20/11/2019 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL’nin yayımladığı “2018 Yılında Türkiye’de Gerçekleşen Homofobi Ve Transfobi Temelli Nefret Suçları Raporu”nda nefret suçu mağduru translar anlatıyor.

“Hala dışarı çıkamıyorum geceleri” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Görsel: Şişli ve Kadıköy Belediyesi'nin 20 Kasım billboardlarından, Aslı Alpar

Nefret suçları, bir kişi ya da gruba, inancı, politik görüşü, cinsiyeti, cinsel yönelimi, cinsiyet kimliği gibi nedenlerle, farklı biçimlerde zarar verme amacıyla saldırılması sonucunda oluşan suçlar olarak tanımlanıyor.

Bu suçlar, mağdurlarını “eylemleri değil var oluşları nedeniyle” hedef aldığından, diğer suçlardan yapısal olarak ayrılırlar.

Cinsiyet kimliği ve cinsel yönelime dayalı nefret suçları ise zaten görünmez olan LGBTİ +’ları nefret suçlarından korunmak için daha da görünmez olmaya iterek, varoluşsal bir tehdide dönüşebiliyor.

Kaos GL Derneği, bu amaçla lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslere (LGBTİ) dönük nefret suçlarını raporluyor. Kaos GL’nin yayımladığı “2018 Yılında Türkiye’de Gerçekleşen Homofobi Ve Transfobi Temelli Nefret Suçları Raporu”na göre eşcinsel ve biseksüel kadınlar nefret saldırısının ardından kaygılarının arttığın ve güven duygularının zarar gördüğünü belirtiyor.

Sözü 2018 Yılında Türkiye’de Gerçekleşen Homofobi Ve Transfobi Temelli Nefret Suçları Araştırması’na katılan translara bırakalım.

Korku

Şiddet ile tehdit edilen bir biseksüel trans şunları söylüyor: “Her türlü etkiledi. Çünkü evime girip yapılanlar cinsel yönelimimden dolayı başıma geldi. Polislerin ne kadar duygusuz olduğunu ve benim gibi insanlara karşı ne kadar nefret dolu olduğunu gördüm. Bu olay devlete olan güvenimi de derinden sarstı. Evime biri gelince polis tekrar gelecekmiş gibi hissetmeye başladım. Çünkü evini takibe alıyoruz diyerek beni tehdit ettiler. Oysa öğretmen olarak çalışıyorum ve buna rağmen bu tehdidi yapıyorlar. Tek bildiğim, korkuyorum.”

Hak ihlali ve güvensizlik!

Hakaret ve sözlü saldırıya uğrayan bu sebeple de sağlık hizmetlerine erişimi engellenen bir heteroseksüel trans kadın “Hastaneye gitmekten korkar hale geldim. Cinsiyet geçiş sürecimi sekteye uğrattı” diyor.

Maruz bırakıldığı şiddet tehdidi ve hakaretin ardından faillerden şikâyetçi olamayan bir biseksüel trans, neden hakkını aramaktan çekindiğini şöyle anlatıyor: “En büyük hatam bu olayı yaşayıp savcılığa suç duyurusunda bulunmamış olmam. Ama bunu yapmamamın sebebi de adalete ve devlete hiçbir şekilde güvenimin kalmamış olması. Bildirsem bile benim lehimde bir şeylerin gerçekleşeceğine inanmıyorum.”

Nasıl etkiliyor?

Peki, maruz bırakıldıkları nefret suçlarının ardından transların psikoljileri ve sosyal hayatları nasıl etkileniyor? Fiziksel şiddet mağduru bir heteroseksüel trans kadın “Hala dışarı çıkamıyorum geceleri” derken takip edilme mağduru biseksüel trans kadın “Anksiyetem tetiklendi” diyor.

2019 Nefret Suçları Araştırması sürüyor!

Kaos GL, 2019 yılında homofobik ve transfobik nefret suçuna maruz kalan ya da tanık olanları araştırmaya katılmaya çağırıyor. Araştırma sonuçları rapor olarak yayınlanacak.

Araştırmaya katılmak için buraya tıklayın.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam