27/05/2011 | Yazar: KAOS GL

Lares Park Hotel'de düzenlenen konferansın ilk

Lares Park Hotel'de düzenlenen konferansın ilk gün katılımcıları arasında Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü HIV/ AIDS Çalışma Grubu Yöneticisi Dr. Roger Teck, İÜ Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şevki Sözen, Hacettepe Üniversitesi HIV/ AIDS Tedavi ve Araştırma Merkezi'nden Dr. Aygen Tümer gibi konuda uzman kişiler katıldı.

İ.Ü. Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şevki Sözen, "Polis travesti ya da transeksüel kişilerin çantalarını kontrol ettiğinde prezervatif buluyorsa seks işçisi muamelesi yapıyor. Ne oluyor, kimse çantasında prezervatif bulunduramıyor. Oysaki risk altındaki gruplar en çok bunları bulundurmak zorunda ve hemen soruşturma başlatılıyor. HIV pozitif ile mücadele için en büyük önlem kondom kullanımını artırmak. Hapishanelerde dahi kondom kutularının bulunması gerektiğini düşünenlerden biriyim. Beni çok eleştiriyorlar bu konuda, bizim hapishanelerimizde öyle şeyler olmadığı düşünülüyor. Dünyanın her yerinde, hapishanelerde kondom kutuları var. Bunu yaygınlaştıramazsak zaten hastalığında zor önüne geçeriz" şeklinde konuştu.

Mahremiyet Gözetilmiyor
Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Deniz Gökengin ise, yeni ilaç sisteminde TC kimlik numarasını giren eczacının hastanın bütün klinik geçmişini görmesinin özellikle küçük şehirlerde yaşayan HIV pozitif bireyler için sıkıntı yarattığını söyledi. Gökengin, "Türkiye'de güncel tanı yöntemleri kullanımda. 2007 yılında 4 ilde 11 Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezleri (GDTM) kuruldu. Ancak; halen eski kuşak testleri kullanan hastaneler var ve GDTM'nin hiçbiri çalışmıyor. Buralarda kişisel bilgiler sorgulanıyor, mahremiyet gözetilmiyor. Bunlarda kişilerin geç HIV tanısı almasına ve kimi zaman da ölümlerine neden olabiliyor"


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam