28/02/2011 | Yazar: KAOS GL

Türkiye Psikiyatri Derneği'nin "Basında Cinsel Şiddet Haberleri" atölyesinde Sevda Alankuş, Hale Bolak Boratav, Ziyneti Kocabıyık, Şahika Yüksel ve Filiz Kerestecioğlu,

Haberciler İçin
Türkiye Psikiyatri Derneği'nin "Basında Cinsel Şiddet Haberleri" atölyesinde Sevda Alankuş, Hale Bolak Boratav, Ziyneti Kocabıyık, Şahika Yüksel ve Filiz Kerestecioğlu, cinsel suçlarla ilgili haberlerin amaç ve ilkelerini tartışacak.

 
Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD), cinsel suçlarla ilgili haberlerin amaç ve ilkelerinin değerlendirileceği "Basında Cinsel Şiddet Haberleri" atölye çalışması düzenliyor.
 
İzmir Ekonomik Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş "Medyada Taciz Ve/Veya Medya Tacizi", İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hale Bolak Boratav "Basın ve Tecavüze Karşı Haberdarlık Çalışmaları" başlıklı birer sunum yapacak.
 
Eğitim ve Sağlık Muhabirleri Derneği (ESAM) Başkanı Ziyneti Kocabıyık "Basın Gözüyle Cinsel Şiddet Haberleri"ni, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahika Yüksel "Cinsel Saldırı Haberlerinin Mağdurlara Etkisi"ni anlatacak.
Avukat Filiz Kerestecioğlu'nun sunuşunun başlığı ise "Hukukçu Gözüyle Medyada Hak İhlalleri".
 
Medya, yayınlarının insanlar üzerindeki etkisinden sorumlu
TPD Kadın ve Ruh Sağlığı Bilimsel Çalışma Birimi Üyesi Prof. Dr. Şahika Yüksel ve TPD Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Ayşe Devrim Başterzi, günümüzde en ilk toplumlardan en gelişmiş toplumlara kadar bütün kadınların fiziksel, cinsel, ekonomik, psikolojik şiddete maruz kaldığını, kadına yönelik cinsel şiddet haberlerinin de basında sık sık yer bulduğunu vurguladı.
Medya organlarının, algı, düşünce ve davranışlarını etkilediğini vurgulayan Yüksel ve Başterzi, Türkiye'de yaşanan iki büyük deprem sonrasında depremden kilometrelerce uzakta yaşayan insanlarda, yayınlanan haberlerde tanık oldukları sahneler nedeniyle travma sonrası stres bozukluğu geliştiğini hatırlattı.
 
Yüksel ve Başterzi, medyada şiddetin ve cinsel şiddetin sürekli yayınlanmasının özellikle gençlerin antisosyal davranış özelliklerini normal olarak kabul etmelerine yol açtığını vurguladı.
 
Yazılı ve görsel medyanın yayınlarını izleyen ve okuyan insanlar üzerinde oluşturdukları etkiler açısından sorumluluklarına dikkat çeken Yüksel ve Başterzi, bu nedenlerle basın mensuplarına yönelik bir atölye çalışması gerçekleştireceklerini belirtti.
 
Her yıl 5 bin kadın öldürülüyor
Dünyada her yıl 5 bin kadın ailesinin onurunu zedelediği gerekçesiyle öldürülüyor.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Kadına Yönelik Şiddet Taramasının verilerine göre her altı ABD'li kadından biri ve 33 ABD'li erkekten biri çocuk ya da erişkin dönemde tecavüz girişimine ya da tecavüze uğruyor.
 
Türkiye'de ise her 10 kadından 4'ü cinsel şiddet de dahil olmak üzere erkeklerin şiddetine maruz kalıyor, her 5 çocuktan birinin istismar gördüğü düşünülüyor.
 
Tarih: 4 Mart 2011 Cuma, saat 11:00
Yer   : Türkiye Psikiyatri Derneği - İstanbul Şubesi
19 Mayıs Mah. Operatör Raif Bey Sok. Moralı Apt. No: 31/2 Şişli / İstanbul


Etiketler: medya
nefret