22/09/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

Kaos GL’nin “Temel Haklar” konulu Aktivizm Okulu’nun dördüncü gününde, hak temelli yaklaşım ile ihtiyaç temelli yaklaşım arasındaki farklar tartışıldı.

Hak temelli ve ihtiyaç temelli yaklaşım nerede ayrılıyor? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL’nin “Temel Haklar” konulu Aktivizm Okulu’nun dördüncü gününde, hak temelli yaklaşım ile ihtiyaç temelli yaklaşım arasındaki farklar tartışıldı.

Kaos GL, LGBTİ Örgütlerin ve Aktivistlerin Kapasitesini Güçlendirme Programı kapsamında Eylül- Aralık 2018 döneminde Aktivizm Okulları düzenliyor. Aktivizm Okulları’nın ilki 12- 16 Eylül tarihleri arasında yapıldı. İlk Okul’da “Türkiye’de LGBTİ’lerin Durumu Değerlendirmesi” ve sonrasında temel haklar eğitimi yer aldı.

Katılımcılar, Okul’un birinci gününde Türkiye'de LGBTİ'lerin durumuna ilişkin bulgulama toplantısı ve SWOT analizi yaptı. İkinci ve üçüncü gün Feray Salman yürütücülüğünde medeni ve siyasi haklar tartışıldı. Dördüncü gün ise hak temelli yaklaşım ile ihtiyaç temelli yaklaşım arasındaki farklar Murat Çekiç’in sunumuyla masaya yatırıldı.

Çekiç, ihtiyaç temelli yaklaşım ile hak temelli yaklaşımın farklarını yöntem biçimleriyle ortaya koydu. İhtiyaç temelli yaklaşımda duruma ve olaya yönelik bir anlayış ortaya koyulurken hak temelli yaklaşımda daha derin ve kapsamlı bir yöntem izlendiğinin altını çizdi.

Hak temelli yaklaşımı altı ilkeyle ortaya koyan Çekiç, bu ilkeleri şöyle sıraladı: Evrensellik ve devredilememezlik, eşitlik ve ayrımcı olmama, insan hakları bölünmezliği ve birbirine bağlı olma, katılım ve içerme, hesap sorulabilirlik ve hukukun üstünlüğü.

Katılımcılar, ilkeler esasında hak temelli yaklaşımı tartışarak bu yaklaşımın hareket içi taleplerde karşılarına çıkma süreçlerini paylaştılar.

İlgili haber

Kaos GL’nin Aktivizm Okulu’nun ilki nasıl geçti?

“İnsan hakları, kavramlar üzerine inşa edilir”

“Haklar ve özgürlükler barış için tesis edilir”

Hak ihlallerini raporlamak niçin önemli?


Etiketler: insan hakları
İstihdam