28/07/2015 | Yazar: Yıldız Tar

LGBTİ aktivisti Asım Ada, Harbiye’de nefret saldırısına uğradı. Ada’nın yüzüne yumruk atan saldırgan, ‘Top lan bu’ dedi; kemerle kovalamaya çalıştı.

Harbiye’de nefret: ‘Top’ diyip, kemerle saldırdı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LGBTİ aktivisti Asım Ada, Harbiye’de nefret saldırısına uğradı. Ada’nın yüzüne yumruk atan saldırgan, “Top lan bu” dedi; kemerle kovalamaya çalıştı.

Onur Haftası Komitesi’nden LGBTİ aktivisti Asım Ada, Harbiye’de homofobik nefret saldırısına uğradı. Ada, 24 Temmuz gecesi yanında bir arkadaşıyla yürürken iki kişi saldırdı. Ada’nın yüzüne yumruk atan saldırgan, “Top lan bu” dedi; kemerle kovalamaya çalıştı.

“Top lan bu” diyerek saldırdı

Ada saldırı anını KaosGL.org’a şöyle anlattı:

“Arkadaşımla Harbiye’den Taksim’e doğru yürürken karşıdan iki kişinin bize doğru geldiğini gördük. Notre Dame de Sion Lisesi önünde birden biri yüzümüze baktı ve yüzüme yumruk attı. Arkadaşım o sırada beni kolumdan tutarak kurtarmaya çalışıyordu. Sonrasında saldırgan çok sakin bir şekilde, ‘Top lan bu’ dedi bizim için ve çantasını yere bıraktı. Elini beline attı. Silah ya da başka bir şey sandım ama kemerini çıkarıp kemeriyle bizi kovalamaya çalıştı.”

Ada saldırı sırasında orada olan taksicilerin de yardım edemediğini ve kendilerine “IŞİD’li bunlar. Kaçın” dediklerini aktardı. Harbiye’deki trans kadınlarla da iletişim halinde olan Ada’ya göre AKP’nin sistematik nefret söylemi ve Onur Yürüyüşü’ne polis saldırısı saldırganları cesaretlendiriyor:

“AKP’nin nefret kampanyası saldırganları cesaretlendiriyor”

“Harbiye’deki trans kadınlarla konuştuğumda hepsi hem AKP’nin hedef göstermelerinin homofobik ve transfobik saldırganları güçlendirdiğini hem de son zamanlarda artan muhafazakarlaşmanın kendilerini korkuttuğunu söylüyor. Bir yanda eşcinselleri öldüren IŞİD gibi bir tehlike artık her yerde; diğer yanda AKP doğrudan bizleri hedef gösteriyor.”

Ada, saldırının ardından polise gitmediğini ve adli makamlara duyduğu güvensizlikten ötürü suç duyurusunda bulunmadığını söyledi: “Güvenmediğim için gitmedim polise. Trans kadınları öldürenlerin ceza almadığı bir ülkede yediğim yumruk yüzünden mi ceza alacak saldırganlar? Üstüne beni suçlu çıkarma ihtimali bile var bu ülkede adaletin.”


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
nefret