30/10/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Gazeteler sayfalarına bugün Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro’nun LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemini taşıdı.

Haberler Brezilya’dan Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Gazeteler sayfalarına bugün Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro’nun LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemini taşıdı.

Fotoğraf: Brezilya başkanlık seçimleri öncesinde kadın ve LGBTİ+ hareketinin Bolsonaro karşıtı sloganı “O değil - Ele não”

Gazetelerin LGBTİ+ gündeminde bugün Cumhuriyet, Hürriyet ve Posta gazetelerine yer verdik. Üç gazete de pazar günü Brezilya’da gerçekleşen devlet başkanlığı seçimlerini gündeme alıyor.

Cumhuriyet “Brezilya kaybetti” diyor

Brezilya'da 28 Ekim Pazar günü düzenlenen başkanlık seçimlerinde sağcı, cinsiyetçi ve homofobik Jair Bolsonaro’nun kazanmasına dair bugün Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan haber “Bolsonaro kazandı Brezilya kaybetti” başlıklı. Cumhuriyet gazetesi Bolsonaro’nun “kadınlara, siyahilere, eşcinsellere, yerlilere karşı yaptığı açıklamalarla” bilindiğini vurguluyor ve bu açıklamalara rağmen gelen sonucun Brezilya’ya kaybettireceğini vurguluyor.

Posta, “Trump’ın zaferi” haberinden

Kimin zaferi?

Hürriyet “’Tropik Trump’ neden kazandı?” ve Posta’nın “Trump’ın zaferi” başlıklı haberlerinde ise Bolsonaro’nun “Oğullarımın eşcinsel olduğunu göreceğime öleyim daha iyi” sözlerine yer veriliyor. Hürriyet gazetesi ayrımcı söylemi ”tartışmalı çıkış” olarak ifade ederken Posta “ayrımcı” sözler olarak belirtiyor.

Kaos GL Derneği 9 yıldır medyayı izliyor

Kaos GL Derneği 9 yıldır lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslerin (LGBTİ) medyada yer alış biçimlerini izliyor. Her yıl yayınladığı medya izleme raporları ile hem medyadaki ayrımcı söylem, nefret söylemi, nefret suçu ve önyargıya dikkat çekmeye çalışıyor hem de medyada seyri takip ediyor. Derneğin 2017 yılına ait Medya Raporu'na buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: medya
İstihdam