17/05/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Queer kuramcısı Jack Halberstam, yarın (18 Mayıs) 9. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’da konuşacak.

Halberstam: Provoke Etmeye Geliyorum! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Queer kuramcısı Jack Halberstam, yarın (18 Mayıs) 9. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’da konuşacak.
 
Buluşma öncesinde buluştuğumuz Halberstam ile geleneksel eylem biçimlerinden kopuşu, unutmanın özgürleştirici potansiyelini ve queer kuramın cinselliğin yanı sıra ırk ve sınıf ile birlikte nasıl ele alınabileceğini konuştuk.
 
Sel Yayıncılık tarafından Türkçeye kazandırılan “Çuvallamanın Queer Sanatı” kitabının yazarı, yarın 11:30’da Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü ATAUM Konferans Salonu’nda “Devrimi Baştan Çıkarmak: Bir Gaga Manifestosu” başlıklı bir konuşma yapacak.
 
Anarşi günümüzde ne anlama gelebilir?
 
“Pazar günümü neden Halberstam’e ayırayım?” diye düşünüyorsanız işte dünyaca ünlü kuramcının yanıtı:
 
“Neden ayırmayasınız ki? Tabii ki Pazar günü yapacak çok daha başka şeyler var. Ama eğer neoliberal hâkimiyet altında ortaya çıkan yeni protesto formlarıyla, feminizm ve queer’liğin yeni ifade biçimleriyle ilgili kuramlarla ilgileniyorsanız, buyrun gelin. Benim hiç de öyle büyük cevaplarım yok. Yalnızca insanlarla birlikte düşünmeyi seviyorum. Yanıtlar, çözümler, politikalar bulmayı değil. Ayrıca provokatif olmayı seviyorum, benim rolüm bu. Çözüme ulaşmak, her şeyi daha iyi bir hale getirmek değil, yalnızca provoke etmek. Sizi provoke etmiş, kızdırmış, rahatsız etmişsem ya da size ilham vermişsem, çıkın gelin.
 
“Bugünlerde herkesin kafasında ne yapılması gerektiğine dair sorular var. Bence insanlar artan baskılama formlarına karşı oluşturulacak politik yanıtlar açısından bir çıkmazda olduğumuzun farkında. Bence bu farklı bir şey denemenin tam zamanı. Anarşinin günümüzde ne anlama geleceğini gerçekten düşünmenin tam zamanı. Bunun queer’likle ilgisinin ne olduğunu düşünmenin ve queer’lerin yeni protesto formlarının ön saflarında yer aldığını görmenin tam zamanı.”
 
Halberstam, konuşmasının ardından homofobi, transfobi ve iş cinayetlerine karşı yapılacak yürüyüşe katılacak.
 
Halberstam’le yaptığımız röportaj, Kaos GL Dergisi’nin Temmuz-Ağustos 2014 sayısında yer alacak.
 
İlgili haber:

yeni nesil için yeni feminizm: GAGA 


Etiketler: yaşam
İstihdam