07/01/2020 | Yazar: Kaos GL

Katledilen seks işçisi trans kadın Hande Buse Şeker’in Avukatları açıklama yaparak, “Temel talebimiz kapalılık kararının kaldırılarak duruşmaların açık olarak yapılmasıdır” dedi. 9 Ocak’ta sosyal medya kampanyasına çağırdı.

Hande Buse Şeker’in Avukatları: Davadaki kapalılık kararı kaldırılsın Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Yıldız Tar / KaosGL.org

Ocak 2019’da İzmir’de seks işçisi trans kadın Hande Buse Şeker’i öldüren polis memuru Volkan Hicret’in yargılandığı davanın bir sonraki duruşması 13 Ocak’ta görülecek.

Hande Buse Şeker’in Avukatları, duruşma öncesi açıklama yaparak davadaki kapalılık kararının kaldırılmasını talep etti. Avukatlar, 9 Ocak saat 20.00 – 21:00 saatleri arasında #HandeŞekerİçinAdalet hashtag kampanyasına çağırdı.

“Duruşmalar açık olarak yapılmalı”

Avukatların açıklamasının tamamı şöyle:

“Biz Hande Buse Şeker’in avukatları olarak, Hande Buse’nin öldürüldüğü 9 Ocak 2019 günü başlayan soruşturmadan beri olayın takipçisiyiz. Katledilişinin birinci yıl dönümünde Hande Buse’yi bir yandan anmak, bir yandan da adil yargılamanın yapılması çağrısını yaygınlaştırmak için sizlere sesleniyoruz. Kamuoyunun hatırlayacağı üzere, seks işçisi trans kadın Hande Buse Şeker aynı zamanda polis memuru olan müşterisi tarafından kendi evinde katledilmişti. Ev arkadaşı olan bir trans kadın ise yaralanmıştı.

“21 Haziran 2019 günü İzmir Adliyesi’nde yapılan yargılamada mahkeme tarafından “…iddialar, savunmalar, beyanlar, cinselliğe ilişkin görüntüler, sanığın mesleği göz önüne alınarak genel ahlakın ve kamu güvenliğinin kesin olarak gerekli kıldığı hal kapsamında olduğu ” gerekçesiyle kapalılık kararı verdi. Yargılama bütün taleplere rağmen hala gözlerden ve kamuoyundan uzak biçimde yürütülmektedir. Nefret suçları ile etkin mücadele edebilmek için kamuoyunun açılan davalar hakkında bilgi sahibi olması ve görüşlerini ifade edebilme imkanına erişebilmesi gereklidir. Nefret suçlarının cezasız kalmadığının görülmesi ve nefret suçlarından etkilenen grupların adaletin sağlandığı hissine ulaşabilmesi için de davanın izlenebilmesi son derece önemlidir. Ancak gelinen aşamada hukuken hiçbir geçerli sebebi kalmadığını düşündüğümüz kapalılık kararı nedeniyle bu mümkün değildir.

“Öte yandan adil yargılanma hakkının vazgeçilmez unsuru, yargılamanın aleni olarak yürütülmesidir. Türkiye Cumhuriyeti anayasasına göre adil yargılanma hakkı; sanık ya da mağdur fark etmeksizin yargılamanın bütün öznelerine tanınmış bir haktır. Adil bir yargılamanın sağlanması için kapalılık kararının kaldırılması adalet v, eşitlik ve insan haklarından yana herkesten destek beklemekteyiz.

“Temel talebimiz kapalılık kararının kaldırılarak duruşmaların açık olarak yapılmasıdır. Bu nedenle 9 Ocak 2020 günü saat 20.00 – 21:00 saatleri arasında sürdüreceğimiz #HandeŞekerİçinAdalet hashtag kampanyasına ve davanın sonraki duruşmalarında desteğinizi bekliyoruz.”

Hande Buse Şeker’in Avukatları

hande-buse-seker-in-avukatlari-davadaki-kapalilik-karari-kaldirilsin-1

Silahlı saldırı, gasp, cinsel saldırı!

İddianameye göre; polis memuru Volkan Hicret, Hande Şeker’e ateş açtıktan sonra Şeker kaçarken peşinden gitti ve ateş açmaya devam etti. Bu sırada Şeker’in evdeki başka bir trans kadın arkadaşını da yaraladı.

Volkan Hicret, Hande Şeker ve arkadaşından bütün paralarını kendisine vermelerini de istedi. Ardından Hande Şeker’e “Seni öldüreyim mi” diyerek ateş etmeye devam etti. Volkan Hicret, Şeker’i öldürdükten sonra Şeker’in arkadaşı olan trans kadına cinsel saldırıda da bulundu.

Volkan Hicret hakkında kasten öldürme, silahlı yağma, kişinin hatırasına hakaret ve nitelikli cinsel saldırı suçlarından dava açıldı. Tutuklu yargılanıyor.

Duruşma geçmişi

21 Haziran’daki ilk duruşmada kapalılık kararı verilen dosyanın, 13 Eylül’de görülen ikinci duruşmasında olay yeri görüntüleri incelendi. Sanığın savunması ve tanık beyanı alındı. Mahkemenin kapalılık kararı verme gerekçesinin savunma alınması ve olay yeri videolarının izlenmesi ile ortadan kalktığını düşünen avukatlar kapalılık kararının kaldırılması talebinde bulunduysa da talep reddedildi. 18 Kasım’daki üçüncü duruşmada ise dava, dosyadaki eksik hususların tamamlanması ve görüntülerin bilirkişi tarafından incelenmesi için 13 Ocak’a ertelendi.


Etiketler: insan hakları, kadın, nefret suçları
nefret