25/04/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

Kampüste bir grup, polis olduğunu iddia eden kişilerle Hacettepe Üniversitesi Kuir Araştırmaları Topluluğu’nun tanıtım için açtığı standa saldırdı.

Hacettepe Kuir Araştırmaları Topluluğu standına saldırı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kampüste bir grup, polis olduğunu iddia eden kişilerle Hacettepe Üniversitesi Kuir Araştırmaları Topluluğu’nun tanıtım için açtığı standa saldırdı.

Hacettepe Üniversitesi Kuir Araştırmaları Topluluğu, bugün (25 Nisan) topluluğun tanıtımı amacıyla kampüste stant açtı. Topluluğun açtığı standa 10:30 civarında 10-15 kişilik bir grup saldırdı.

“Size tutanak tutarım”

Topluluk, saldırıyı kaosGL.org’a şöyle aktardı:

“Saldırgan grubun lideri, okulun polisi olduğunu söyleyerek, getirilen Kaos GL yayınlarını ve gökkuşağı bayrağını yırtarak Sağlık Kültür Spor Müdürlüğü izinli standımızın yasal olmadığını söyledi. Fotoğraflarımızı ve videolarımızı çekerek üstümüze yürüdüler, biz de uğradığımız saldırının videosunu almaya çalıştık. Polis olduğunu iddia eden kişi bize dönerek ‘Size tutanak tutarım’ dedi. Bu saldırı yaşanırken güvenlik görevlileri gelerek standın arkasına geçmemiz gerektiğini söyledi. O sırada etrafta olan insanlara parmakla işaret edilerek hedef gösterildik.”

“Son olarak Sağlık Kültür Spor Müdürlüğü’nden görevli gelerek standı kapatmamız gerektiğini söyledi. Standı kapattıktan sonra bir süre dağılamadık çünkü saldırgan grup, daha küçük gruplara ayrılarak bizi çember içinde tutmaya devam etti.”

Saldırıya uğradım, nasıl şikayetçi olurum?

Kaos GL’den Av. Kerem Dikmen, saldırıya uğrayınca ya da nefret suçuna maruz kalındığında nasıl şikayetçi olunacağını şöyle anlatıyor:

Şikayet hakkını kullanmanın en kolay yolu, kolluk güçlerine gidip şikayetçi olunduğunun bildirilmesidir. Jandarmanın görev alanına giren köy gibi yerlerde jandarma karakollarında, merkezi yerlerde ise polis karakollarına bu şikayet iletilebilir.

Şikayetçi olmanıza neden olan olay nerede gerçekleştiyse, o yerden sorumlu olan karakola başvurmalısınız. Şikayetin kabul edilmemesi, kabul etmeyen kolluk görevlisi açısından bir suç teşkil etmektedir. Böyle bir durumun gerçekleşmesi halinde görevi ihmal suçu doğacaktır.

Bu durumda şikayetinizi yazılı bir dilekçe ile savcılığa yapabilirsiniz. Ancak savcılığa gitmeden evvel bazı önlemleri almakta fayda var. Şikayet etmenize neden olan olayın tekrarlanma riski varsa öncelikle kendi güvenliğinizi sağlayın. Vücut bütünlüğüne dönük zararların tespit edilmesi zaman geçtikçe zorlaşır. Bu nedenle mümkünse devlet hastanesinden, mümkün olmaması halinde özel hastaneden sağlık raporu almanız ve vücudunuzdaki zararları tespit ettirmeniz gerekir. Bunun yanı sıra mümkünse olayın gerçekleştiği yeri gören kameraların yerlerini tespit edin. Bu bir banka, resmi daire, işyeri kamerası olabileceği gibi kişilerin yaşadıkları yeri korumak için ev dışına veya apartman önüne yerleştirdikleri kameralar da olabilir. Olay sırasında orada bulunan kişilerin isimlerini ve mümkünse iletişim bilgilerini not almanız, ileride tanıklıklarına başvurmak için gereklidir. Ayrıca olaya ilişkin cep telefonunuzda mesajlaşma varsa, bu mesajlaşmaları silmemeniz gerekmektedir. Bütün bu belge ve bilgilere, savcılığa verdiğiniz dilekçede yer vermelisiniz.

Tehdit nedeniyle şikayet söz konusu ise mutlaka koruma talebinizi mümkünse karakola, mümkün değilse savcılığa iletin. Saldırganı fiziken engelleyen bir koruma sağlamasa da uygulanacak tedbiri ihlal etmesinin yol açacağı sonuçları bilen saldırganın, saldırma kararından vazgeçmesini sağlayabilir.


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam