11/06/2009 | Yazar: Bawer Çakır

Merkez Hakem Kurulu Başkanı (MHK) Oğuz Sarvan eşcinsel olduğu için görev verilmeyen hakem Halil İbrahim Dinçdağ'a mesleki haklarını iade edeceklerini Hürriyet gaze

Merkez Hakem Kurulu Başkanı (MHK) Oğuz Sarvan eşcinsel olduğu için görev verilmeyen hakem Halil İbrahim Dinçdağ'a mesleki haklarını iade edeceklerini Hürriyet gazetesinden Ayşe Arman'a söyledi. Arman haberi "Halil İbrahim'e hakları iade ediliyor" başlığıyla verdi.

Kaos GL derneğinden Umut Güner "Dinçdağ'ın haklarının iade edilmesinin ardından sorunun bitmeyeceğini" söylüyor:

"Dinçdağ bu süreçte cinsel yönelimi nedeniyle sorun yaşadı ve eşcinsel olduğunu beyan etmek zorunda bırakıldı. Yaşadığı olumsuzlukların telafisinin görevini iade etmekle düzelmez."

"Çalışmak LGBTT'ler için ayrımcılığa uğramak demek"

Güner "Bu sorunun çözüldüğünü varsaysak bile Türkiye'de lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüel (LGBTT) bireylerin çalışma hayatında yaşadıkları ayrımcılığa karşı koruyacak yasal çerçevenin oluşturulması gerekiyor" dedi.

"Sivil anayasa sürecinde, anayasanın eşitliği düzenleyen ve ayrımcılığı yasaklayan 10. maddesine 'cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği' ibarelerinin eklenmesini istedik, bu yönde kampanya düzenledik. Bunun nedeni tam da bu gibi durumlarda LGBTT kadın ve erkekleri koruyacak bir düzenlemenin olması gerektiğini düşünmemizdi."

Güner, "Türkiye devleti LGBTT vatandaşlarını ayrımcılığa karşı korumadığı müddetçe, LGBTT bireyler işlerinden atılmaya, terfileri engellenmeye ve işe alınmamaya devam edilecek" dedi ve ekledi:

"Bunu engellemenin en etkin yolu, yalnızca LGBTT bireyleri değil, toplumun ayrımcılığa uğrayan tüm kesimlerini koruyacak bir ayrımcılık yasası çerçeve kanunu."

LGBTT bireylerin ayrımcılığa uğradıkları alanların başında çalışma hayatının geldiğinin altını çizen Güner'e göre yaşanan sorunların giderilmesi için ayrımcılık kanunun yanı sıra "nefret suçları kanunun çıkartılmalı, LGBTT bireylere yönelik ayrımcı ideolojilerle mücadele etmek için eğitim programları geliştirilmeli ve bu programlar ilköğretim düzeyinde itibaren ders programlarına dahil edilmeli."

Görev vermeyince şikayetçi oldu

Eşcinsel olduğunu beyan ederek askerlikten muaf raporu alan Dinçdağ Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK) Hakemliğe Giriş Unvan ve Klasmanlara Ayrılma ile Vize Yenileme, Kural, Prensip ve Yönetmelikleri İç Talimatları 25. maddesindeki "Sağlık problemleri nedeniyle askerlikten muaf tutulanlar askerlik yapamaz" ifadesi nedeniyle mesleğini yapmasına izin verilmemiş. Hakem de İl Hakem Kurulu'na yaptığı başvuruda bunu açıklamış.

Radikal, Hürriyet, Habertürk gibi çok sayıda gazetede haber olan konuyla ilgili hiçbir açıklama yapmayan Dinçdağ ile ilgili haberlerde adı açıklanmadı ama kendisini deşifre edecek çok sayıda bilgi kullanıldı.

Daha sonra Habertürk kanalında Ahmet Çakar'ın sunduğu "Tele Gol" programına konuk olan Dinçdağ yaşadıklarını anlattı. Program esnasında yüzü mozaiklenen ve adı H.İ.D. olarak verilen hakem canlı yayında yüzündeki mozaiğin kaldırılmasını ve adının açık yazılmasını istedi.

Ardından Arman'a konuşan Dinçdağ yaşadıklarını anlattı. Lambdaistanbul Dinçdağ'a yapıalnları protesto etmek için Taksim'de "Homofobiye Kırmızı Kart Çıkart" eylemi yaptı.


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam