileceklerim”, “kırmızı çizgilerim” ve “hoşlanmadıklarım” listeleri; bu pratiği deneyimleyecek kişiler için plan haritası çıkartmakta faydalı olacaktır. Partnere özgü bir liste yapmak bu noktada önemli olabilir. Kendi istekleriniz kadar her partnerinizle aynı pratikleri arzulamıyor olabileceğinizi göz önünde bulundurabilirsiniz.

Güvenli kelime

Bir sözleşme yapılmış olması, arzunun ve pratiğin dinamiği gereği sözünüzü bundan sonrası için geçersiz kılmaz. Hoşlandığınız şeylerden durum ya da davranış gereği hoşlanmayabilirsiniz, yüz kere yapmış yüz birincide hoşunuza gitmemiş olabilir ya da daha yavaş bir tarzda hoşlandığınızı fark edebilirsiniz. Bu pratiği “hoşlandıklarım” listesine aldığınız için devam ettirmenizi önermiyoruz. Bunun yerine, sözleşme esnasında güvenli bir kelime belirlemeniz oldukça önemli. İşte bu noktada güvenli kelime BDSM pratiklerinizde uygulayıcı konumdaki kişilerin yavaşlaması ve durması için gizli sözleşmelerinizden biri olacak. Kelime seçimi tamamıyla size kalmış, ister domates deyin ister soğan. İster Gülben deyin ister Seren. Tamamıyla size kalmış.

Partnerinizin sağlık durumunu ve beden dilini gözlemlemeyi ihmal etmemenizi önemli, yoğun acıya maruz kalmış kişiler güvenli kelimeyi kullanamayacak durumda olabilir. Burada uygulayıcı konumdaki kişiye sorumluluk düşer.

Önemli bir not: Belki güvenli kelime ile aklınıza “Neden ‘hayır’ demiyoruz?” sorusu gelebilir. “Hayır”ın “hayır” demek olduğunu biliyoruz, “hayır” tüm hayatımız için güvenli bir alan yaratmak adına önemli buluyoruz. Ve elbette, BDSM pratikler içinde “hayır” diyebiliriz. Güvenli kelimeyi, bu alanın özelleşmesi için kullanıyoruz. Arzularımız, isteklerimiz ve cinsel dinamiğimiz bizim hayatın her anında ve her alanında hissetmek istemediğimiz bir yer olabilir. Bu yüzden, pratiğimizi özelleştirmek bize daha rahat hissettirebilir.

Sağlık

Partnerinizin kronik hastalıkları varsa; örneğin hemofili, astım, kalp rahatsızlığı, tansiyon ya da şeker gibi hastalıklarını öğrenmeniz gerekir. Çünkü kanı pıhtılaşmayan birini yaralamamanız, fıtığı olan birinin üzerine oturmamanız ya da astımı olan biriyle nefes oyunları oynamamanız gerekebilir. Aynı şekilde birbirinizle fobilerinizi paylaşmanız gerekebilir. Örneğin, klostrofobisi olan birinin oyun gereği küçük bir yere kapatılması anında bu oyundan zevk almayacağını öngörebilirsiniz.

Partnerinizin kronik bir hastalığı yoksa bile, fiziksel durumunun farkında olmak oldukça önemli. Sırt ve bel bölgesinde ya da eklem yerlerinde zayıflıkları olan bir partneriniz varsa; size basit gelen bir pozisyon ona zarar verebilir.

Yanınızda şeker ve su bulundurmanız önemli. BDSM pratikleri esnasında ani şeker düşmesi sık görülen bir durumdur ve aç karnına bu pratiğin içinde olmak sakıncalı olabilir.

Yönelimlerimiz, cinsiyetimiz, etnik kökenimiz ve kişisel deneyimlerimiz yaşamak istediğimiz fantezi ve cinsel pratikleri farklılaştırabilir. Hayatın her alanında olduğu gibi BDSM pratiklerimizde de bazı zamanlar travmalarımız tetiklenebilir ve geriye dönük bir düşüncede takılabiliriz. Böyle durumlarda, biraz sakinleşmek, istek dahilinde konuşmak isteyebiliriz. Kendimizi duygusal olarak güvende hissetme ihtiyacımızı; oyunu bozmamak adına ertelememek gerekebilir.

Son olarak; BDSM pratiklerimizde acı ile kurulan ilişkinin farklı olduğunu; acının kontrol araçlarından sadece biri olduğunu unutmamakta fayda var. Bir kişi, sadece acıyı arzuluyor olabileceği gibi canının acıtılmasını istemiyor, sadece hizmet etmeyi arzuluyor olabilir. Bunları göz önünde bulundurarak bir sözleşme yapıyor olmak, pratiklerimiz içinde güvenli alanlar yaratmak adına çok önemlidir.

Bu içerik hazırlanırken Günahı Boynuma’nın “Güvenli & Aklı Başında & Rızaya Dayalı” broşürünün bazı bölümlerinden yararlanılmıştır.


Etiketler: yaşam, cinsellik
İstihdam