02/10/2019 | Yazar: Kaos GL

Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü, kampüsün tüm resmi topluluklarının stant açtığı oryantasyon haftasında Kuir Araştırmaları Topluluğu’nun stant açmasını engelledi.

Hacettepe Üniversitesi’nden ayrımcı uygulama Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü, resmi öğrenci topluluklarından Kuir Araştırmaları’nın stant açmasını engelledi, üniversite güvenliği topluluğun dağıttığı broşürlere el koydu.

Üniversite, Beytepe kampüsünde her yıl gerçekleşen oryantasyon haftası kapsamında tüm resmi öğrenci topluluklarına tanınan stant açma hakkını, Kuir Araştırmaları Topluluğu’na tanınmamasını, Ankara Valiliği’nin Ekim 2018 tarihli “LGBT etkinliklerinin süresiz yasağı” ile gerekçelendirdi.

Hacettepe Üniversitesi Kuir Araştırmaları Topluluğu yaptığı açıklamada, “Resmi bir öğrenci topluluğu olarak kendimizi ve faaliyetlerimizi tanıtma hakkımız ayrımcı bir tutumla elimizden alınmış hatta gasp edilmiştir. Topluluğun tanıtımını yapabilmek maksadıyla amfi tiyatro alanında üyelerimiz tarafından dağıtılan broşürlere de güvenlik tarafından el konulmuştur” dedi.

Topluluk açıklamasında, kampüste LGBTİ+’lar için güvenli alanların yaratılmasının önemine dikkat çekiyor ve üniversite yönetiminin ayrımcı kararının kabul edilemez olduğunu bildiriyor.

"Faaliyetlerimizi tanıtma hakkımız gasp edilmiştir"

Topluluğun açıklamasının tamamı şöyle:
“Hacettepe Üniversitesinde her yıl gerçekleştirilen ÜN1101 - Oryantasyon haftası dâhilinde tüm resmi öğrenci topluluklarına tanınan stant açma hakkı bu yıl Ankara Valiliğinin Ekim 2018 tarihli LGBT etkinliklerinin süresiz yasağı gerekçe gösterilerek bizlere tanınmamış, resmi bir öğrenci topluluğu olarak kendimizi ve faaliyetlerimizi tanıtma hakkımız ayrımcı bir tutumla elimizden alınmış hatta gasp edilmiştir.

“Topluluğun tanıtımını yapabilmek maksadıyla amfi tiyatro alanında üyelerimiz tarafından dağıtılan broşürlere de güvenlik tarafından el konulmuştur. İlk olarak bu yasak hukuka aykırıdır. İkinci olarak resmi bir öğrenci topluluğunun tanıtım maksadıyla açmak istediği stant, yasak kapsamında değerlendirilemez.

“Hacettepe Üniversitesi’nin bu tutumu, kendi genel etik ilkelerine de aykırıdır. Kaldı ki yakın zamanda Ankara'da bulunan iki farklı üniversitenin LGBTİ+ öğrenci toplulukları kendi kampüslerinde özgürce stant açabilmişlerdir.

“Hacettepe Üniversitesi Kuir Araştırmaları Topluluğu, LGBTİ+ öğrencilere psiko-sosyal destek sağlamayı ve LGBTİ+’ların görünürlüğünü arttırmayı amaçlayan, üyelerine güvenli alanlar oluşturarak dayanışmayı hedefleyen, kampüslerdeki homofobi, bifobi ve transfobiyle mücadele etmek için bir araya gelmiş öğrencilerden oluşan resmi bir topluluktur. Kuir Araştırmaları Topluluğu üyelerinin ikinci evi olarak gördüğü ve bu motivasyonla sahiplendiği üniversitemizin, topluluğa yeni katılacak üyeler için de benzer bir anlam ifade edebilmesi ancak kendilerini ait hissedebilecekleri ve özgürce kendileri olabilecekleri alanlar ile mümkündür.

“Kuir Araştırmaları Topluluğu bu alanlardan biridir ve bu tür alanların yaratılması için de dönem içerisinde birçok etkinlik ve organizasyon gerçekleştirir dolayısıyla üniversite yönetimi tarafından uygulanmaya çalışılan yasak ve sergilenen ayrımcı tutum kabul edilemez.”




Etiketler: insan hakları, eğitim, kent hakkı
nefret