20/06/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nin düzenlediği “Görsel Üretim Atölyesi”ne başvurmak için son tarih 10 Temmuz Salı.

Hak temelli görsel üretmeye var mısın? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nin düzenlediği “Görsel Üretim Atölyesi”ne başvurmak için son tarih 10 Temmuz Salı.

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği haberlerde kullanılan görsellerdeki şiddet dilini dönüştürmek amacıyla “Görsel Üretim Atölyesi” düzenliyor. Dört oturumlu, 21-22 ve 28-29 Temmuz tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek olan atölye güçlendirici görsellerin peşine düşecek.

KaosGL.org, “Görsel Üretim Atölyesi”nin detayları için Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nden Şehlem Kaçar’la görüştü. Kaçar, bu atölye ile hak temelli olmayan görsellerin yerine olumlu mesaj veren görsellerin üretilebileceğini ve haberlere eşlik eden görsel dilin bu şekilde değiştirilebileceğini söyledi.

“Görsel iletişim alanına da ‘öyle değil böyle’”

Şehlem Kaçar bu atölye fikrinin nasıl ortaya çıktığını şöyle anlattı: “1 yıldır cinsel şiddetle mücadele için medya çalışanlarına yönelik eğitim düzenliyoruz. Bu eğitimlerde medya kurumlarının cinsel şiddet haberlerini yaparken kullandıkları dili değiştirmeye yoğunlaşıyoruz. Ancak bu alanda çalışırken üzerinde en fazla durulan konulardan birinin medya çalışanlarının haber metnine eşlik edecek olan güçlendirici görselleri bulmakta zorlanmaları olduğunu fark ettik. Genelde haber yapılırken hazır-stok fotolardan, görsel havuzlardan ya da eski haberlerde kullanılan görsellerden yararlanılıyor. Bu görseller de çoğunlukla hayatta kalanı mağdurlaştıran ve kurban dilini yeniden yaratan görseller. Yani hak temelli olmayan görseller. Bu nedenle bu atölyede biz görsel iletişim alanına da ‘öyle değil böyle’ diyerek hak temelli görsellerin üretilebileceğini göstermek istiyoruz.”

Kimler katılabilir? 

21 Temmuz tarihinde başlayacak olan “Görsel Üretim Atölyesi”ne kadın ve LGBTİ + fotoğrafçılar, tasarımcılar, görsel sanatlar ile ilgilenen ve bu alanlarda üretim yapan herkes katılabilir.

Katılımı 15 kişi ile sınırlı tutulan bu Atölye’ye kayıt olmak için bir paragraflık motivasyon yazınızı projeoyledegilboyle@gmail.com adresine göndermeniz gerekiyor. Başvurular için son gün ise 10 Temmuz Salı.


Etiketler: medya
İstihdam