03/05/2006 | Yazar: Kaos GL

"'O Şimdi Hanımefendi' hiç şüphe yok ki çok eğlenceli bir program olacak. Bugün RTÜK'ü göreve davet eden sansürcülerin hepsi de gizli gizli izleyecek, keyif alacak. Ama hiç kimse izlediğini söylemeyecek." Oray Eğin’in yorumu.

"'O Şimdi Hanımefendi' hiç şüphe yok ki çok eğlenceli bir program olacak. Bugün RTÜK'ü göreve davet eden sansürcülerin hepsi de gizli gizli izleyecek, keyif alacak. Ama hiç kimse izlediğini söylemeyecek." Oray Eğin’in yorumu.

KAOS GL

Oray Eğin

Türkiye'de muhafazakarlığın seyrini kestirmek için 'O Şimdi Hanımefendi' adlı televizyon programından daha iyi bir örnek olamaz. Erkeklerin para kazanmak için kadın kılığına girdiği bu yarışma aslında pek çok soruya cevap: Türkiye'de muhafazakarlık sadece parayla mı ölçülür, yoksa Türk muhafazakarlığı içinde muhteşem bir hipokrasiyi, iki yüzlülüğü mü barındırıyor?

Baksanıza, günlerdir basında, üstelik ilerici olduğu tahmin edilen çevrelerden RTÜK gibi bir sansür kurumuna bu programı engellemesi için yöneltilen çağrılar yer alıyor. Konuyla ilgili başlarda tarafsız kalmayı tercih eden RTÜK Başkanı bile sonunda 'Gereğini yaparız' dedi. Adeta bir televizyon programına karşı kolektif bir linç kampanyası başladı.

Asker Gelsin Demek

Bu, son derece tehlikeli bir süreç. Darbeye davetiye çıkarmak gibi bir durum. Demokratik yöntemler tatmin etmiyorsa asker gelsin demekle aynı şey RTÜK'ü müdahale etmeye çağırmak.

Kaldı ki Türkiye erkeklerin kadın gibi giyinmedikleri, dahası erkeklerin kadın gibi giyinen erkeklerle beraber olmadıkları bir ülke değil ki. Zeki Müren, Bülent Ersoy, Huysuz Virjin falan bir yana, hatırlarsanız 90'lardaki haber programı patlaması içinde en çok işlenen konulardan biri Türk erkeğinin travesti düşkünlüğüydü. Hatta Savaş Ay bile kadın kılığına girip Taksim Meydanı'na çıkmıştı, kültleşen programında. Bu dalganın etkisinden hala hiçbir şey kaybetmediğini geceleri İstanbul'un ana caddelerinde anlamak mümkün.

Öte yandan Türk muhafazakarlığını güçlü kılan belki de birçok kişinin yaptıkları hakkında konuşmaması, gizlemesi. Düşünün, bu ülke kadın kıyafetiyle, topuklu ayakkabılarla, makyajla, perukla ilk kes sahneye çıktığında Zeki Müren'i bağrına basmıştı: Emin olun, eski kuşaklardan hala onun bin kadınla yattığı masalına inanlar olacaktır.

Gizli İzlenecek

Aynı şekilde yine bu ülkede bir transseksüel olan Bülent Ersoy ezan okudu, kendisine muhafazakar bir dünya yarattı. Yıllar önce homofobi üzerine uzmanlaşan Avustralyalı bir akademisyenle konuşmuş, bir transseksüelin ezan okumasının kendi ülkesinde mümkün olup olmayacağını sormuştum. 'Hayal bile edemiyorum' demişti.

Türkiye'nin travesti kültüründen bir Pedro Almodovar yaratamamış olması da sinemamızın ayıbı, eksikliği. Yoksa Madrid sokaklarından çok daha eğlenceli manzalar var İstanbul'da.

'O Şimdi Hanımefendi' hiç şüphe yok ki çok eğlenceli bir program olacak. Bugün RTÜK'ü göreve davet eden sansürcülerin hepsi de gizli gizli izleyecek, keyif alacak. Ama hiç kimse izlediğini söylemeyecek.


Kaynak: Akşam, 3 Mayıs 2006




Etiketler: medya
İstihdam