18/01/2016 | Yazar: Özgecan Aşlamacı Şahin

Merakla beklenen ‘İnsan Haklarının İzlenmesi İçin Medya Okulu’ Bursa’daydı.

Merakla beklenen “İnsan Haklarının İzlenmesi İçin Medya Okulu” Bursa’daydı.

Kaos GL Derneği’nin Homofobi Karşıtı Yerel Buluşmalar kapsamında 9 ayrı şehirde yapılması planlanan “İnsan Haklarının İzlenmesi İçin Medya Okulu” 16 -17 Ocak tarihinde Bursa’da başladı.

Bursa’da Nilüfer Belediyesi Dernekler Yerleşkesi ve Özgür Renkler LGBTi ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlikte 2 gün boyunca haber yazım teknikleri, ayrımcılık kavramı, ayrımcılığın haberleştirilmesi, insan hakları ihlallerinin izlenmesi ve raporlanması konuları üzerinde duruldu. Katılımcılar kendi haberlerini yazma imkanı buldu.

Homofobi Karşıtı Yerel Buluşmalar Küçük Hibe Fonu kapsamında İsveç Kalkınma Fonu (SİDA) ve Açık Toplum Vakfı tarafından desteklenen “İnsan Haklarının İzlenmesi İçin Medya Okulu”,  ilk durağı Bursa’da başladı. 

Bursa Nilüfer Belediyesi Dernekler Yerleşkesi’nde gerçekleşen etkinliğin ilk gününde Kaosgl.org editörlerinden Yıldız Tar, haber yazma teknikleri, ayrımcılığın haberleştirilmesi bu haberleri yaparken hangi noktalara dikkat edilmeli konusunda bilgi verdi. Eğitimin ikinci oturumunda medyada LGBTİ tarihi ve haber örnekleri üzerinden konuşularak, katılımcılarla uygulamalı haber yazıldı.

“Ayrımcılık da görünmez kılınıyor”

Eğitimin ilk ayağını doğup büyüdüğü Bursa’da gerçekleştirmiş olmaktan mutluluk duyduğunu belirten Yıldız Tar, “LGBTİ olmak görünmezlik duvarlarına hapsedildiği gibi her alanda yaşanan ayrımcılık da bu görünmezlik duvarının ardına atılıyor. Haklarımızı, yaşadığımız hak ihlallerini görünür kılmak, aynı zamanda bir medya örgütü olduğumuz bilinciyle haberciliğin hepimizin yapabileceği bir ‘hikaye anlatıcılığı’ olduğunu göstermek için bu okulu farklı bir çok şehirde gerçekleştirmeye karar verdik. Hedefimiz büyük bir muhabir ağı kurup hak ihlallerini izleme ve raporlama sağlamak ve bu ağ sayesinde daha görünür kılmak” şeklinde konuştu.

Eğitimin ikinci gününde insan hakları savunucusu Murat Çekiç ile ayrımcılığın farklı boyutları ve LGBTİ’lere yönelik işkencenin, zalimane, onur kırıcı ve insanlık dışı muamelenin nasıl önlenebileceği üzerine konuşuldu. Örnek hak ihlali vakaları üzerinden olayın nasıl takip edileceği, nasıl raporlanacağı, nerelere başvurulabileceği üzerine uygulamalı atölye gerçekleşti.

Eğitim sonunda muhabir ağına eklenen katılımcılar, bu eğitim sonucunda hak ihlalleri konusunda daha fazla ‘ses’ olacaklarından dolayı umutlu olduklarını ifade ettiler.

Bursa sonrasında Adana, Mersin, İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Ankara, Eskişehir, Denizli’de insan haklarının izlenmesi ve hak temelli habercilik atölyeleri ile 150 aktiviste ulaşmayı planlayan dernek, hem farklı şehirlerdeki insan hakları ihlallerinin raporlama ve izleme faaliyetleri ile görünür kılınmasını hem de internet gazetesi KaosGL.org’un gönüllü muhabir ağının genişlemesini hedefliyor.

*Bu etkinlik, Yerel Buluşmalar Küçük Hibe Fonu kapsamında İsveç Kalkınma Fonu (SİDA), Norveç Büyükelçiliği, Rainbow Solidarité ve Açık Toplum Vakfı destekleriyle gerçekleştirildi.

İlgili haberler:

Yeni yılda 9 şehirde insan hakları ve medya okulu yapılacak!

İnsan Hakları ve Medya Okulu Bursa’da başlıyor!

Hak ihlallerine karşı daha çok ‘ses’

KaosGL.org İstanbul muhabirlerinden olmak ister misin?

Medya Okulu 22-23 Ocak’ta Denizli’de!

Medya Okulu Denizli’deydi: Nefrete karşı klavye başına!

“En kötü ve en zor işler LGBTİ mültecilere veriliyor”


Etiketler: medya
İstihdam