09/01/2020 | Yazar: Kaos GL

Hande Çayır “Şahsiyet” dizisinin trans kadın karakteri Naz’ı trans kadın ve oyuncu Seyhan Arman, queer-trans-feminist Üzüm Derin Solak ve Naz'ı canlandıran oyuncu Recep Sarı’ya sordu.

Hande Çayır, “Şahsiyet”in Naz’ını soruyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Hande Çayır t24’e Şahsiyet dizisinin trans kadın karakteri Naz’ı değerlendirdi. Çayır, değerlendirmesinde trans kadın ve oyuncu Seyhan Arman, queer-trans-feminist Üzüm Derin Solak ve Naz'ı canlandıran oyuncu Recep Sarı ile konuştu.

Dizinin beşinci bölümünde yer alan Naz karakterinin sergilediği trans temsilinşn problemli göründüğünü belirten Çayır, “Ülkemizde işlenen trans kadın cinayetleri düşünüldüğünde dizideki temsilin nasıl bir algı yarattığı ve neyi beslediği oldukça mühim bir konu” diyor.

Burada okumamız gereken, bir cinayetin işlendiği”

Çayır, Üzüm Derin Solak’a trans deneyimi olan Naz'ın feminenliğinin rol icabi gibi temsil edilmesi konusunda ne düşündüğünü soruyor. Solak bu soruyu, “Sorduğunuz soruya bağlı olarak kavga anında peruğunun düşmüş olması can havliyle kendini korumaya çalışırken aslında maskülen de birden feminen hâlinden maskülen hâle geçiyor hissiyatının yaratılmasını transfobik buluyorum. Bu bir hikâye de olsa çağrılan yer tam da burası. Türkiye'de ve dünyada işlenen birçok nefret cinayetinde biliyoruz ki katiller ‘Kadın sandım erkek çıktı’ bahaneleriyle ya cezasız kaldılar ya da ceza indiriminden faydalandılar. Burada okumamız gereken, bir cinayetin işlendiği. Cinayete kurban gidenin ne kadar maskülen ne kadar feminen olduğu değil” diye yanıtlıyor.

“Oyuncu bir trans kadınla çalışsalardı önyargıları besleyen bölümler olmazdı”

Bir diğer sorusu bu rolün trans deneyimi olan bir kadına neden teklif gitmediği olan Çayır’ı Seyhan Arman şöyle yanıtlıyor: “’Translar oyuncu değildir, olamazlar zaten’ önyargısı ile işin profesyoneli olmayan, LGBTİ ve trans hakları konularında farkındalığı olmayan bir transa gitseler de sahne hemen hemen aynı olurdu. Fakat bu farkındalığı olan, aynı zamanda oyuncu bir trans kadınla çalışsalardı sahnenin ruhu olur, oyunculuğun gerçekçiliği artar ve önyargıları besleyen bölümler olmazdı.”

Nazif mi Naz mı?

Çayır’ın değerlendirmesi Naz karakterini canlandıran oyuncu Recep Sarı ile son buluyor. Recep Sarı’ya, “Karakteri nasıl çalıştınız” diye soruyor. Sarı karakterin adını “Nazif” olarak vurguluyor ve translara yönelik önyargıyı artıran şu yanıtı veriyor: “Tiyatro sanatçısı ve senarist olduğum için gözlemlerimden faydalandım. Özel bir çalışma yapmadım. Çevremde travesti ve transeksüeller vardı. Onları gözlemledim. Ama çoğu özenti ve öyküntülerinin kurbanı oluyor. Alt yapıları çoğunun zayıf ve psikolojileri hazır değilken operasyon yaptırıyorlar. Hermafrodit olup da cinsiyet değiştirenleri ayrı tutuyorum. Diğerleri ne yazık ki fuhuş batığına saplanıyorlar.”

Çayır’ın 'Şahsiyet' dizisinin trans kadını Naz’ın sorunlu temsili” değerlendirme-röportajının tamamına buradan erişebilirsiniz.

 

 

 

 


Etiketler: kültür sanat
İstihdam