26/07/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Tarihte bugünün haberi 33 yıl öncesinin Milliyet gazetesinden.

Hak ihlallerini normalleştiren bir haber Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Tarihte bugünün haberi 33 yıl öncesinin Milliyet gazetesinden.

Tarihte bugünün haberi 33 yıl öncesinin Milliyet gazetesinden. Haber, “İzmir’de polis, eşcinsellere savaş açtı” başlığını taşıyor. Gazete, İzmir polisinin “Eşcinselleri kent dışında atmak için birbiri ardına operasyonlar” düzenlediğini büyük bir hevesle anlatıyor.

Haberde, eşcinsellerle ilgili, “her türlü hastalığın kaynağı”, “savaş sürecek” gibi nefret söylemi içeren ifadeler yer alırken, “eşcinsel” olarak bahsedilen trans kadınların kimlik isimleri açıkça yazılmış.

1985 yılına ait bu haberde polisin gözaltına aldığı kişilerin fotoğrafları açıkça veriliyor. Haberde gözaltına alınan “eşcinsel”lerin hangi suçla itham edildiği bilgisi yok. Gazete İzmir Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Yardımcısı Emin Körpe’nin gözaltına alınan kişilerin sağlık kontrollerinin ardından İzmir hudutları dışına çıkarılacağı beyanına da yer veriyor.

Milliyet gazetesinin bu haberi o dönem eşcinsel ve translara yönelik önyargının artmasına sebep olmuş ve nefret söylemini meşrulaştırmış bir haber. Haber eşcinsellerin, transların yaşama, barınma, seyahat haklarını ihlal ediyor üstelik bu durumu normalleştiriyor.

Bu haberler suça ortak oluyor

LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı ve nefret söylemi içeren haberleri günümüzde de okuyoruz. 33 yıl öncesinin bu haberi ile günümüzde yayımlanan ayrımcı içeriğe sahip haberler, yaşama, barınma, sağlık gibi temel hakları düzenleyen ulusal ve uluslararası hukuka aykırı davranıyor.


Etiketler: medya
İstihdam